SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Demek ki Neymiş!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:28:17
Demek ki Neymiş!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi,  cadde ve sokak isimleri değişikliği kapsamında Çamlıca Caddesi olarak değiştirilen İnönü Caddesi’nin ismi ile kayıtlarda Ankara Caddesi olarak görünen Turgut Özal Bulvarı ismini yeniden bu caddelere verme kararı aldı.

Malatya Belediye Meclisi, Meclis Başkan Vekili Dr.Mehmet Şehitoğlu başkanlığında toplanarak gündemdeki konuları görüşüp karara bağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda gündeme geçilmeden önce CHP’li Üyeler Doğan Ağdaş ve Günnur Tabel’in gündem dışı verdiği önergeler okundu.

‘Kenti Kent Yapan Kimlikleri Kaybetmeyin’

Ağdaş ve Tabel, İnönü ve Özal isimlerinin caddelerden silinmesine ilişkin verdikleri önergede, ‘Malatya Belediyesi 2 bin 509 cadde ve sokakta isim değişikliği yapmış ancak Malatya denilince akla gelen İsmet İnönü ve Turgut Özal isimleri caddelerden kaldırılmıştır. Türkiye’nin ve Malatya’nın yetiştirdiği bu iki değerli hemşerimizin isimlerinin kaldırılması kenti kent yapan değerlerin de yok edilmesi anlamına gelmektedir. İsmet İnönü isminin Çamlıca olarak değiştirilen caddeye, Turgut Özal isminin yine aynı bulvara veya bir başka caddeye verilmesini talep ediyoruz’ ifadelerine yer verdiler.

"Meclisi Olağanüstü Toplayacağız, Eski İsimleri Vereceğiz"

Tabel ve Ağdaş’ın ortak imzasıyla verilen bu önergeyi yanıtlayan Belediye Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Ertan Mumcu, bu konudaki kanunun herkesçe farklı yorumlandığı gerekçesiyle bazı isimlerin birden fazla cadde ve sokağa veya mahalleye verilip verilmeyeceği konusunda Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden görüş istediklerini söyleyerek ‘Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bize, aynı isim bir mahalleye ve aynı mahalledeki bir sokağa verilebilir ama aynı isim birden fazla mahalleye, birden fazla caddeye birden fazla meydana verilemez dedi. Bize bu konuda görüş bildirdi ve biz önümüzdeki günlerde bu ve birkaç konuda meclisi olağanüstü toplantıya çağırmayı düşünüyoruz. Bu konuları görüşüp karara bağlayacağız. İsmet İnönü ismi yeniden eski caddeye verilecek ve Turgut Özal ismi de kayıtlarda Ankara Caddesi olarak görünüyor orası da Turgut Özal ismi olacak’ dedi.

Ertan Mumcu, konunun siyasi bir istismar malzemesi de yapıldığını ileri sürerek ‘İsmet Paşa Caddesi Yeşilyurt’tan Tecde’ye kadar devam ediyor. Sanki İsmet Paşa Caddesi’ni silmişiz gibi lanse ediliyor. Milli Egemenlik Caddesi, eskiden Emeksiz Caddesiydi ancak Milli Egemenlik yapılmıştı. Biz yeniden Emeksiz Caddesi olarak değiştirdik. Tevfik Temelli ismi duruyor. Ama basında çıkanlara baktığımızda bu konunun istismar edildiğini görüyoruz’ diye konuştu.

Önerge üzerinde söz alan CHP’li Doğan Ağdaş, mükerrer olan isimlerin kaldırılmasına karşı olmadıklarını ifade etti. Ağdaş ayrıca Malatya’nın bilim alanındaki değerleri olan Hüseyin Cahit Fırat, Rouen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Cafer Özkul gibi isimlerin de Malatya’da bazı cadde ve sokaklara verilmesini önerdi.

‘O İsimler Malatya İle Özdeş’

Meclise başkanlık yapan Mehmet Şehitoğlu ise,"O isimler oraya yerleşmiş. Halkın hafızasına kazınmış. O isimleri o caddelere geri vermek lazım’ dedi. Yapılan konuşmalardan sonra önerge oy birliği ile gündeme alındı.

‘Karayolları Yerine Neden Belediye Yapıyor?’

CHP’li Meclis üyesi Günnur Tabel, İnönü Üniversitesi ile yeni yapılan Stadyum arasında ulaşımı sağlamak için yapılması planlanan köprülü kavşağın Karayolları uhdesinde olmasına rağmen neden belediye tarafından ihale edildiğini sordu. Tabel’in sorusunu yanıtlayan Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Atay, "Bölgede üniversite ile stadyum arasındaki ulaşımı sağlamak, trambusun dönüşü için alt yapıyı hazırlamak amacıyla biz sadece proje ihalesini yapıyoruz. Bu konuda Karayolları ve üniversite ile toplantı yaptık. Bizim belediye olarak projesini hazırlamamız konusunda görüş birliğine vardık. Biz sadece proje ihalesini yapacağız’ diyerek yanıtladı. Tabel’in MOTAŞ’daki yolsuzluk iddialarını sorduğu önergesine ise yazılı cevap verileceği bildirildi.

Gündem Maddeleri

Gündem dışı verilen önergeler okunup oylandıktan sonra gündeme geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan Malatya Belediyesi İmar Uygulamalarına İlişkin Yönetmelik Taslağı, Hukuk İhtisas Komisyonu’nda çalışmaları devam ettiği için bir sonraki toplantıya ertelendi. Çocuk parkına isim verilmesi ile cadde ve sokak isimleri ile ilgili önerge İmar Komisyonu’na havale edildi. 

Bu Haberleri Nerden Buluyorlar Bilmiyoruz?

Tecde Mahallesi 5600 ada 1 No’lu parseldeki bir arsanın imar durumuna ilişkin maddenin gündeme gelmesi sırasında Tecde Mahalle’sinde ağaçların kesilerek yeşil alanların yok edilmesine izin veren imar planları yerine tarım arazileri ve yeşil dokunun korunmasını sağlayan, imar planı yapılırken “bahçe nizamlı evler” olarak arazilerin değerlendirilmesi isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na belediyenin yaptığı itiraz soruldu. CHP’li üye Doğan Ağdaş, ‘Bakanlık size dur dedi. Bölgenin yeşil dokusunu koruyun dedi. Arazileri yok etmeyin dedi. Ama bugün basında hep bu konu vardı. Nedir bu konunun aslı astarı? Bu konuyla ilgili basını bilgilendirin de kamuoyunun haberi olsun’ diye konuştu.

Ağdaş’ın sorusunu ise Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Hasan Atay yanıtladı. ‘Haberlerin kaynağının asılsız’ olduğunu ileri süren Atay ‘Araştırdık, baktık bu haberlerin kaynağını bulamadık. Basın bu haberleri nerden buluyor bilmiyoruz. Belki, Malatya’yı seven bazı gruplar bu yorumları yapıyıor. Seçimler yaklaştıkça bu türden asılsız haberlerde artıyor. Şimdi biz zaten Tecde bölgesinde yeni bir alanı imara açmıyoruz. Daha önceden imara açılmış, yapılaşması bitmiş, planlaması bitmiş alanlar.  Biz bölgede yeni bir imar yapmıyoruz’ ifadeleriyle Ağdaş’ı yanıtladı.

İtfaiyeye Yer Tahsisi Yapıldı

Meclisin gündem maddeleri arasında Malatya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne yer tahsisi yapılması konusu da vardı.

Malatya’nın büyükşehir olacak olması nedeniyle Beydağı bölgesindeki yoğun yapılaşma nedeniyle olası bir acil durumda itfaiyenin kullanımına tahsis edilmek üzere Karagöz mevkiinde yer tahsisi yapıldı.

Toplantıda ayrıca İtfaiye Müdürlüğü için ihtiyaç duyulan Dilek yolu ile Şehir Mezarlığı’nın kesiştiği yerde bulunan 30 dönümlük alanın yine Belediye Hizmet alanı olması kararlaştırıldı.

Belediye Meclisi, Eylül Ayı Olağan Toplantısı’nı 4 Eylül Perşembe günü saat 14.00’de yapmayı kararlaştırdı ve Ağustos ayı toplantısını sonlandırdı.

HABER: malatyahaber.com- Malatya'ya Bakış Gazetesi ÖZEL

FOTO: Güler HAZAR (Malatya'ya Bakış)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız