SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Denetimsizliğe Suç Duyurusu

A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri hakkında, denetim yükümlülüğünü yerine getirmeme ve çevre kirliliğine iştirak suçu iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Savcılık, suçlanan görevliler hakkında adli işlem için Valilikten soruşturma izni talebinde bulunurken, Valilik inceleme başlattı.

Malatya Barosu Avukatlarından Fikret Bekiroğlu, Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin, yoğun miktarda ağır metal içerdiği bilimsel raporlarla kanıtlanan Organize Sanayi Bölgesi’nin atık sularının Şahnahan Deresi’ne ve DSİ kanallarına verilmemesi için 2010 yılında verdiği ihtiyatı tedbir kararı ve mühürleme işlemine rağmen, suyun Şahnahan Deresi’ne ve DSİ kanallarına verildiğini belirterek, mahkeme kararının uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle yükümlü Çevre Orman İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında bu görevlerini ihmal ve kirliliğe iştirak ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu üzerine Savcılığın adli soruşturma açmak için Valilikten izin istediği, Valiliğin de bu talep üzerine inceleme başlattığı öğrenildi.

Av. Fikret Bekiroğlu, Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusu dilekçesinde ‘1. Ve 2. Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri yıllardır sanayi atıklarını hiçbir arıtma işlemine tabi tutmadan Beylerderesi Şahnahan Regülatörüne akıtmaktadırlar. Bununla ilgili olarak Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2010/1292 esas sayılı dosyası ile atık suların dereye akıtılmaması için dava açılmıştır. Mahkemece 29.09.2010 tarihinde atık suların dereye akıtılmaması için ihtiyati tedbir kararı verilmiştir. Karar 2. Sulh Hukuk Müdürlüğünce infaz edilmiş ve ilgili yer mühürlenmiştir.

Ancak ihtiyati tedbir kararına rağmen OSB müdürlükleri sorumluları mührü sökerek sanayi atıklarını dereye akıtmışlardır. Bununla ilgili soruşturma Malatya Cumhuriyet Başsavcılığın 2011/7042 sayılı dosyası ile devam etmektedir. Denetim yetkisine sahip Çevre il müdürlüğü bugüne kadar denetim görevini yerine getirmemiştir.

İzaha çalıştığımız hususlar ile re’sen nazara alınacak diğer durumlar karşısında; denetim görevini yerine getirmeyen Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasını saygılarımla talep ederim.’ ifadelerine yer verdi.

ATIK SU BORUSU MÜHÜRLENMİŞTİ!

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl, Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) arıtma tesisinden çıkan atık suların çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle Şahnahan Deresi ile DSİ kanallarına verilmemesi için Malatya Barosu Avukatlarından Fikret Bekiroğlu’nun şikayeti üzerine 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi, atık suyun yüksek miktarda ağır metal içerdiğini laboratuar analizleri ile tespit etmiş ve söz konusu dereye akıtılmaması için verdiği ihtiyatı tedbir kararının ardından boruyu mühürlemişti.

Ancak  ‘Mührün hiçe sayıldığını’ ve ‘Göstermelik’ kaldığını içeren haberlerle konunun gündeme taşınmasının ardından Av. Fikret Bekiroğlu, bu kez karara uymayan 1. ve 2. OSB Müdürlükleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Bununla ilgili dava Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam ederken, Av. Bekiroğlu bu kez, mahkeme kararına uymayarak çevreyi kirlettikleri iddia edilen kişi ve kurumları denetlemediği ve çevre kirliliği suçuna iştirak ettiği iddiasıyla Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyusunda bulundu.

NOT: Haberin fotoğrafları, geçtiğimiz hafta Perşembe günü çekildi.  OSB'nin atık suyu Şahnahan Deresi'ni dolayısıyla Tohma'yı ve Karakaya Baraj Gölü'nü kirletmeye devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız