SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Fay Hattının Ne Kadar Diri Olduğunu Ortaya Koydu"

0
Güncellendi - 2020-12-29 07:33:49
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Elazığ merkezli depremin ardından can ve mal kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu, ancak uzmanların depremlerin devam edeceği şeklindeki uyarıların dikkate alınarak, deprem riskini azaltacak çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

27 Aralık sabahı saat 09.37'de merkez üssü Elazığ olan bazı kaynaklara göre 5,3 büyüklüğünde, bazı kaynaklara göre ise 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası büyüklükleri 1,1 ve 2,8 arasında değişen 14 artçı deprem meydana geldi. Deprem Malatya, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da da hissedildi. Depremin ardından herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmaması teselli kaynağı olurken, Elazığ Sivrice’de dün de 4,1 şiddetinde deprem olması bölgede fay hareketliklerinin devam ettiği olarak değerlendirildi.

"24 OCAK'TA DEPREME NE KADAR HAZIRLIKSIZ OLDUĞUMUZU GÖRDÜK"

24 Ocak Elazığ Sivrice Depremi’nin ardından Elazığ, Malatya ve çevre illerde sürekli depremlerin meydana geldiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “24 Ocak depremi bizlere bölgedeki yapılaşmanın, evlerin depreme dayanıklılığının ,fay hattı üzerine yerleşim yerleri kurulmasının ne kadar büyük felaketlere ortam hazırlayacağını gösterdi.24 Ocak depreminin ardından ziyaret ettiğimiz Doğanyol, Pütürge, Kale ve Battalgazi İlçelerinde deyim yerindeyse taş üstünde taş kalmamış yerler gördük.Hem ülke olarak hem de Malatya olarak depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuz yüzümüze çarptı” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, yıllardır deprem gerçeği ile yüzleşmemiz gerektiğini hem mecliste hem de çeşitli platformlarda dile getirdiğini kaydederek, “Bugün meydana gelen Elazığ merkezli deprem bölgedeki fay hatlarının ne kadar diri olduğunu, sonuçlarının ne kadar ağır olacağını ortaya koymuştur.” Dedi.

"24 OCAK'TAN SONRA 2 BİN ARTÇI DEPREM OLDU"

Ağbaba, bugün gerçekleşen depremin ardından 24. Dönem CHP İstanbul Milletvekili, deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ile görüştüğünü belirterek, Haluk Eyidoğan’ın bölgeyle ilgili çok ciddi uyarıları olduğunu kaydetti.

Ağbaba, açıklamasına göre Haluk Eyidoğan’ın uyarıları şu şekilde:

“24 Ocak depreminin ardından bölgede bugüne kadar büyüklüğü 2 ve daha yüksek 2 bine yakın artçı deprem meydana geldi.Bir yıldır artçı depremlerin sürdüğü, Pütürge fayının yakın çevresindeki küçük faylar üzerine yüklediği kuvvet nedeniyle artçı depremler yayılarak sürüyor. Artçı depremler zaman zaman Sivrice-Pütürge, Kale arasında sürecek. Pütürge'nin güneybatısına, Çelikhan,Erkenek ve Pazarcık tarafına gelecek yıllarda dikkat etmekte yarar var”

TÜRKİYE’NİN İKİNCİ EN BÜYÜK FAYI OLAN DOĞU ANADOLU FAYI’NIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Deprem bilimci Haluk Eyidoğan’ın “5 Haziran 2020’de Malatya Pütürge’de yerel saatle 21:06 da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin de, 24 Ocak 2020 günü Sivrice-Doğanyol merkezli (Elazığ-Malatya) 6.8 büyüklüğünde depremin devam eden artçı deprem etkinliği ile ilgili olduğunu belirterek “Pütürge-Sivrice Fayının, Karlıova’dan başlayıp Hatay, Kırıkhan’a kadar uzanan ve Türkiye’nin ikinci en büyük fayı olan Doğu Anadolu Fayı’nın bir parçasıdır ve 1908’den bu yana 6.0’dan büyük bir deprem oluşturmamıştır. Yakın gelecekte Erkenek ve Pazarcık Fayları üzerinde bulunan yerleşmelerin deprem risklerini azaltmak merkezi ve yerel yönetimlerin öncelikli görevlerden biridir. Orta hasarlı binaların yeni depremlerle daha büyük hasarlar yaşayacağı için bu binaların kullanılmaması gerekmektedir” ifadelerini kullandığını kaydetti.

MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLER DEPREM GERÇEĞİNİ GÖRMELİ

Ağbaba, uzmanların defalarca uyarılarına rağmen, deprem bilincinin aşılanması, deprem bölgelerinde yapılaşmada yaşanan sorunların giderilmediği, merkez bölgelerde deprem toplanma alanlarının bile imara açıldığı gibi gerçeklerden hareketle vakit geçirmeden merkezi ve yerel yönetimlerin deprem gerçeğini göz önüne alarak çalışmalar yapması gerektiğini belirtti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Doğan Can (3 ay önce)
    Malesef bu haberde 2 yıl 2 ay sonra 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş / Pazarcık merkezli 10 şehrimizi etkiliyen iki büyük deprem sonucunda 50.000'den fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Fay hatlarının büyüklüğü ve büyük bir deprem olacağını yetkililer söylemesine rağmen deprem olunca büyük depremdi 10 ili vurdu yetişmek zordu kim olsa yetişemezdi söylemleri geliştirildi. Şimdi aynı şeyi söylüyor yetkililer. Olası bir istanbul depreminde yüzbinlerce insan öleceği belirtiliyor. Deprem olupda yüzbinlerce insan ölürse deprem büyüktü nüfus çoktu derler. Çözüm değil de laf üretiyorlar malesef. Yorumları okudum da chp zihniyeti falan eleştirisi de yapılmış. Bu jeolojik bir olaydır parti işi falan değildir. Faylar laftan anlamaz, Faylar ekonomiden falan anlamaz, fayların olduğu yerlere yerleşim alanı açılmayacak, fay üzerindeki yerleşim yerleri sağlam olacak o kadar. Depremin vurduğu yerlerde bir bina yıkılıyor da bir bina yıkılmıyorsa demek ki deprem değil de insan yapılarının çürüklüğü öldürüyor demektir. Hastane, yol muhabbeti yapılıyor. Buyrun hastane de çöktü, yol da. Fay zon haritaları bellidir. Üzerinden yol falan geçmeyecek o kadar. Yineliyorum, bu iş siyaset işi değildir. İstanbul depremi hepimizi etkileyecek, kimin ne zaman nerede olacağını da bilemeyiz. Evin sağlamdır da saç kestirmeye gittiğin kuaförün yapısı çürüktür, yürüdüğün yoldaki bina çürüktür, düğüne gitmişsindir Ardahan'dan İstanbul'a kimbilir. 6 Şubat 2023 depreminde ne hikayeler okudum. İzine gidip depreme yakalanan, maça gidip depreme yakalanan, tiyatro gösterisi içi gidip depreme yakalanan, yaralanan askerin tedavi için gittiği memleketinde depreme yakalanması. İstanbul depremi hepimizi ilgilendiriyor. Bakın yukarıdaki haritara Pazarcık Fayı için 500 yıldır deprem olmadı deprem olması bekleniyor yazılmış. 502 yıl sonra oldu o deprem işte.
    0
    0
    Yanıtla
  • BATTALGAZİ (3 yıl önce)
    Malatya deprem bölgesi ve son yıllarda yaşanan depremler ile uzmanların görüşüne göre Malatya'da büyük bir deprem bekleniyor. Ama gel gelelim hiçbir hazırlık ve tedbirimiz yok. Başta büyükşehir bld olmak üzere Malatya'da belediyelerimizin deprem önlemleri adına projeleri hep lafta kaldı. Olan depremler, yaşanan kayıplar bile ders olmuyor maalesef. Yazık...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erzincan (3 yıl önce)
    Liyakat yerine sadakate önem verenler, kariyer planlamalarının dalkavukluk üzerine kuran kişileri sadık dost zannederler.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hakkı (3 yıl önce)
    Kardeş o deprem 7,4 büyüklüğündeydi , 3 bin bina yıkılmıştı. Ülkede nüfusun en yoğun olduğu alanda oldu .. o felaketi tahmin bile edemezsin. Elazığ depreminde yıkılan bina sayısı bir elin parmaklarını geçmez .. elmayla armutlu karıştırmadan eleştir hakkaniyetli ol .
    0
    0
    Yanıtla
  • Üstad güzel diyorsunda bu CHP zihniyeti bu ülkede hiçbirşey den memnun değil bunlar yol yapımına karşı köprü yapımına karşı hastane yapımına karşı neye karşı değiller ki şehir hastanelerine ne gerek vardı dediler sonuç ortada o deprem 7.4 tü ama kimse kusura bakmasın o zaman sefalet vardı depremin gerçek sonuçları bile farkedilmedi o kadar can gitti hep bu zihniyetin eksikliğiydi şimdi öylemi oturalım bakalım yıl 2020 iki deprem bir vürüs gördü çok şükür devletimiz üstesinden geldi gelmeye çalışıyor yemin ediyorum bunlar olsaydı vay bu milletin haline adamların millet diye bir derdi yok tek dertleri var ülkeye terörü tekrar nasıl geitirirz çünkü kandan besleniyorlar şehit cenazesi gelsin ki ordan prim yapalar selocanı çıkarmanın nın peşindeler kısacası bunların devlet yönetmek gibi bir setleri yok tek dertleri milletin aklıyla dalga geçmek sevsekte sevmesekte adamlar ülkeyi güzel yönetiyor gidin afad ve Kızılayı görün devlet tarih yazmış resmen 1. Sınıf malzeme ve ekip var ellerinde depoların hepsi dolu sadece deprem değil birçok Afete hazırlanıyorlsr Allah devlete zeval vermesin
    0
    0
    Yanıtla
  • Emre (3 yıl önce)
    Bu beyfendi nerede yaşıyor acep 11 ay olmuş afetzede LERİN konutları teslim aşamasına gelmiş beyefendiye söyleyin 99 depreminde ölen 25000 kişinin hesabını versinler önce o zaman çok mu hazıeirmışlar acaba gereken yapılıyor köstek olmasınlar bu devlet gerekeni yapar
    %0
    %100
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)Emre isimli kullanıcı yorumuna
    Bu mesele parti meselesi değil. Ülke meselesi. Tamam iktidar bir şeyler yapıyor. Ancak önemli olan deprem olduktan sonra sağ kalanlara konut yapmakla değil Önemli olan deprem olmadan insanların sağ kalabilmesi için önlem almaktır. Ne yazık ki İstanbul ve diğer fay hattındaki yerleşim birimlerimizde depreme dayanıksız o kadar çok yapı var ki. Sonuç olarak bu ülkeyi 18 yıldır yöneten bir parti var ancak bu ülke depreme kesinlikle hazır değil.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (3 yıl önce)
    Sivrice pütürge doğanyol segmenti kırıldı en son 1874te kırılan çelikhan erkenek fay segmenti kırılmadı baya enerji biriktirdi ha kırıldı kırılacak eli kulağında bekliyor doğu anadolu fayından ziyade malatyayı bekleyen 2 tehlikeli kırılmayan fay daha var biru malatya ovacık fayı diğeri sürgü fayı malatyanin baştan aşağı yenilenmesi lazım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muhammed kardeş haklisin ama üstümüze kıyafet almıyoruz ki baştan asagi yenilensin Malatya
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adıyamanlı muhammed (3 yıl önce)Burak isimli kullanıcı yorumuna
    Vallahi haklısın ama yerel yönetimlerin ve merkezi yonetimin boş yere harcadigi paralarla malatya 3 defa baştan aşağı yenilenirdi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğru
    0
    0
    Yanıtla