SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Deprem İkizi'nden Kötü Haber!

A- A+ PAYLAŞ

ABD’nin ve dünyanın en tehlikeli ve güçlü depremlerini üreten bölgelerinden California’daki San Andreas fay hattı üzerinde yapılan son araştırmalar, bu hatta büyük depremlerin sanılandan çok daha ‘sık’ yaşandığını ortaya koydu. San Andreas, Kuzey Anadolu fay hattıyla büyük benzerlikler taşıyor.

CALIFORNIA Üniversitesi (UCI) ve Arizona Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamlarının ortaklaşa yaptığı araştırmaya göre ABD’nin California eyaleti yakın zamanda büyük bir deprem ile sallanabilir.

Los Angeles’in 160 km kuzeybatısından geçen ve Kuzey Anadolu Fay hattıyla büyük benzerlik gösteren San Andreas fay hattının 700 yıllık jeolojik hareketlerini inceleyen araştırmacılar, 6.5-7.9 arası şiddette meydana gelen büyük depremlerin ortalama her 45 ila 144 yıl arasında meydana geldiğini belirlediler.

‘Hemen önlem alınmalı’
California’yı vuran 7.9 büyüklüğündeki son büyük deprem 153 yıl önce 1857 yılında meydana gelmişti. Araştırmacılar sıradaki büyük depremin her an olabileceğine inanıyorlar. “Geology” adlı dergide yayınlanacak olan makaleyi hazırlayan grubun başyazarı Türk akademisyen Sinan Akciz, “Son 700 yıldır San Andreas fay hattında insanların düşündüğünden daha sık deprem oluyor” dedi. UCI’dan sismograf Lisa Grant Ludwig de, herkesin bir an önce tedbir alması gerektiğini söyledi.

Böyle bir depremde başta Los Angeles, San Diego ve Anaheim’da olmak üzere 37 milyon insanın yaşadığı Güney California’da 2 bin ila 50 bin arası ölü, milyarlarca dolar maddi zarar olacağı öngörülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız