SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Denetimsizlik Sorunu Var'

A- A+ PAYLAŞ

5 bin gıda işletmesi ve 30 bine yakın gıda satış noktasının bulunduğu ilimizde denetimler uzman yetersizliğinden gereği gibi yapılamıyor. Geçen yıl tarım İl Müdürlüğü Gıda Denetimi şubesince üretim ve tüketim yerleri de dahil olmak üzere 4 bin 400 civarında denetim yapıldı. “Hava ve gürültü kirliliği, deşarj, arıtma, ambalaj atıkları, nakliye, katı ve tıbbi atıklar, emisyon gibi konular başta olmak üzere, maden, gıda, enerji tekstil gibi sektörlerde kurulacak işletmelerin kuruluş ve üretim aşamalarında denetlemek görevi olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nde de 2010 yılında yaklaşık 50 firma denetlendi. Özellikle kamuya ait toplu taşıma ve iş makineleri olmak üzere araçların yaydığı egzoz gazları başta olmak üzere, gürültü ve hava kirliliği her geçen gün artarken, denetimsiz kalan gıda imalathanelerinde üretilen gıda ürünleri tüketiciye ulaştırılmasıyla sorunun her geçen gün büyümekte olduğu bildirildi.

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILAN DENETİM FAALİYETLERİ
Sebze, meyve ve tahıllar, çeşitli kaynaklardan sağlanan etler, süt, yumurta ve benzeri gıda maddelerinin üretim, ambalajlandıktan sonra piyasaya arz edilen ürünlerin her aşamasını denetlemekle yükümlü olan Tarım İl Müdürlüğü Gıda Denetim şubesince geçtiğimiz yıl; 4 bin 400 civarında denetim yapıldı. Yapılan denetimlerin 1513’ü gıda üretimi yapılan ve 2903 ‘ününde gıda satış ve toplu tüketim yerlerinde gerçekleştirildi.

Denetimlerle ilgili işlemlerin sektör bazında istatistiğini tutmadıklarını belirten ve uyguladıkları cezalar hakkında bilgi vermeyen müdürlük yetkilileri, uzman eksikliğinden yeteri kadar denetim yapamadıklarını belirterek “Buna rağmen İlimiz, gıda denetimleri açısından birçok ilden şanslı durumda” diyerek kendilerini savundular.

ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ FAALİYETLERİ
Gıda, enerji, maden, tekstil gibi sanayi kuruluşlarının kuruluş öncesi ve kuruluş aşaması ile üretim aşamasında, toprak kalitesine ve su – hava ve gürültü kirliliğine etkisi gibi konular başta olmak üzere sanayi kuruluşlarını denetlemekle yükümlü olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü de 2010 yılında, yaklaşık 50 kuruluşu denetledi ve yaklaşık 475 bin Tl para ve 2 kuruluşa da kapatma cezaları verdi. Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün idari cezaların ilk sırasını madencilik sektörü 350 bin Tl ile alırken ikinci sırayı 98 bin lira ile gıda, 53 bin lira ve 42 bin lira ile tekstil enerji sektörleri üçüncü ve dördüncü sırayı paylaştılar.

BELEDİYENİN ÇEVRE FAALİYETLERİ:
Öte yandan Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün 2010 yılında yapılan denetimlerde çevreyi kirleten 8 işyerine 8 bin 721 lira ve gürültü yapan (matbaa, çekirdek kırma, tekstil gibi) 7 işyerine kapatma ve 18 işyerine 25 bin 80 lira para cezası kesildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız