SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Demokrasi Sadece Seçim Değil'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:53:33
'Demokrasi Sadece Seçim Değil'
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu tip toplumsal olayların neticesinde illegal örgütlerin devreye girdikleri ve insanları çok yanlışlara soktukları uyarısında bulunarak, "Buna hiç müsaade etmemek gerekir. Bütün vatandaşlarıma buradan sesleniyorum ki, herkes sağduyulu olmalı, kurallara herkes uymalı ve itirazları, görüşleri varsa bunlar barışçı bir şekilde dile getirilmeli ki bunlar getirildi. Bundan sonra hiç kimsenin kabul etmeyeceği, imajımızı zedeleyici davranışlara da hiç müsaade etmemek gerekir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabul öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin demokrasiye inanan ve demokrasinin kurallarını çalıştıran, hukukun üstünlüğüne inanan bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, "Mahkemelerinin kararlarına üst mahkemelerde itirazların edilebildiği ve itiraz yollarının açık olduğu bir ülke. Dolayısıyla bütün bu kurallar Batı demokrasilerindeki standartlar çerçevesinde olmaktadır. Önce bunun tabii ki bilinmesini isterim. İkincisi şu; Türkiye'de herkesin düşüncesi, fikirleri, inançları, hepsi de saygıdeğerdir. Açık bir toplum içerisinde yaşıyoruz ve hepimizin farklı farklı düşüncelerimiz, görüşlerimiz, siyasi eğilimlerimiz, inançlarımız varsa, bunlara muhakkak ki saygı göstermemiz gerekir. Bu saygı ve sevginin şüphesiz ki karşılıklı olması gerekir. Ve herkesin öz ülkesinde, kendi ülkesinde kendisini en geniş şekilde özgür hissetmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Bu çerçeve içerisinde demokrasilerde seçimlerle, halkın iradesiyle ülkeyi yönetenlerin ortaya çıktığına işaret eden Gül, "Ama demokrasi demek sadece seçim demek de değildir. Seçimlerin dışında da farklı görüşler, farklı durumlar, eğer itirazlar varsa bunların da çeşitli yollarla dile getirilmesinden daha tabii de bir şey olamaz. Barışçı gösteriler de şüphesiz ki bunun bir parçasıdır. Bu anlamda son günlerdeki gelişmeleri bu çerçeve içerisinde görüyorum ve şunu da açıklıkla söylemek istiyorum ki, iyi niyetli olarak verilen mesajların da alındığının bilinmesini isterim. İyi niyetli olarak verilen mesajların hepsi alınmıştır. Bunların muhakkak ki günü geldiğinde gereği de yapılacaktır. Zaten bunun işaretini de eminim ki hepiniz görüyorsunuzdur" dedi.

Bu noktadan sonra artık dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Gül, "Hepimizin tecrübeleri şunu göstermektedir ki, maalesef bu tip toplumsal olayların neticesinde illegal örgütler devreye girerler ve onlar esir alırlar ve çok yanlışlara sokarlar. Buna hiç müsaade etmemek gerekir. Bütün vatandaşlarıma buradan sesleniyorum ki, herkes sağduyulu olmalı, kurallara herkes uymalı ve itirazları, görüşleri varsa bunlar barışçı bir şekilde dile getirilmeli ki bunlar getirildi. Bundan sonra hiç kimsenin kabul etmeyeceği, imajımızı zedeleyici davranışlara da hiç müsaade etmemek gerekir. Şunu da unutmayalım ki bir ülkenin imajını yapmak hiç kolay değildir. Hepimiz, hep beraber, Türkiye olarak 10 yıl içerisinde çok didindik, uğraştık ve Türk ekonomisini, Türkiye'nin imajını içeride ve dışarıda çok üst noktalara taşıdık. Bunun zedelenmesi hiç kimseye fayda vermez. Hepimize zarar verir. Ülke hepimizindir ve ülkemize sahip çıkmamız gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün bu gelişmeler, son 3-4 gün içerisindeki bütün bu gösteriler yaşanırken Türkiye'nin demokrasisinin de test edildiğini ifade eden Gül şunları kaydetti: 

"Demokratik olmayan, hukukun üstünlüğüne inanmayan ülkelerde bu tip gösterilerin nasıl neticelendiğini şöyle bir etrafımızdaki, Ortadoğu'daki bazı ülkelerde olup bitenlere bakarsanız, oradaki maliyetlerine, bunu göreceksinizdir. Türkiye'de ise bunlar çok şükür onarılmaz acılar tattırmadan hep gelişmiştir, neticelenmiştir ve bu saatten sonra artık hepimizin yapacağı şey sakin olmak, kurallara uymak ve neticeden ülkemizin herhangi bir şekilde zarar görmesine hiç fırsat vermemek olacaktır. Ben bir kez daha bütün vatandaşlarımın büyük bir sağduyu içerisinde hareket edeceklerine inanıyorum ve demin söylediğim gibi verilen bütün iyi niyetli düşünceler, hep bunlar okunmuştur, görülmüştür, not edilmiştir ve mesajlar da alınmıştır. Bütün vatandaşlarıma bu vesileyle sevgilerimi ve muhabbetlerimi sunuyorum." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız