SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Destek Artarak Sürüyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:27:23
A- A+ PAYLAŞ
 
TBMM Kıbrıs Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, ''Kuzey Kıbrıs'taki gençlerin İngiltere'ye ya da Rum kesimine özenti duymaması lazım. Onun için hükümetimiz yaşam kalitesi, bireysel hak ve özgürlüklerin kullanılması ve altyapı hizmetleri noktasında buradaki yaşam standardını yükseltmek istiyor'' dedi. 
     
Faruk Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın Türkiye'nin geçmişinde çok önemli bir yeri ve stratejik önemi olduğuna değindi. 
     
Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin yaşam hakkı, çalışma hakkı, kalkınması, huzuru, mutluluğunun Türkiye için önemli olduğuna dikkati çeken Öz, ''Bir yerin stratejik olarak önem arz etmesi ve orada yaşayan insanlarımızın var olması demek oranın yıllarca Türkiye'nin sırtına maddi olarak yük olması anlamına gelmemesi lazım'' diye konuştu. 
     
AK Parti hükümetine kadar Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin KKTC'ye yıllık belli bir miktarda yardım yaptığını ifade eden Öz, ''Bu yaklaşık bir milyar lira civarında bir paradır. Ama 2003-2004 yılına kadar Kıbrıs'ta altyapı hizmetleri itibari ile bir değişiklik olmamış, para gitmiş günlük yaşam devam etmiş. Kuzey Kıbrıs'ta altyapı hizmetleri, enerji hizmetleri, su hizmetleri, sağlık hizmetleri alanında çok köklü bir yapılaşma ve dönüşüm olmamış. Sayfiye yeri olarak algılanmış'' ifadesini kullandı. 
     
Başbakan Erdoğan'ın bu konuya bir kriter koyduğunu kaydeden Faruk Öz, bu paranın hizmet olarak KKTC için kullanılması şartı ile gönderilmeye başlandığına dikkati çekti. ''Türkiye Kuzey Kıbrıs'a mali desteğini artırarak devam ettiriyor'' diyen Öz, artık giden paraların da hizmete dönüştüğüne vurgu yaptı. 
     
Faruk Öz, şöyle konuştu: 
     
''Kuzey Kıbrıs'ta mevcut durumdan nemalanan bir kesim vardı. Kendi kaynakları, sistemleri devam ediyordu. Sistemin bozulmasını istemiyorlardı. Türkiye birilerinin değil Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan tüm Türklerin mutlu olacağı bir sistem olsun istiyor. Hala Kuzey Kıbrıs'ın içme suyu problemi var. 2010 yılında protokoller imzalandı. Türkiye Mersin Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a Akdeniz'den 70 kilometre boru hattı ile su götürecek. Kuzey Kıbrıs'ta da bir gölet yapılacak. Anamur'dan su oraya pompajla basılacak. Kuzey Kıbrıs'ın içme suyu problemi çözülmüş olacak.'' 
     
Kıbrıs'ın güneyinde de su yetersizliği olduğunu ifade eden Öz, ''Onlar da Türkiye'den gidecek suya sulanmaya başladı'' ifadesini kullandı. Faruk Öz, Türkiye'den gidecek sudan arta kalanla da Kuzey Kıbrıs'taki verimli toprakların sulanacağını ve adada tarımın geliştirileceğini belirtti. Öz, ''Yer altından gidecek boru hattının yanına bir bölüm daha yaparak buradan da Kuzey Kıbrıs'a elektrik vereceğiz. Şu anda projeler başladı. 2013-2014'e kadar bunu tamamlamayı düşünüyoruz'' diye konuştu. 
     
Kıbrıs sorununun tek taraflı tavizle çözüleceğine inanmadıklarını vurgulayan Öz, ''AK Parti bir şeyi vererek çözmek taraftarı değil ve olması da mümkün değil. Kıbrıs Türk halkı şu anda daha huzurlu. Çünkü hizmetler gidiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, şu anda Kuzey Kıbrıs'a alt geçitler, üst geçitler, bölünmüş yollar yapıyor. Ercan Hava Limanı'na çok büyük yatırımlar yaptık'' dedi. 
     
 -''Tayyip Erdoğan Kıbrıs meselesine, Kıbrıs Türk'üne sahip''- 
     
 Kuzey Kıbrıs'ta belli bir kesimin AK Parti hükümetine karşı ön yargı oluşturmaya çalıştığını anlatan Öz, buna karşılık Kuzey Kıbrıs halkının KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın cenaze töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunduğunu aktardı. 
     
Öz, ''Kuzey Kıbrıs halkı da anladı ki kendilerine verilmek istenen bilgiler doğru değil. Tayyip Erdoğan Kıbrıs meselesine, Kıbrıs Türk'üne sahip. Türk halkının yaşam kalitesini artırmak için her türlü imkanı seferber etti'' ifadesini kullandı. 
     
Türkiye'nin Kıbrıs'a bakışı konusunda Kuzey Kıbrıs halkında bir sıkıntı olduğunu hissettiğine dikkati çeken Öz, ''Türkiye'nin gerçek manada Kuzey Kıbrıs'la ilgili düşüncesi ne, biz ne yapmaya çalışıyoruz- Bu noktada köprü olmaya çalıştım. Kıbrıs Barış Harekatından sonra Kuzey Kıbrıs dünyadan soyutlandı, yalnızlığa itildi, öyle sanıyorlar. Öyle olmadığını görecekler. Kuzey Kıbrıs'taki gençlerin İngiltere'ye ya da Rum kesimine özenti duymaması lazım. Onun için hükümetimiz yaşam kalitesi, bireysel hak ve özgürlüklerin kullanılması ve altyapı hizmetleri noktasında buradaki yaşam standardını yükseltmek istiyor'' diye konuştu. 
     
Kıbrıs Rum kesiminin ileriki aylarda AB'de dönem başkanı olacağını hatırlatan Faruk Öz, ''Onların dönem başkanlığını kabul etmiyoruz. Rum kesiminin Kıbrıs'ın tümünü temsil ettiğine inanmıyoruz. Türk tarafı ve KKTC'yi yok sayan bir çözüme de kesinlikle katkı koymuyoruz'' diye konuştu. 
     
Önümüzdeki günlerde Dostluk Grubu olarak KKTC'yi ziyaret edeceklerini kaydeden Öz, anayasa değişiklikleri, meclis iç tüzüğü çalışmaları gibi bir çok konuda iki ülke arasında gelişmelerin beraberce takip edilmesi konusunda çalışmalar başlatacaklarını aktardı. 
     
Öz, ''Kuzey Kıbrıs'ta da anayasa değişikliği konusunda bir çalışma var. Yalnız orada ilk yapılacak anayasa değişikliğinin mutlaka halk oylamasına gitmesi gerekiyor. Referandum için finans ihtiyaçları olduğunu bize söylediler. Biz de bu konuda yardımcı olabileceğimiz noktasında gerek TBMM Başkanımız gerekse hükümetimiz olarak kendilerine görüş bildirdik'' dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız