SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremi Önceden Haber Verince

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:43:40
Depremi Önceden Haber Verince
A- A+ PAYLAŞ

Jeofizik Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Melih Baki, Adana depremini 1 yıl önceden haber verdiği için dönemin belediye başkanı tarafından "Halkı korku paniğe sürüklemek ve rant sağlamak" iddiasıyla mahkemeye verildiğini, mahkeme sürecinde de depremin meydana geldiğini, sonuçta haklılığı ortaya çıkınca beraat ettiğini söyledi. 

145 kişinin ölümüne, bin 500 kişinin yaralanmasına ve binlerce kişinin evsiz kalmasına yol açan 98 Adana depremini kamuoyuna önceden paylaştığı için mahkemelik olan Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, yaşadığı ilginç süreci şöyle anlattı:

“98 yılına kadar bölgemizde MTA’nın yürüttüğü deprem araştırma çalışmalarındaki verileri inceledik. Adana’nın deprem açısından riskli bir sürece girdiğini deprem mekanizma çözümlerinde gördük. Çok toplantılar yaptık. Adana’da deprem olabilir, bunu tespit ettik dedik. Bunun üzerine biz elimizdeki verileri Türkiye’deki uzman arkadaşlarla paylaştık ve bunun ilgili yerlere bildirilmesine karar verdik. Çünkü sonucu binlerce kişinin ölümüydü ve ekonomik kayıplardı. Bu değerlendirmeler ışığında bilimsel araştırmalar sonucunda ölüme yol açacak deprem gibi olayların bildirilmesi gerektiğini ve bunun bilimin gereği olduğunu ilkesi ile hareket ederek ilgili ve yetkili yerlere bildirdik. O dönem cevap alamadık. Bize dönüş yapılmadı. Bir daha tekrarladık çünkü deprem geliyordu. İlgili yerlerden yazı geldi Adana’da deprem riski yok diye. Görüş aldıkları kişi ve kurumlar depremle ilgili araştırmaların mutfağından değildi. Bunun üzerine bilimin gereği neyse onu yaptık ve kamuoyuna duyurduk. Düşündük ki insanlar ona göre önlemlerini alsınlar bizlerde görevimizi yapmış olalım. Kamuoyunu bilgilendirdiğimiz gün dönemin belediye başkanı, halkta korku ve panik yaratma ve olayla rant sağlama gerekçesiyle hakkımızda dava açtı.”

Suçlamalardan sonra Ankara’ya çağırıldıkların belirten Baki, “Konu orda da görüşüldü ve kabul edildi. Sonuç olarak mahkemeye çıkarıldık ve hiç ummadığımız kadar vatandaşın desteğini gördük. Dönemin Adana Valisi Oğuz Köksal’dan da destek aldık. Çünkü herkes biliyordu bilimsel araştırmanın sonucu bunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

‘Çalışmalar sürüyor elde bilimsel veriler var. Halkın bunu bilmesi gerekir. Açın kapıları tarihe tanıklık edecek bir dava’ ilkesi ile savunmalarını hazırladıklarını dile getiren Baki, mahkeme sürerken Adana depremini olduğunu daha sonra beraat ettiklerini söyledi.

Sonrasında haklarında dava açan kurumların birlikte çalışma teklif ettiğini söyleyen Baki, “Mahkeme sürerken savcı bize 'konuşmayın sakın. konuşursanız sizi içeri atarım' dedi. Ama biz susmadık. İtalya’da deprem uzmanları depremi önceden haber vermediler diye tutuklandı 6 yıl ceza aldılar. Ancak ülkemizde ilk defa bir deprem uzmanı depremi önceden bildirdiği için mahkemeye verildi” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız