SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Olasılığı Yüksek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:02:33
A- A+ PAYLAŞ
 
Prof. Dr. Işıkara, haritada işaretli olan Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde bulunan Tokat, Erzincan, Bingöl ve Elazığ'da 7'nin üzerinde, Hatay'da 7, İzmir ve civarında 6'nın üzerinde, Marmara'da 6.5-7 arasında, Gemlik'te de 7'nin üzerinde deprem olma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
 
Türk Kızılayı Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, geçen yıl şubat ayında hazırladığı, Türkiye'de deprem olma olasılığı en yüksek yerlerin haritasını açıkladı. Haritada işaretlediği yerler arasında bulunan Van ve Fethiye'de öngördüğü depremlerin gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, Marmara ile birlikte Gemlik, Çankırı, Tokat, Erzincan, Elazığ, Bingöl ve Hatay'da 6 ile 7'nin üzerinde deprem olma olasılığının yüksek olduğunu kaydetti.
 
Prof. Dr. Işıkara, beklenen Marmara depremi ile ilgili de "Kurtuluş yok. Er veya geç Marmara sallanacak" dedi.
 
'Toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi, afet zararlarını azaltma programı' kapsamında Zonguldak'a gelen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Vali Erol Ayyıldız'ı makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Işıkara, ziyaretin ardından düzenlediği basın toplantısında, projeyi anlattı.
 
Vali Ayyıldız ile Vali Yardımcıları'nın da bulunduğu toplantıda, şu ana kadar 53 ilde uygulanan proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Işıkara, Fethiye depremine de değindi. Depremin jeolojisinden çok koruma ve korunma kültürü bilincinin medyada konuşulması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Işıkara, "Fethiye'de gördük. 64 kişi, kırık-çıkık. Balkondan atlamış, pencereden atlamış. Türkiye'de deprem bitmez. Dolayısıyla depremin jeolojisinden kısaca bahsedelim ama korunma kültürü bilincine daha çok ağırlık verelim" dedi.
 
'İSTANBUL DEPREMİYLE İLGİLİ TARİH VERMEDİM, TAHMİNDE BULUNDUM'
 
İstanbul'da beklenen deprem ile ilgili 2014 tarihini açıkladığını, ancak bunun, 'Hoca ilk defa tarih verdi' şeklinde yansıtıldığını hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu: "Bilim, bir depremin nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söylüyor. Ama zamanını söylemiyor. Farklı olasılık yöntemleriyle sismik tehlike analizi yapabiliyorsunuz ve tahmin ediyorsunuz. Olma olasılığını söyleyebiliyorsunuz. Olma olasılığını söylemek, bir depremin tarihini vermek değildir. İstanbul depremiyle ilgili tarih vermedim. Bu bir tahmin. Olma olasılığı da var, olmama olasılığı da var. Eğer 2014'te olmazsa, Marmara'da beklenen deprem potansiyelinin olma olasılığı gittikçe artar. Yani kurtuluş yok. Er veya geç Marmara sallanacak. Ve Türkiye'nin kalbi sallanacak."
 
'RİSKLİ BÖLGELERİN HARİTASI'
 
Prof. Dr. Işıkara, Şubat 2011'de hazırladığı, Türkiye'de deprem olma olasılığı en yüksek bölgelerin haritasını da açıkladı. Haritada işaretlediği yerler arasında bulunan Van ve Fethiye'de öngördüğü depremlerin gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Işıkara, şöyle dedi: "Van depreminde bu haritadan hiç bahsetmedim. Ama Fethiye depreminden sonra paylaşmak istedim. Haritada hem Türkiye'nin Güneybatısı'nı, yani Fethiye depremini işaret etmişim, hem de Van depremini. Burada gördükleriniz şu anda Türkiye'de deprem olma potansiyeli en yüksek olan yerler. Ancak bu demek değildir ki diğer yerlerde deprem olmayacak. Hayır, olacak. Ama buralarda olma olasılığı çok yüksek."
 
Prof. Dr. Işıkara, haritada işaretli olan Kuzey Anadolu Fay zonu üzerinde bulunan Tokat, Erzincan, Bingöl ve Elazığ'da 7'nin üzerinde, Hatay'da 7, İzmir ve civarında 6'nın üzerinde, Marmara'da 6.5-7 arasında, Gemlik'te de 7'nin üzerinde deprem olma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
 
'FETHİYE VE MARMARA DEPREMLERİ NORMAL'
 
Fethiye ve Marmara'da meydana gelen 6 ve 5 büyüklüğündeki depremlerin çok normal olduğunu ifade eden Prof. Dr. Işıkara, "Güneybatı'da böyle bir deprem bekliyorduk zaten. 5 büyüklüğündeki bir deprem de Marmara'nın olağan deprem hareketliliği. 3-4 ayda bir 5 büyüklüğünde bir deprem olur" dedi.
 
'2015-2016-2017'YE KADAR 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM SÜRPRİZ OLMAZ
 
' Prof. Dr. Işıkara, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 5 ile 5.9 arası büyüklüğündeki depremlerin ayda bir, 6 ile 6.9 arası büyüklüğündeki depremlerin yılda bir, 7 ile 7.9 arası büyüklüğündeki depremlerin de 4 ile 7 yıl arasında değişen bir aralıkta meydana geldiğini söyledi. 19 Mayıs 2011'de Simav depremi, ardından 1 yıl sonra 10 Haziran'da Fethiye depreminin meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Işıkara, "Yani istatistikler teyit ediyor. Şimdi 10 Haziran 2013'e kadar 6 ile 6.9 büyüklüğünde bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz. Van depremi 23 Ekim 2011'de oldu. Yani 2015-2016-2017'ye kadar Türkiye'de 7'nin üzerinde bir deprem olursa benim için sürpriz olmaz" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız