SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Denktaş Son Yolculuğuna Uğurlandı

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:16:05
Denktaş Son Yolculuğuna Uğurlandı
A- A+ PAYLAŞ
 
Türk milletinin kahraman evladı, Kıbrıs davasının efsane ismi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “Toros” kod adıyla mücadele ettiği Türk Mukavemet Teşkilatı’nın anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’nda defnedildi. Törene başta Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan olmak üzere Türkiye’den parti liderleri, komutanlar, eski siyasetçiler ve halk katıldı.
 
KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, dün başkent Lefkoşa’da düzenlenen devlet töreniyle ebediyete uğurlandı. Türkiye, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere iktidarıyla, muhalefetiyle, asker, sivil tüm temsilcileriyle törende yerini aldı. Kıbrıs Rum Kesimi yönetiminden herhangi bir temsilcinin katılmadığı töreni, Türk basınının yanı sıra Rum kesiminden gazeteciler de izledi. Denktaş’ın Cumhurbaşkanlığı sarayında katafalka konulan naaşının başında sabaha kadar saygı geçişinde bulunuldu. Denktaş’ın naaşı, dün sabah Cumhurbaşkanlığı bahçesinden alınarak top arabasına konuldu.
 
Ezogelin çorbası dağıtıldı
 
Tören nedeniyle Lefkoşa Surlariçi bölgesi trafiğe kapatıldı. Lefkoşa’da, yas nedeniyle kapatılan işyerlerine ve caddelere, üzerinde “unutmayacağız” yazılı Denktaş’ın posterleri ile Türk ve KKTC bayrakları asıldı. Vatandaşlar, Denktaş için “Tüm Türk Ulusunun ve Halkımızın Başı Sağolsun. Sizi Asla Unutmayacağız” ve “Seni ve Cumhuriyeti Sonsuza Dek Yaşatacağız” pankartları açtı. Cenaze Selimiye Camisi’ne götürülürken yol üzerindeki duvara, “Şehit abime, babama, dedeme selam söyle başkanım” ve “Sevemez hiçkimse seni benim sevdiğim kadar” yazıları da dikkat çekti. Yol boyunca Denktaş’ın naaşı üzerine karanfiller atıldı. Cumhurbaşkanlığı sarayının olduğu meydana çorba çeşmesi konuldu ve vatandaşlara Denktaş’ın en sevdiği yemek olan ezogelin çorbası dağıtıldı.
 
3 km birlikte yürüdüler
 
Denktaş’ın cenazesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, camiye kadar olan yaklaşık üç kilometrelik yolu yan yana yürüdü. İktidar ve muhalefet temsilcileri, camide de yan yana saf tuttular. Selimiye Camisi’ne getirilen Denktaş için burada cenaze namazı kılındı. Namaz kılınırken Aydın Denktaş ve Serdar Denktaş bir süre tabuta sarıldı. Denktaş’ın naaşı namazın ardından yine kortej halinde Cumhuriyet Parkı’na getirildi. Denktaş’ın naaşı Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) anıtının bulunduğu Cumhuriyet Parkı’nda defnedildi. Denktaş, önce yağmur, ardından açan güneş ve yarım saatten fazla gökyüzünü süsleyen gökkuşağının altında toprağa verildi.
 
Çoluk-çocuk, sivil-asker
 
Denktaş’ı son yolculuğuna kadın-erkek, sivil-asker, çoluk çocuk binlere kişi uğurladı. Denktaş’ın tarihi cenaze törenine katılmak için binlerce kişi, cenaze namazının kılındığı Selimiye Meydanı ile Sarayönü, İnönü Caddesi ve Girne Kapısı önünde meydanları doldurdu. Apartmanlar KKTC ve Türk bayraklarıyla kaplandı. Yol boyunca ve özellikle Sarayönü Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, Denktaş’a son görevlerini yerine getirebilmek için cenaze arabasının geçişini bekledi. Zaman zaman alkış tutan kalabalık, ellerindeki kameralarla da anı görüntülemeye çalıştı. Gözyaşları sel oldu. “Babatürk” pankartı açıldı.
 
Davanın abide ismi
 
DEVLET erkanı Denktaş’ın ardından, taziye defterine şunları yazdılar:
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Yaman bir avukat, gözü pek bir direnişciydi. Özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, milletimizin yetiştirdiği gerçek kahramanlardan, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu Mücahit Denktaş.
 
Başbarkan Tayyip Erdoğan Kıbrıs davasının abide ismi, büyük mücadele insanı, hayatını Kıbrıs’ta barış, huzur ve istikrarı tesis etmeye adamış büyük devlet adamı.
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek Tüm hayatını adadığı bir hak, hukuk ve eşitlik mücadelesi olan Kıbrıs davamızı, benzeri görülmemiş bir dirayet ve özveriyle savunan büyük lider.
 
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Kaybınız sadece Kıbrıs Türk’ünün değil tüm Türk milletinin kaybıdır. Yaşamınız boyunca inançla ve yanılmadan Kıbrıslı soydaşlarımız ve KKTC için verdiğiniz hizmetler her zaman şükran ve minnetle anılacaktır.
 
Babamızı kaybettik yetimiz
 
DÜNYA ajansları cenaze töreniyle ilgili geniş haberler yayınladılar. Törene gelen Kıbrıslı Türklerden Salih Kayım (39), AP’ye yaptığı açıklamada, “Kendimi babamı kaybetmiş gibi hissediyorum. Onu hep özleyeceğiz. Bize özgürlük verdiği, kendi bayrağımız altında yaşamamızı sağladığı için ona teşekkür ediyoruz” dedi. 60 yaşındaki Sertap Şah, AFP’ye, “Sanki babamı kaybettim” derken, market sahibi Fetin Korman (48) da Reuters’a “Hiç ölmeyecek sanırdım. Öldüğünde babamı kaybetmişim gibi ağladım. Şimdi yetim gibiyiz” diye konuştu. AP’nin görüşüne başvurduğu Yusuf Mulladayılar (54) “O büyük bir liderdi. Onu asla ama asla unutmayacağız” dedi. 40’lı yaşlardaki bir Kıbrıslı Türk, AFP’ye, “Sonsuza kadar yaşatacağımız bir cumhuriyet bıraktı bize” diye konuştu. Reuters’a konuşan 70 yaşındaki Erdil Nami de “Denktaş tarihe geçen bir adamdı. Bizim için onun açtığı yoldan dönüş yok” ifadesini kullandı. 
 
Sala ve cenaze namazları
 
KKTC’nin 1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş için dün Türkiye’de tüm camilerde sala verildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşavirliği’nden alınan bilgiye göre, Başkanlıkça, Denktaş’ın son yolculuğu öncesinde mütfülüklere talimat verildi. Denktaş için dün Türkiye’nin bazı illerinde öğle namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı. Vefatıyla birlikte Türk dünyasını hüzne boğan Denktaş için Ankara’da Kocatepe Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınan gıyabi cenaze namazına birçok vatandaş katıldı. Kamu-Sen tarafından düzenlenen ve MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz’un da katıldığı cenaze namazında, musalla taşının üzerine Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrakları ile Denktaş’ın fotoğrafı konuldu. Aydın, Samsun, Kastamonu, Kahramanmaraş ve bazı yerlerde de gıyabi cenaze namazları kılındı. m DHA
 
CHP hep beraber
 
 DENKTAŞ’ın cenaze töreni Cumhuriyet Halk Partisi’nin hayatta olan ve uzun bir süreden beridir biraraya gelmeyen 4 genel başkanı, Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal, Altan Öymen ve Hikmet Çetin’i biraraya getirdi. Eski dışişleri bakanlarından Mümtaz Soysal da cenazedeydi. Eski CHP Milletvekili İlhan Kesici’nin de katıldığı cenaze töreninde, Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştiren dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit de yer aldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız