SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Denklik Kapsamı Genişletiliyor

A- A+ PAYLAŞ

Hukuk, tıp doktorluğu, diş hekimliği, mühendislik ve öğretmenlikte, hangi üniversitelerden alınan diplomalara, seviye tespit sınavında başarı şartı aranmadan denklik verileceği internetten ilan edilecek

Yabancı ülkelerdeki hangi üniversitelere denklik verileceğini belirleyen YÖK, bazı özel alanlarda bu uygulamasını değiştirdi. Yeni denklik yönetmeliğine göre; hukuk, tıp doktorluğu, diş hekimliği, mühendislik ve öğretmenlik alanında, hangi üniversitelerden alınan diplomalara, seviye tespit sınavında başarı şartı aranmadan denklik verileceği internetten ilan edilecek.
Bu alanlarda bazı üniversitelere verilmeyen denklik, söz konusu bu kurumlara “bölüm bazında” verilecek. YÖK, bu bölümleri önümüzdeki günlerde açıklayacak.

Bu çerçevede Mısır, Malezya ve bazı Ortadoğu ülkelerindeki üniversitelere verilmeyen denkliğin, bölüm bazında kapısı açılmış olabilecek.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikteki, “Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Temel İlkeleri ile Yükseköğretim Kanunu’nun 4 ve 5. maddelerinde belirtilen amaç ve ilkelerine aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez” ibaresi de yeni yönetmelikte yer almadı.

STS puanı düşürüldü
Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriğinin yeterli bulunmaması durumunda mezunların katıldığı seviye tespit sınavında (STS) alınması gereken puan da 60’dan 50’ye düşürüldü.

1996’dan beri El Ezher yasağı sürüyor
Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün görev süresine rastladığı 1996 yılından bu yana Ortadoğu’daki pek çok üniversiteye denklik verilmiyor. Bu üniversitelerin başında Mısır’daki İslami temelli El Ezher Üniversitesi geliyor. Malezya’daki İslam Üniversitesi ile Pakistan’daki bazı üniversitelerde ise, zorunlu dersler arasında “İslami ideoloji” konusunun da yer alması dolayısıyla diplomaların denkliği tanınmıyor. Ancak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın başlattığı bir çalışmayla bazı Arap ülkelerindeki üniversitelere denklik verilmeye başlandı. Bu üniversitelerin bulunduğu ülkelerin başında Suriye ile Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. YÖK’ün son yaptığı düzenlemeyle Gürüz döneminden bu yana yürürlükte olan bazı İslami temelli üniversitelere denklik verilmemesi yönündeki uygulamanın sınırlı da olsa kaldırılabileceği belirtiliyor.

ÜNİVERSİTEMİZ YÖK OLMASIN!
YÖK, kuruluşunun 29’uncu yıldönümünde çeşitli illerde protesto edildi. İstanbul’da da saat 13.00’de Taksim-Tünel’de toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci, “Üniversitelerimizin YOK (YÖK) edilmesine izin vermiyoruz” pankartı arkasında bir araya geldi. İstiklal Caddesi’nden Taksim’e, buradan da Dolmabahçe Rıhtımı’na yürüyen topluluk, “Üniversiteler bizimdir, yobaza liboşa bırakmayız”, “Ferman YÖK’ünse, üniversiteler bizimdir” diye slogan attı. Topluluğa müzisyen Nejat Yavaşoğulları mini bir konser verdi.

Ankara’daki YÖK’ün kuruluş yıldönümü eylemleri olaysız geçti. Protesto gösterilerine daha önce birçok AK Parti’li bakana yumurtalı saldırıda bulunan Öğrenci Kolektifleri ve Gençlik Muhalefeti üyelerinin yaptığı eylemler damgasını vurdu. Ömür Çağdaş Ersoy, elindeki devekuşu yumurtasını göstererek, “Tayyip’in peşindeyiz” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız