SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Destek Başvurusu Ağustos'ta"

A- A+ PAYLAŞ

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Malatya İl Koordinatörü Mehmet H. Dere (sağdaki), kurumun Malatya’da bu yıl içerisinde 7 ayrı başlık altında çiftçi ve yatırımcıları destekleyeceğini hatırlattı.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden ve başkan Haydar Karaduman’la görüşen Dere, daha sonra kurum çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:

“IPARD, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı(IPA)’nın Kırsal kalkınma bileşenidir ve Avrupa Birliğinin ortak tarım politikası ve ilgili politikaların uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemeyi amaçlamaktadır.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların, ülkemizde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmasını sağlamayı hedeflemektedir. TKDK 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacaktır. Söz konusu Program; tarım sektöründe ve kırsal alanda faaliyet gösteren üreticilerimizin, özel sektörün ve potansiyel yatırımcıların Tarım ve Kırsal Kalkınma alanında desteklenmesi amacı ile 2007–2013 döneminde uygulamaya konulacaktır. Program kapsamında sağlanan hibe fonu kırsal kesimde yaşayan halkımıza, çiftçilere, üretici birliklerine ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmalara projeler karşılığında ve sözleşmelerine uygun olarak kullandırılacaktır.

Yetki devri alma sürecini tamamlayan illerden biri de Malatya

IPARD programı fonları çerçevesinde kullandırılacak fonların serbest bırakılması için kurumumuzun akreditasyon sürecini tamamlayarak yetki devrini alması gerekiyordu. Bu bağlamda uzun soluklu ve oldukça zorlu bir sürecin ardından önce ulusal akreditasyon, sonrasında AB’den yetki devri alma süreci Malatya İl Koordinatörlüğünün de aralarında bulunduğu 17 ilde başarıyla tamamlanmıştır. Kurumumuzun 1 Temmuz 2011 ve 4 Temmuz 2011 tarihlerinde yayınlamış olduğu proje başvuru çağrı ilanları doğrultusunda bu 17 ilde proje başvuruları kabul edilecektir.

Malatya ilinde 7 ayrı destek

Kurumumuz Malatya ili için 2011 yılında 7 ayrı başlık altında Malatyalı çiftçi ve yatırımcıları destekleyecek, bu başlıklar şöyledir:

101 -Tarımsal İşletmelerin Topluluk Standartlarına Yükseltilmesi ve Yeniden Yapılandırılmasına Dair Yatırımlar

-101-1- Süt Üreten Tarımsal İşletmelere yatırım

-101-2- Et üreten tarımsal işletmelere yatırım(Kanatlı eti)

103-Tarım ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının geliştirilmesi ve topluluk standartlarına yükseltilmesine dair yatırım

-103-1-Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

-103-2-Et ve Et ürünlerinin (Kanatlı eti) işlenmesi ve pazarlanması

-103-3-Meyve ve Sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması

-103-4-Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması

302-Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi

-Kültür balıkçılığının gelişimine destek verilmesi

Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve Yeni kurulumlar         

IPARD programı temel olarak küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemeyi hedeflemekle birlikte, hem mevcut işletmeler hem de yeni yatırımlar da proje başvurusu yapabilecektir. Desteklenecek her sektör için işletmenin sahip olması gereken kapasite belirlenmiştir. Örneğin; süt üreten tarımsal işletmelere yatırım alt tedbiri için belirlenmiş kapasite aralığı en az 10 baş, en fazla 100 baş süt veren hayvanken, süt işlemesi söz konusu olduğunda işletme günlük en az 10 ton, en fazla 70 ton kurulu süt işleme kapasitene sahip olmalıdır. Eğer yeni bir kurulum söz konusuysa yeni kurulacak işletme yine IPARD programında ilgili alt tedbirde belirlenmiş, spesifik uygunluk kriterleri aralığında bir kapasiteyi sağlayacağını projesinde göstermelidir.

Yapım işleri ve makine-ekipman alımına destek verilecek

IPARD programı kapsamında yapım işleri, makine ekipman alımı, hizmet alımı ve görünürlük harcamaları uygun yatırım olarak kabul edilecektir. Örneğin açık ya da yarı açık ahırların inşası, süt sağım odası, soğutma tankları gibi yatırımlar süt üreten tarımsal işletmelere yatırım alt tedbiri için desteklenecek harcamalar arasında yer almaktadır. Ayrıca tüm alanlar için proje hazırlama masrafları, danışmanlık, mimari çizimler gibi hizmet alımları yapılan değerlendirmeler sonucu projesi uygun bulunmuş ve sözleşme imzalanmış başvuru sahipleri için uygun yatırım olarak kabul edilecektir.

2011 yılı için yaklaşık 192 milyon avro

Kurumumuzun 1 ve 4 Temmuz 2011 tarihlerinde yayımlamış olduğu proje başvuru çağrı ilanlarında proje kabulü yapılacağı iller, tedbir ve alt tedbirlere göre ayrılmış bütçe miktarları ayrıntılı şekilde kamuoyuna duyurulmuştur. 2011 yılında proje başvuru kabulü yapılacak 17 il için toplam bütçe miktarı yaklaşık 192 milyon avrodur.

Faydalanıcılara projeler karşılığında geri ödemesiz hibe olarak kullandırılacak IPARD fonu için kamu katkısı ilgili alt tedbirde uygun harcamalar miktarı için belirlenmiş alt ve üst limitler arasında olmak kaydıyla % 50 olarak belirlenmiştir. Ancak Tarımsal işletmelere yatırım tedbirinde başvuru sahibi 40 yaşın altında ve işletme dağlık alanda yer alıyor ise hibe oranı % 65 ‘e ulaşabilmektedir.

Kadınlar, gençler ve dağlık alanlarda yaşayanlar avantajlı

IPARD programı çerçevesinde desteklenecek projelerin seçilmesine esas teşkil edecek sıralama kriterleri belirlenmiştir. Bu sıralama kriterleri destek alanlarının amaçları doğrultusunda sektörden sektöre farklı seçim kriterleri belirlenmiş olmasına rağmen genel olarak 40 yaş altındaki gençlerin, kadınların ve dağlık alanlarda yaşayanların daha avantajlı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Başvuru için son tarih 1. Dönemde 15 ağustos 2. Dönem için 20 Eylül

IPARD programı kapsamında sağlanan fonlar proje karşılığında kullandırılacaktır. Başvuru yapmak isteyen yatırımcılar TKDK resmi web sitesi www.tkdk.gov.tr adresinde proje başvuru işlemleri sayfasında yer alan yönlendirmeleri izleyerek başvurularını tamamlayacak, hazırlanan başvuru paketleri, yayımlanan birinci Proje başvuru çağrı ilanı için 1 Ağustos – 15 Ağustos 2011, İkinci proje başvuru çağrı ilanı için 5 Eylül - 20 Eylül 2011 tarihleri arasında TKDK Malatya İl Koordinatörlüğüne teslim edilecektir.

Tanıtım faaliyetleri devam ediyor

Malatyalı çiftçi ve yatırımcılarımızın, kurumumuzun sağladığı hibelerden azami ölçüde faydalanması amacıyla yoğun bir şekilde tanıtım faaliyetleri yapılmaktadır. Bu bağlamda 11 – 15 Temmuz 2011 tarihleri arasında kanatlı et, kültür balıkçılığı ve süt işleme sektörlerinde faaliyet gösteren üreticiler ile toplantılar yapılmış, katılımcılara uzmanlar tarafından başvuru şartları, destek verilen yatırım kalemleri hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. İlçelere yönelik tanıtım faaliyetlerine yönelik çalışmalar aralıksız devam etmekte olup bugün Doğanşehir ve Kale ilçelerinde İl Koordinatörlük uzmanları üreticiler ve potansiyel başvuru sahipleri ile bir araya gelecektir. 22 Temmuz’da Battalgazi, 27 Temmuz’da Yeşilyurt, 29 Temmuz’da da Akçadağ ilçesinde yine üreticilere ve potansiyel başvuru sahiplerine yönelik tanıtım toplantıları düzenlenecektir.

Daha ayrıntılı bilgi için

IPARD programı ve Malatya ilinde desteklenecek alanlar hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen yatırımcılar TKDK resmi web sitesi (www.tkdk.gov.tr), 444 85 35 Proje Yardım Masası hattı ve İl Koordinatörlüğünün Milli Egemenlik Cad. No:57 adresindeki hizmet binasında oluşturulmuş yardım Masasına başvurabilirler. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız