SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Denetimler Aralıksız Sürüyor"

0
Güncellendi - 2017-05-31 13:13:54
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü" nedeni ile bir açıklama yaptı. "Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincini arttırmak, sigara ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla 31 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır." diyen Dr. Şener, açıklamasından daha sonra şu ifadelere yer verdi;

"Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünlerinin -başta kanser olmak üzere, doğrudan etkisi ispatlanmış olan hastalıkları ve kullanım yaygınlığını dikkate alarak- tüketimini azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif maruziyeti ortadan kaldırmaktır.

Her yıl Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen tema kapsamında etkinlikler yapılmaktadır. Tütün kullanımının; sağlık maliyetlerini artırması ve üretkenliği azaltması gibi sebeplerle yoksulluğu arttırarak ulusal ekonomilerde büyük mali kayıplara yol açması aynı zamanda kişilerin gıda, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel konular için daha az harcama yapmalarına yol açarak toplumların gelişmesini önlemesi sebebiyle DSÖ tarafından 2017 yılı 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü teması “Tütün; Gelişme İçin Bir Tehdit” olarak belirlenmiştir.

Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olup, her yıl dünya genelinde 5 milyon ülkemizde ise 100.000 insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, anne karnındaki bebekte düşük kilo ve zeka geriliği yapması, damar tıkanıklığı gibi bir çok hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde pasif içici olarak çevresel tütün dumanına maruz kalmak akciğer kanseri oluşumunu %32 oranında artırmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde sigara kullanımı, kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur.

Bakanlığımız ile Türkiye Yeşilay Cemiyetinin yaptığı çalışma ile “Yeşil Dedektör” uygulamasına geçilmiştir. Yeşil Dedektör ile tek tıkla Dumansız Hava Sahası ve kişilerin sağlığını koruması hedeflenmiştir. Bunun için sigaranın içilmesinden rahatsız olan vatandaşların telefonlarına Yeşil Detektör uygulamasını indirerek konum belirlemeleri ve mekanın adını seçerek bildireceklerdir. İhlal bildirimi, Sağlık Bakanlığı’nın özel olarak Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşecek ve oradan da sahadaki tütün denetim ekiplerine ulaşacaktır. Tütün denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyecek ve gerekli işlemi yapacaktır. Bu kapsamda tütün mamulleri kullanmayan müşterilerin hakkının korunması ve yasağa uyumun sağlanması yoluyla kanun ihlallerinin asgariye indirilmesi amaçlanmıştır.

Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda ilimizde oluşturduğumuz il tütün denetleme ekiplerince, tütün kontrol denetimlerimiz 19 Temmuz 2009 tarihinden günümüze kadar aralıksız devam etmektedir.

Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması büyük önem arz ettiğinden; başta okullarda verdiğimiz eğitimler aracılığıyla, çocuklarımız ve gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Ailelere de bu konuda büyük görev düşmektedir. Sigara içimi, yalnızca içene değil, yanında bulunanlara da zarar vermektedir. Bundan en çok etkilenen grupta ise gebeler, bebekler ve çocuklar yer almaktadır. Akciğerleri henüz gelişmekte olan ve yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veren çocuklar için sigaranın zararları daha yıkıcı olmakta ve çocukların yanında sigara içilmesi anne ve babayı rol- model alan çocuklarda, sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesine neden olmaktadır.

Sigarayı bırakma konusunda tıbbi yardım almak isteyenler, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Turgut Özal Tıp Merkezinde bulunan sigara bırakma polikliniklerimize ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına başvurabilirler.

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” özellikle gençlerimizde ve tüm halkımızda tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmasını temenni eder, sağlık ve esenlikler dilerim."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız