SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Depremsellik Testi Yapılmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:45:52
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Malatya Şubesi’nin organizesi ile Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen “Depremle yaşamak” konulu panel ilgi gördü.

Panele, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Doç.Dr. Salih Yılmaz, Uşak Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç.Dr. Haydar Baytan Özmen, İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Gülmustafa Şen, Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde görevli Uzman Mustafa Türker katılıp konuşma yaptılar.

Türkiye Teknik Elemanları Vakfı Malatya Şube Başkanı Şaban Sağlam yaptığı açış konuşmasında, ’’Ülkemiz deprem kuşağı altında bulunmaktadır. Deprem bilinci bizlere 1999 Marmara depremi ile oluşmaya başladı. Ülkemizde olan bu deprem, deprem bilincinin oluşması açısından bir milat olmuştur. Bu deprem sonrası yapı mevzuatında çok köklü değişiklikler oldu. Yeni yapılan binaların depreme dayanıklı yapılması anlamında ciddi denetimler ve yaptırımlar var. Şuan gelinen nokta itibariyle ciddi mesafeler kat edildi.

Ortada bir gerçek oluştu. Buda 2000 yılında önce yapılan yapıların dayanıklı olup olmadığı bilinmemektedir. Halkın çoğunluğu 2000 yılından önceki yapılan yapılarda ikame etmekteler.

Son Van depreminde 2000 yılında önce yapılan yapılar yıkılırken aynı bölgede 2000 yılında sonra yapı denetimine uygun yapılan yapıların yıkılmadığı, dimdik ayakta durduğunu görüldü. Demekki’’deprem öldürmez, bina öldürür’’ tezini doğrulamaktadır.

Malatya’mızda 1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunmakta. Yeni yapılan yapılarda mühendislik açısından kaliteyi görüyoruz. 2000 yılından önce yapılan yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Depremsellik testlerinin yapılması gerekiyor. Bu çalışmaya ne yeterince teknik eleman var. Ne de ekonomik güç var. Fakat ümitsizliğe düşmememiz gerekir. Son çıkan 6306 sayılı yasaya göre afet riski altında olan yerlerde yapılandırmalar başladı’’ dedi.

Panelistlerden, Doç.Dr. Salih Yılmaz, yapıların depreme karşı güçlendirilmesi, Yrd. Doç. Dr. Haydar Baytan Özmen de mevcut yapıların deprem performansını etkileyen faktörler nelerdir hakkında sunum yaptı. Yrd. Doç.Dr.Gulmustafa Şen, deprem kaynaklı zemin hasarlarının değerlendirilmesi, Mustafa Türker de temel afet bilincinde ilk 72 saat konularında bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız