SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Değişim Çok Zor İlerliyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:42:34
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da “Yeni dünya düzeni ve kadın” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci Yazar Ayşe Böhürler, “Dünyanın her yerinde kadınların, haklarını talep etme noktasındaki değişim çok zor ilerliyor” dedi. 

Gazeteci-Yazar Ayşe Böhürler, Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği’nin (BİLSAM) İl Özel İdaresi Salonu’nda düzenlediği “yeni dünya düzeni ve kadın” konulu konferansa katıldı. Böhürler, konferansta yaptığı konuşmada, “Bizler, Müslümanlar olarak Batı'nın kadına bakış açısının ötesinde savunmacı olmayan bir bakış açısı geliştirebilmek için bu konuyu konuşmalıyız. Batı, Müslüman kadını ezilen, sosyal hayatta yer almayan bir şekilde tanıtıyor. Bizler de Müslüman kadını uzun yıllar Batı'nın bize tanıttığı şekilde tanıdık. Biz İslam coğrafyasındaki kadınların durumunu Batı'nın etkisinden uzak olarak tanıyabilmek için iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Duvarlar Arkasında “belgeselini çektik.Bu çalışmamızda Yemen , Sudan, Lübnan, Endonezya, Cezayir, Malezya, Mısır, Suriye, Pakistan, Ürdün, Lübnan, Filistin,İran, Katar,Tunus,Afganistan gibi ülkelere giderek buralardaki kadınların yaşayışlarına şahit olduk ve İslam coğrafyasının bir bütün olmadığını gördük.Bu coğrafyaların tarihlerinin, kültürlerinin birbirinden farklı olduğunu dolayısıyla din diye uyguladıkları kuralların da birbirinden farklı olduğunu gördük.Bu coğrafyada ortak olan tek şeyin ,kadınlarla ilgili durumlarda geleneklerin hakim olduğunu ve bunun din olarak anlaşılıp uygulandığını fark ettik” ifadelerini kullandı.

Kadınlarla ilgili gelişmiş ülkelerden Almanya ve Amerika'dan da örnekler veren Ayşe Böhürler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Modern dünyada her şey değişiyor. Fakat dünyanın her yerinde kadınların, haklarını talep etme noktasındaki değişim çok zor ilerliyor. İslam dünyasında -özellikle geleneğin kadınların karşısında olduğu bölgelerde- bu değişim daha zor olmaktadır. Çünkü Müslüman erkekler, kadınların haklarıyla ilgili taleplerinin Batı kökenli olduğunu;İslam'ın kadınlara haklar verdiğinden dolayı kadınların bu taleplerinin yersiz olduğunu söylüyorlar.Bu taleplerin ortaya çıkmasında Batı etkisi olsa da Müslüman erkekler,kadınlara olan tutumlarında İslam'ın onaylamadığı geleneğin izleri noktasında bir özeleştiri yapmalıdır. Osmanlı'da 1800'lü yılların ortalarında başlayan kadın hareketleri Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir. Fakat Cumhuriyet döneminde Türk modernleşmesi Müslüman dindar kadını yok saymıştır. Bunun bedelini kadınlar çok ağır ödemiştir. Türkiye'de artık dindar ve dindar olmayan kadınların gelenekleriyle kendilerini ifade edecekleri bir toplumsal yapı oluşturulması gerekmektedir.”

Konferans, Ayşe Böhürler'in katılımcıların sorularını cevaplamasıyla son buldu. Konferansa, AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ve Arapgirli Kadınlar Derneği Başkanı Nilüfer Cömertoğlu, BİLSAM üye ve yöneticilerinin dinleyici olarak katıldığı konferans ilgi gördü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız