SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dengesizliğin Sebebi Ne?"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:47:06
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'da ambulans yetersizliği yüzünden meydana gelen sıkıntıları Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun, engelli memur kadrolar konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve 2 ile 6 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacak başvurular sonrası atanacak 40 bin öğretmen kadrosu konusunda ise Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplandırması istemi ile TBMM başkanlığına soru önergeleri verdi.

AMBULANS İKİ SAAT SONRA GELDİ..

Ağbaba, 2 kişinin öldüğü trafik kazasına ambulansların geç gittiğini ve bu gecikme nedeniyle 2 vatandaşın öldüğünü belirterek, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şunları söyledi:

"AKP iktidarının övünerek gerçekleştirdiği “duble yol projeleri” ne yazık ki Malatya iline uğramamıştır. Halen Malatya’yı çevre illere bağlayan yollardaki yetersizlikler ölümlü trafik kazalarına davetiye çıkarmakta ve adeta insanlarımızın göz göre göre ölümüne neden olmaktadır. Bu kazalara bir yenisi daha eklenmiştir. 05 Eylül 2013 tarihinde Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Yeşilkale Köyü mevkiinde iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi de yaralanmıştır. Sabah 08:15’te gerçekleşen kaza için Sivas’ın Kangal ilçesinden olay yerine gelen ilk ambulans saat 10:30’da, Malatya’nın Kuluncak ilçesinden gönderilen ambulans ise 11.15’de gelebilmiştir. Kaza yapan şahısların 140 kilometre uzaktaki aileleri, bölgelerinden getirdikleri bir doktor ile 09.30’da olay yerine ulaşabilmişken, Malatya’dan gelecek ambulansların kazadan 2 saat sonra intikal etmesi sonucu yaralıların hastaneye sevk edilmeleri gecikmiş ve ne yazık ki iki yurttaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu ve benzeri gecikmelerin, Malatya ilinde yaşanan trafik kazaları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısının artmasında önemli bir faktör olduğu bilinmektedir. 01 Şubat 2013 tarihinde Malatya İl Sağlık Müdürü’nün, “24 noktada 112 istasyonumuz var. Bunların 9'u merkezde, diğerleri ilçelerdedir. Bunlar Malatya gibi büyük bir şehrin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Planladığımız, 2013 ve 2014'de 20 istasyon daha açmaktır. 10 istasyonumuzu bu yıl içinde açmayı planlıyoruz. Şunu belirteyim, yeterli ambulansımız yoktur.” şeklinde basına yansıyan beyanı da bu tespiti kuvvetlendirmektedir.

Bu çerçeveden hareketle, 

1- Kazanın meydana geldiği yolun, D.Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz’e bağlayan tek karayolu olması nedeniyle bu tür kazalara hazırlıklı uzman personel, kurtarma ekibi ve gerekli araç-gereç-donanım bölgede mevcut mudur? Bakanlığınız bu konuda gerekli yatırımları ve görevlendirmeleri yapmakta mıdır?

2-Malatya il ve ilçelerinde kaç adet 112 Acil Servis istasyonu ve ambulans bulunmaktadır? Bu kapasite Malatya gibi büyük bir ilin ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?

3- Malatya İl Sağlık Müdürü tarafından beyan edilmiş 2013 ve 2014 yıllarında kurulması planlanan 20 istasyon’dan kaç tanesi hizmete açılmıştır? Hizmete açılan istasyonlar mevcut ihtiyacın ne kadarını karşılamaktadır?

4- Acil Servis personelinin, yeterli acil servis istasyonu açılmadığı için mevcut iş yükünün her geçen gün arttığı bilinmektedir. Yeterli yatırım yapılmaması ve sayısı yetersiz kalan ambulansların olay yerine geç intikal etmesiyle artan ölümleri önlemek amacıyla Bakanlığınızın başlatmış olduğu bir girişim söz konusu mudur?

5- Bakanlığınızın gerçekleştiremediği yatırımlar sebebiyle, olay yerine geç intikal eden 112 Acil Servis personeli ile halkın sürekli olarak karşı karşıya gelmesi noktasında ortaya çıkabilecek vahim olayları engelleyebilmek nasıl mümkün olacaktır? "

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A..

CHP Milletvekili Ağbaba’nın Başbakan Erdoğan’ın cevaplandırması talebi ile verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

“60 bin engelli vatandaşımızın başvurduğu ve 2012 yılının Nisan ayında ilk kez düzenlenen Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) öncesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin 20 bin engelli memur ataması yapılacağını belirtmiş ancak bugüne kadar sadece 10 bin 635 engelli memur ataması yapılabilmiştir. Bugün kamuda 23 binden fazla engelli memur kadrosunun boş kaldığı hesap edilmektedir.

1- 4857 sayılı Kanun’un zorunlu hale getirdiği kamuda yüzde 4, özel sektörde ise yüzde 3 engelli istihdamında gelinen seviye hangi Bakanlık/Kurum/Kuruluş tarafından denetlenmektedir?

2- Ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen Özürlü Memur Seçme Sınavı’ndan (ÖMSS) önce, engelli vatandaşlarımıza söz verilen kamuda 20 bin kişilik kadroya bugüne kadar kaç engelli vatandaşımız atanmıştır?

3- Atama yapılmadığı için boş kalan engelli memur kadrosu ne kadardır? Bu kadrolara atama yapılmamasının sebebi nedir?

4- ÖMSS’ye başvurmuş 60 bin engelli yurttaşımız arasından yeterli puanı almış olmasına rağmen ataması yapılmayanlar için 2013 yılı içinde ek atamalar yapılması düşünülmekte midir?

5- Yeni ismiyle Engelli Memur Seçme Sınavı, 2014 yılı için hangi tarihlerde yapılacaktır?”

BAKAN AVCIYA ÖĞRETMEN ATAMALARI SORULARI

Ağbaba’nın Milli Eğitimi Bakanı Nabi Avcı tarafından cevaplandırılması talebi ile verdiği soru önergesinde ise şu ifadeler yer aldı:

“Bakanlığınız tarafından ‘87 alanda 40 bin öğretmen alınacağı’ ve öğretmen atamalarına başvuruların 2 ile 6 Eylül 2013 tarihleri arasında yapılacağı açıklanmıştır. 87 alanda alım yapılacağının açıklandığı duyuruda toplam kontenjanın neredeyse yüzde 89’u 14 alan için tahsis edilmiştir. Atama yapılacak alanlar ve kontenjanlar listesi dikkatle incelendiğinde ise açılan toplam kadronun yüzde 10’luk büyük bir kısmının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine verildiği görülmektedir. En yüksek alım yapılan ikinci alan olan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine 2013 ÖABT’de başvuru yapan aday sayısı 8 bin 71, Bakanlığınızca açılan kadro adedi 3 bin 953 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, tarih öğretmenliği alanına 2013 ÖABT’de başvuru yapmış aday sayısı 13 bin 359 gibi yüksek bir rakama ulaşmışken Bakanlığınızca açıklanan kontenjan 363 ile sınırlı kalmıştır.

1- Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine 2013 ÖABT’de başvuru yapan neredeyse her iki kişiden birinin kadro imkânına kavuşması mümkün iken, tarih öğretmenliğine başvuran yaklaşık her 37 kişiden birine kadro düşmektedir. 2013 ÖABT’de din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine ve tarih öğretmenliğine başvuran aday sayıları ile açıklanan kadrolar arasındaki dengesizliğin sebebi nedir?

2- Öğretmen atamalarında, atama yapılacak alanlar ve kontenjanlar hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Öğretmen istihdamı planlanırken, eğitim fakültelerinden mezun olanların sayısı ve yıllardır ataması yapılamayan öğretmenler dikkate alınmakta mıdır?

3- Ülkemizde branşlarına göre ne kadar öğretmen açığı vardır? Bu açığın giderilmesi yönünde Bakanlığınızın yürütmüş olduğu çalışmalar nelerdir?”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız