SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Denetim Hakkı Gasp Edildi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:15:47
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mimar Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İl Temsilcisi ve Makine Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Erdal Yavaş, mesleki denetim haklarının gasp edildiğini ileri sürdü.

Torba yasası çerçevesinde çıkarılan 3194 sayılı İmar Yasası’nın değiştirilmesiyle ilgili olarak oda binasında, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleriyle birlikte basın açıklaması yapan TMMOB Malatya İl Temsilcisi Erdal Yavaş, “AK Parti hükümeti, Meclis’te 3194 sayılı İmar Yasası’nı değiştirdi. Genel Kurul’da kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8. maddesine eklenen bir bentle ‘Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez’ düzenlemesi yapılarak, TMMOB’ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetimi tamamen kaldırılmaktadır. Darbenin asıl hedefinin ise meslek odalarının oda-üye ilişkisini bitirmek, TMMOB’nin ve Odalarının asli görevi olan mesleki denetimi ortadan kaldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yavaş, iddialarına şöyle devam etti:

“Muhalefet eden tüm sivil toplum örgütleri susturulmaya çalışılıyor. Sokaklarda sopa, pala, satır kullananlar mecliste de kanunları kullanarak toplumsal muhalefeti yok etme sindirme peşindeler. Buradan hukuk devleti değil, kanun devleti çıkar. Bunun adı da demokrasi olmaz.

TMMOB, bilimi ve tekniği egemenlerin ve sömürgecilerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır. Hiçbir güç bizleri, mesleğimizi toplum yararına icra etmekten alıkoyamayacaktır.”

Ağbaba'dan Eleştiri

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Türkiye'nin en önemli meslek örgütlerinden birini, TMMOB işlevsiz hale getirmek isteniyor” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, TMMOB’un yetkilerini elinden alan yasayı sert bir dille eleştirdi. AK Parti’nin yaptıklarını, 12 Eylül’de Kenan Evren, 12 Mart tarihinde Memduh Tağmaç’ın bile yapmadığını iddia eden Milletvekili Veli Ağbaba, “AK Parti, Taksim dayanışmasındaki insanları gözaltına aldı, çekilmiş dizi filmleri iptal etti. Parası ödenmiş türkücünün konserini iptal etti. Şimdi 12 Eylül’ün bile cesaret edemediği Türkiye'nin en önemli meslek örgütlerinden birini, TMMOB'u işlevsiz hale getirmek istiyor” iddiasını öne sürdü.

“Günlerden bu yana, ismi torba olan ama içine gece yarısı eklenen maddelerle birlikte, 12 Eylül uygulamalarından bile daha kötü bir tasarıyla karşı karşıyayız” diyen Milletvekili Ağbaba, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Burada iktidar partisi grubunun yaptığı, şudur: Muhalif olan bütün meslek örgütlerini susturmaktır.”
Ağbaba, 12 Eylül, 12 Mart tarihlerinde darbelerin siyasi partilere yapıldığını, bu konuda en çok bedel ödeyen partinin de Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu söyledi.

Milletvekili Ağbaba, “Çoğulcu demokrasi sadece siyasi partiler değildir, çoğulcu demokrasi özgür basındır, çoğulcu demokrasi özgür sendikadır, çoğulcu demokrasi özgür odalardır. Bunlar olmadan demokrasi olmaz” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız