SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deprem Beklentisi Var'

A- A+ PAYLAŞ

ELAZIĞ Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Stratigrafi Tektonik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ercan Aksoy, Elazığ’ın Sivrice ile Malatya’nın Doğanyol ilçeleri arasındaki büyük sismik hareketler yaşandığını belirterek, Doğu Anadolu fay hattında deprem ihtimali bulunduğunu söyledi.

Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ‘Deprem ve Elazığ’da Deprem Gerçeği’ konulu konferans düzenledi. Konferansın İstiklal Marşı ve saygı duruşu yapılmadan başlanılmasını eleştiren Fırat Üniversitesi Rektör Prof.Dr. Feyzi Bingöl, davetlileri İstiklal Marşı, şehitler ve depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuna davet etti.

Toplantıdaki organizasyon bozukluğu yüzünden İstiklal Marşı ses kaydı olmayınca Rektör Bingöl yönetiminde okundu. Konferansa Fırat Üniversitesi Rektörü Feyzi Bingöl, İl Özel İdare Genel Sekreteri Nazif Bilginoğlu, mühendis odaları başkanları ile 220 mühendis ve öğrenci katıldı.

Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Stratigrafi Tektonik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ercan Aksoy, Doğu Anadolu Fay hattında yaptıkları incelemede Elazığ Sivrice ile Malatya’nın Doğanyol ilçeleri arasında büyük sismik hareketler tespit ettiklerini söyledi. Prof.Dr. Aksoy, “Bu depremler 3 ile 5.5 arasında değişebiliyor. Tabii bunların gelecekteki bir depremin habercisi mi? Yoksa bölgenin sismik aktif olmasını doğal bir sonucunu yorumlamak veya kesin bir şey söylemek zor. Ama şu bir gerçek ki şimdiye kadar olan depremlere baktığımızda son 10-15 yıl içerisinde ana faydan çok diğer faylar üzerinde depremler gerçekleşiyor. Bu da ana fay üzerinde gelecekte daha büyük bir deprem meydana geleceğinin kaçınılmaz bir sonucunu ortaya koyuyor. Ama bunun için tarih vermek şu günkü çalışmalarla mümkün değil” dedi.

Prof.Dr. Aksoy, “Doğu Anadolu fay hattında suskunluk hayra alamet değil. Marmara depreminde sonra büyük bir deprem beklentimiz var. İllerimizde tam olmazsa bile inşaat yapılaşmasında düzelmeler var. Yapılan araştırmalarda ilçelerimizde yaşanabilecek 6 veya üzeri depremlerde yüzde 58 yıkımlar olacak. Yani 240 bin binadan 150 bini yıkılacak ve geriye kalan binalar ise hasar görecek.

Geçmişte Elazığ çevresinde yaşadığımız depremlerde 7 ve üzerinde depremler yaşandığını açıkça görmekteyiz. Bu da Elazığ’ın bu gibi depremlerle muhatap olacağıdır. Gerek yapılanmanın gerek alınacak tedbirlerin alınmasına dikkat çekmek istiyoruz” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız