SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Demirperde' Açılmışmış!

A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta sonunda AKP'li belediye başkanları, il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı toplantının yapıldığı, bu nedenle eleştirilere hedef olan üniversiteden açıklama geldi. Açıklamada, üniversite Havuzbaşı'ndaki toplantı için tesisin "araç" olarak kullandırıldığı ifade edilirken, bir siyasi partinin yaptığı bu toplantıya yönelik eleştirilere karşılık, iki meslek kuruluşunun ( Gazeteciler Derneği ve ESOB) üniversite tesislerindeki etkinlikleriyle savunma yapılması, "siyaset ile sivil toplum kuruluşlarının konumunun karıştırıldığı" şeklinde yorumlandı.

AKP'li belediyeler arasındaki koordinasyonun sağlanması amacıyla aylık olarak düzenlenen toplantıların, Yaygın beldesinin ev sahipliği yapacağı sonuncusunun üniversite sosyal tesislerinde yapılması ve buna yönelik eleştiriler karşısında, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"Bilindiği gibi 06 Haziran 2009 Cumartesi günü, Üniversitemiz Havuzbaşı Sosyal Tesislerinde ilimiz Yaygın Belediye Başkanı Sayın İrfan Karataş bir yemek vermiştir. Yemek, Yaygın Belediye Başkanının talebi ve bütün masrafları belediyece karşılanmak üzere tahsis edilmiş, üniversite tesisi tamamen “araç” olarak kullandırılmıştır. Burada, kişiye, partiye, kurum yahut başka herhangi bir topluluğa özgü özel bir durum söz konusu değildir. Benzeri bir talep başka herhangi bir özel yahut tüzel kişilik tarafından gelse, aynı şekilde yanıt verilirdi. Zaten bunun daha öncesine ait örnekleri de bulunmaktadır. Bu bağlamda, Malatya Gazeteciler Cemiyeti ve Derneği ile Ahilik törenleri gibi etkinliklerin üniversitemiz sosyal tesislerinde gerçekleştirildiği hatırlardaki yerini korumaktadır.

Bütün mesele bir belediye başkanının meslektaşı belediye başkanlarına üniversitemizin sosyal tesislerinde yemek verme talebini karşılamak ve tesislerden birini kullandırmaktan ibarettir. Söz konusu yemeğe üniversitenin akademik ve idari personelinden hiçbir kişinin katılımı olmamışken bir yemeğin spekülasyona tabi tutularak kamuoyuna aktarılması son derece üzücüdür. Göreve geldiğimiz andan itibaren kimliği, kişiliği, sıfatı ne olursa olsun Malatya şehrine ait özel ve tüzel bütün kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmayı kendine ilke edinen; bu amaçla üniversitenin kapılarını halka sonuna kadar açıp yalıtılmışlıktan kurtulmayı ve şehirle bütünleşmeyi üniversite olmanın önemli görevi addeden gayet normal anlayışı “bir yemek” yüzünden bir partinin “arka bahçesi” olarak görmek, göstermek üzüntü verici olmanın da ötesinde bir yıllık icraatlarımızı görmezden gelmektir. Geçmiş yönetimler döneminde İnönü Üniversitesinin kapılarını “demirperde” gibi kapatıp halkla arasındaki uçurum eleştiri konusu yapılırken, şimdi farklılık ayırt edilmeksizin bütün görüşlere açık bir üniversite anlayışı insafsızca eleştirilmektedir. Peki hangisi? Bütün görüşlere, kurum ve kuruluşlara kapılarını kapatmış bir üniversite mi, hepsine eşit mesafede ve açık bir üniversite mi?

Şu iyice bilinmelidir: İnönü Üniversitesi şimdi ve bundan sonra da toplumun bütün katmanlarına olduğu gibi devletin özel ve tüzel kişiliklerine de eşit mesafededir; eşit mesafede durmaya devam edecektir. İnönü Üniversitesi, genel itibariyle üniversitenin sahip olduğu doğanın bir yansıması olarak evrensel ilkelerle hareket eder ve evrensel ilkeler, böylesi durumlarda nesnel olmayı gerektirmektir. Üniversitenin doğasını ve icraatlarımızı yakından takip edenler, bilime verdiğimiz önemin nasıl bir yönetim anlayışına dönüştüğünü ve ortaya koyduğumuz icraatların ne denli hakkaniyetli, bilimsel ahlakın ruhuna uygun olduğunu rahatlıkla göreceklerdir.

Bütün bunlar ortadayken, teorisinde hiçbir yanlışlık bulunmadığı halde, pratiği spekülasyonlara yol açan, “şüyuu vukuundan beter” bir olayla karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. Bu olay, tamamen kapalı bir durumdan tamamen açık bir duruma geçen İnönü Üniversitesinin “tamamen açık” icraatlarını yeniden gözden geçirmesi olanağını yaratmıştır. Ancak varlığıyla sadece Malatya ve çevre illere hizmet vermenin değil; aynı zamanda, ülkemizin ihtiyaçlarına yanıt verme amacını güden İnönü Üniversitesi bir özeleştiri yaparken, bir olaydan hareketle onun kurumsal kimliğini de yıpratıcı çıkış ve açıklama yapmaktan sarfınazar etmeyenlerin de bir kez daha düşünmelerinde yarar bulunmaktadır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız