SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ders Kitabını Kitabevi Dağıtmalı"

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde toplanan 6. Türkiye Kırtasiye Kurultayı’na katılarak kitap ve kırtasiye sektöründe yaşanan sorunları anlattı, çözüm önerileri getirdi. 
 
Türkiye Tüm Kırtasiye Sanayicileri İthalatçıları, İhracatçıları ve Toptancıları Derneği (TÜKİD) tarafından Kocaeli Kartepe’de düzenlenen ve 3 gün boyunca kitap-kırtasiye sektörünün sorunlarını irdeleyerek çözüm üretmeye çalışan Kırtasiye Kurultayı’nda Malatya’yı Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan temsil etti. 
 
TÜKİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Helvacıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın da katıldığı 6. Kırtasiye Kurultayı’nda bir konuşma yapan Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan özellikle sektörün perakendecilerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. 
 
Özellikle ilk ve orta öğretim okullarının çoğunluğunun kayıt dışı biçimde birer kitap ve kırtasiye işletmesine dönüşmesi ve ders kitaplarının kitapçılar tarafından dağıtılmaması olmak üzere sektörün bir dizi sorununu anlatan Şahin Doğan, ‘Hepsi için konuşmuyoruz ama, ilk ve orta öğretim okullarının büyük bölümü asli görevi olan eğitimi ihmal ederek kitap ve kırtasiye işletmesine dönüşüyor adeta. Buna üniversiteleri bile dahil edebiliriz. Eğitim kurumlarında kayıt dışı bir kitap-kırtasiye ekonomisi gelişiyor. Bunun disipline edilmesi ve eğitim kurumlarının asli görevlerine dönmesi için bakanlık düzeyinde temasların yürütülmesi gerekiyor’ şeklinde konuştu. 
 
AKP Hükümeti’nin başlattığı ‘Bedava ders kitabı’ uygulamasının sosyal devlet ilkesinin uygulanması bakımından değerlendirdiklerini belirten Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan, "Ders kitaplarını perakendeci kitabevleri dağıtmalıdır’ dedi. Bedava ders kitabı uygulamasının özellikle perakendeci kitapçıların büyük ekonomik kayıp yaşamalarına yol açtığını belirten Şahin Doğan şöyle konuştu: ‘Hükümetimizin sosyal devletçilik ilkesi gereği ders kitaplarını öğrencilere bedava vermesini anlayışla karşılıyoruz. Ancak geniş toplum kesimlerine böyle bir destek sağlanırken bir başka tarafın yıkılmasına yol açılmamalı. Türkiye’de 25 bin perakendeci kitap-kırtasiye işletmesi var. Bu işletmelerde onbinlerce insan istihdam edilirken ders kitaplarının ücretsiz olarak öğrenciye dağıtılması çok sayıda işletmenin kapanmakla yüzyüze bırakırken, binlerce insanı da işsiz bırakmıştır. Bir tarafı yaparken diğer tarafın yıkılmasına yol açmamak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarını kitapçıların dağıtmasını sağlayacak yeni bir uygulama başlatması sektörün nefes almasını sağlayacaktır. Bugünkü uygulamada bir şehrin ihtiyacı olan milyonlarca ders kitabının dağıtımı ya tek bir kişiye ihale edilmekte, ya da usulsüz biçimde devletin olanakları kullanılarak milli eğitim müdürlüklerindeki bazı üst düzey yöneticiler tarafından devlet personeline dağıttırılmaktadır. Bizim önerimiz, şehir ya da ilçe merkezlerinde yıllardır ders kitabı satışı ile iştigal eden perakendeci kitabevlerine okullara yakınlıklarına, dağıtım yeteneklerine, personel ve altyapı gücüne göre değişecek sayıda kitap teslim edilerek, kitapların dağıtımının bu kitabevleri tarafından yapılmasını sağlanmasıdır. Bu durumda, hem kitapların öğrenciye ulaşmasında gecikme yaşanmayacak, hem de ders kitabı satamadığı için büyük kayba uğrayan kitabevleri kısmen de olsa alacakları dağıtım ücretiyle ekonomik açıdan rahatlama yaşayacaktır. Milyonlarca kitabın dağıtımının tek bir kişiye ihale edilmesi yerine, dağıtım işi tabana yayılmalı, bir şehirdeki tüm perakendeci kitap-kırtasiye işletmeleri dağıtım organizasyonunda çözümün parçası haline getirilmelidir"dedi. 
 
Malatya Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Şahin Doğan’ın sektöre ilişkin bu önerilerinin, sektörün çatı kuruluşu TÜKİD Yöneticileri ve diğer temsilciler tarafından dile getirilen sorun ve önerilerle birlikte bir rapor haline getirileceği, TÜKİD Raporu olarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e sunulacağı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız