SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depodaki Kayısılar Çıktı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:27:59
Depodaki Kayısılar Çıktı!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yaşanan zirai don sonrasında, kayısı fiyatının yüzde 100 civarında artmasının ardından depoda olan kayısıların pazara gelmeye başladığı bildirildi. 

29, 30 ve 31 Mart günleri gece ısının eksilere düşmesiyle il genelinde kayısı başta olmak üzere birçok meyve çiçek ve tomurcuklarının yanması nedeniyle ve bu yıl rekoltenin tahmini yüzde 100’e yakın düşecek olması dolayısıyla, depoda bulunan kayısıların fiyatının yükselmesi sonucu pazarda hareketlilik gözleniyor.

2013 yılı ürünü kuru kayısıları depolarında bekletenler, bugünlerde kuru kayısıyı piyasa sürmeye başladı.

Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi, kayısı üreticisi ve satıcısı Kaya Doğan, zirai don öncesinde birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 6 TL civarında iken, zirai don sonrasında ise 12 TL civarına yükseldiğini ifade etti.

Kayısı pazarında kayısı satan merkez Orduzu Çatyol Mahallesi’nden Osman Gülçük, “Bugün birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 12-13 TL’den işlem görüyor” derken, Battalgazi ilçesi Şişman köyünden kayısı üreticisi İlhan Özdal da, üretici olarak, zirai kredi ve elektrik ile tarım krediye olan borçlarının ertelenmesini istediklerini söyledi.

Bu yıl kayısı rekoltesinin yok denecek kadar az beklenmesi nedeniyle bir kayısı üreticisi olarak üzüldüklerini söyleyen Elazığ ile Baskil ilçesi kayısı üreticisi Zihni Gülbesi, kayısı fiyatlarının olağanüstü yükseldiğini belirterek, “İhracatçı, kayısı yanmadan önce toptan kilosunu 3-5 TL’den almadığı kayısıya bugün 12-14 TL veriyor” dedi.

Elazığ ile Baskil ilçesinde kayısı üreticisi Yücel Özalıcı da, “Rekolte yok denecek kadar az olunca hediyelik kayısı gönderme de azalır. Dolayısıyla kayısımızın tanıtımının azalmasına etkisi olacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuşarak, üreticilerin zirai kredi ve elektrik ile tarım krediye olan borçlarının ertelenmesini istediklerini söyledi.

Bahçesindeki kayısı tomurcuklarının zirai dondan yanmış halini gösteren Recep Koç ise, uzun yıllar böyle hasar olmadığını ifade ederken, babası Mehmet Koç da, “Zaman zaman kayısıda zira don olurdu ancak böyle il genelinde olmazdı. Bu nedenle üreticilerin kredileri ertelenmeli, devlet yardım yapmalıdır” şeklinde konuştu.

Geçen yıl 400 bin ton dolayında gerçekleşen yaş kayısı rekoltesinin bu yıl 20-50 bin ton arasında gerçekleşmesinin beklendiği, rekoltenin ancak Mayıs ayı ortalarında belli olabileceği vurgulandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız