SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Demokrasimiz Nikaragua'ya Denk!

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz dergisi Economist'in araştırma birimi Intelligence Unit, Türkiye'de demokrasiyi değerlendirdi. İki yıl öncesine göre iki basamak gerileyen demokrasimiz Nikaragua’ya denk.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye, Economist dergisinin dünyada demokrasi endeksi araştırmasında, tam demokrasi ve kusurlu demokrasiler arasında yer alamadı. İki yıl öncesine oranla iki basamak geriye düşerek Nikaragua’yla 89’unculuğu paylaşan Türkiye, Tanzanya ve Uganda’nın da bulunduğu hibrit (melez) rejimler grubunda.

Dünya çapında 1.6 milyon satış rakamına sahip olan İngiltere merkezli haftalık ekonomi dergisi Economist, iki yılda bir yaptığı dünya demokrasi endeksi araştırmasının üçüncüsünü yayımladı.

167 ülkeyi kapsayan araştırmada, Türkiye, 2008’de olduğu gibi “hibrit rejimler” arasında gösterildi. Ekonomistin araştırma birimi “Economis Inteligence Unit” tarafından yapılan ankette devletler, seçim süreci ile çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümetlerin iş- levi, siyasal katılım ve siyasal kültür dikkate alınarak dört ana kategoride sıralandı. Birinci kategori olan Tam demokrasiler bölümünde 26 ülke yer aldı. Bu kategoride Norveç 10 üzerinden 9.80 ortalamayla en demokratik ülke oldu. İkinci kategorideki “kusurlu demokrasiler” kısmında ise Cape Verde, Yunanistan, İtalya, Güney Afrika ve Fransa ilk beş sırada yer aldı. Araştırmanın “hibrit rejimler” kategorisinde ise Türkiye, 5.73 ortalama ile Honduras’ın ardından 10’uncu sırada yer buldu. Karma rejimler kategorisinde Türkiye’nin yanında Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan ve Haiti gibi ülkeler yer aldı. Toplam demokrasi endeksinde ise Türk demokrasisi, iki yıl öncesine oranla iki basamak gerileyerek 89’uncu oldu. 2008 yılındaki Demokrasi endeksi araştırmasında Türkiye, 5.69 puanla 87’nci sırada yer almıştı.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLETTİ

Araştırmaya göre, Türkiye iki yıl öncesine oranla belirlenen kategorilerde sadece yüzde 0.04 oranında ilerleme kaydetti. Ancak diğer ülkeler daha fazla demokratik atılımlarda bulunduğu için Türkiye iki basamak daha geriye düştü. Ekonomist dergisinin araştırmasında Türkiye’nin medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde olduğu belirlendi. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edildi. Avrupa’da Türkiye, Fransa ve İtalya ile birlikte medya özgürlüğü alanında geriye giden ülkeler olarak belirlendi.

SİVİL ÖZGÜRLÜK YOK

Türkiye, seçim süreci değerlendirmesinde gerilerde kaldı. 7.92 ile Sri Lanka’yı ancak geçebildi. Hükümet işlevi kategorisinde 7.14 alan Türkiye, Fransa’yla aynı puanı aldı, İtalya’yı ise geçti. Siyasi katılımda Türkiye 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kaldı. Siyasi gelenek kategorisinde ise latin ülkelerini geride bıraktı. Sivil özgürlüklerde 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kaldı.

Nikaragua Economist dergisinin hazırladığı Demokrasi endeksi raporunda Türkiye ile aynı sırada yer alan Orta Amerika ülkesi Nikaragua, 200 yıl boyunca İspanyol sömürgesi olduktan sonra 1821’de bağımsızlığını kazandı. Ancak defalarca ABD tarafından işgal edildi. ABD’nin çekilmesinni ardından da iç savaş patlak verdi. 90’lı yıllara kadar cunta rejimi tarafından yönetildi. 1990’dan sonra seçimle iktidara gelen hükümetlerle yönetilmeye başlandı.

FRANSA VE İTALYA, EKSİK DEMOKRASİYE DÜŞTÜ

Economist’in 2010 Demokrasi Endeksi Raporu’nda 2008 yılına oranla 13 ülkenin rejim tipinde değişiklik oldu. En fazla hareketlilik ise Avrupa kıtasında gözlendi. Fransa, İtalya, Yunanistan ve Slovenya tam demokrasi kategorisinden eksik demokrasi kategorisine düştü. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ülkedeki siyasi sistemden kaynaklanan hükümet gücünü, dominant ve otokratik şekilde kullanarak demokratik teammülleri tehlikeye sokması, kendi medyasına sahip olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusoni’nin de kendini eleştiren yayınlara hiçbir şekilde yer vermemesi bu ülkelerin eksik demokrasi kategorisine düşmesinde etkili oldu. Yunanistan’-da ise başgösteren yolsuzluk skandallarının hükümete olan güvenin azalmasına neden olması eksik demokrasi kategorisine inmesine neden oldu. Afrika’-da bulunan Gana ve Mali ise hibrit rejimler kategorisinden eksik demokrasi kategorisine yükselerek, demokrasi alanında gelişim gösteren iki ülke oldu. Bolivya, Nikaragua, eksik demokrasinden hibrit demokrasi kategorisine geçti. Fiji, Madagaskar, Gambia, Etyopya hibrit rejimden otoriter rejime kaydı.

DÜNYA DEMOKRASİ SIRALAMASI 1 Norveç 2 İzlanda 3 Danimarka 4 İsveç 14 Almanya 17 ABD 18 İspanya 19 İngiltere 28 Yunanistan 29 İtalya 31 Fransa 86 Lübnan 87 Ekvador 88 Honduras 89 Türkiye 89 Nikaragua 91 Zambia 92 Tanzanya 98 Uganda

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız