SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Derin Bir Endişe ve Dikkatle İzlemekteyiz..''

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörünün tutuklanmasına tepki gösterdi ve olayı endişeyle izlediklerini bildirdi.

Hilmioğlu, üniversitenin resmi internet sitesinde yayınlanan "Basın Duyurusu"nda olayla ilgili tepkisini dile getirdi ve şöyle dedi:

"Bilindiği üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel AŞKIN, hakkındaki bir ceza kovuşturması nedeniyle tutuklanmıştır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca görev sırasında veya görevden dolayı işlendiği iddia edilen suçlarda ilk soruşturmayı yapma görev ve yetkisi Yükseköğretim Kuruluna aittir. Buna rağmen hatırlanacağı gibi, üç ay kadar önce sayın Rektörün yurt dışında bulunduğu bir sırada tüm kamuoyunu hayrete düşürecek bir yöntemle özel konutuna girilerek arama yapılmış, bundan çok kısa bir süre sonra da sayın Van Cumhuriyet Başsavcısı, hukuk düzenimizle hiçbir şekilde bağdaşmayan ve yargının bağımsızlığına gölge düşürecek nitelikte bir basın toplantısı düzenleyerek sayın Rektörü adeta suçlu ilan etmiştir.

Yargı süreci devam ederken sayın Rektörü Ceza Muhakemesi Kanununun 100. maddesinde yer alan delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme olasılığı gerekçe gösterilerek tutuklandığı basında yer alan haberlerden öğrenilmiştir.

Üç aydan beri devam etmekte olan adli işlem süreci içerisinde delillerin tümüne ulaşıldığı halde ve bu durumda delillerin yok edilmesi, gizlenmesi veya değiştirilmesinin söz konusu olamayacağı, ayrıca Rektörlük gibi saygın bir konuma yücelmiş bir kimsenin kaçmayacağı veya kaçacağı şüphesinin de bulunmadığı gerçeğine rağmen sayın Rektörün tutuklanması, özellikle akademik camiada çok derin bir üzüntü ve kaygı yaratmıştır.

Siyasal iktidarın üniversitelerle ilişkilerinin çok olumsuz bulunduğu bir dönemde böyle bir tutuklama kararının verilmiş olması, bu üzüntü ve kaygımızı daha da artırmıştır. Ayrıca bu ve benzeri kararların üniversiteler üzerinde siyasi baskı kurmayı amaçlayan iktidarları ve anlayışları da cesaretlendireceği gibi yargıyı da siyasallaştıracağı açıktır.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bir kimsenin suçlu ya da suçsuz olduğuna elbette ki bağımsız yargı karar verecektir. Ancak yargı kararlarının hukuki olmaktan ziyade siyasi bir nitelik taşıdığı izlenimine yol açılması, her şeyden önce bağımsız olması gereken yargı organlarına güven ve saygıyı azaltır ve hukuk devleti ilkesini zedeler.

Bu nedenlerle söz konusu süreci derin bir endişe ve dikkatle izlemekteyiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız