SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Destek Hayal Kırıklığına Dönüştü

A- A+ PAYLAŞ

Newsweek dergisinin çok kısa bir süre önce düzenlediği ankete katılanların büyük bir çoğunluğu ABD Başkanı Barack Obama’nın, önüne çıkan neredeyse tüm sorunlarla baş etme yolunu onaylamadığını gösterdi. Bundan sadece dört ay önce sonuçlar bunun tam tersiydi.

Afganistan’daki sorunlu savaş Obama için günden düne büyümekte olan siyasi bir soruna dönüştü. En son Newsweek anketi, Obama’nın Afganistan’da ABD güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal’ı Rolling Stone dergisine verdiği röportajda kullandığı eleştirel ifadeler yüzünden görevinden almasının kamuoyunun savaşla ilgili algısı üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını ortaya koydu. Birçok ABD’li McChrystal’a destek verirken, kovulmasının savaşla ilgili şüpheler yarattığına ve başkomutana duyulan güveni zayıflattığına işaret etti.

Ankete katılanların yüzde 53’ü Obama’nın Afganistan savaşını yönetme biçmini onaylamazken, Başkan’a onay verenlerin oranı sadece yüzde 37 oldu. Şubat ayında düzenlenen ankette aynı soru sorulduğunda “onaylıyorum” diyenlerin oranı yüzde 55, onaylamıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 27 olmuştu.

Obama’nın McChrystal krizini nasıl yönettiği sorulduğunda ise ABD’lilerin yüzde 50’si Başkan’ın kararını onayladığını, yüzde 35’i ise karara karşı olduğunu ifade etti. Elbette Cumhuriyetçi seçmen bu konuda bir istisna. Savaşta komutanın değişmesine karşı Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 55 olurken, Obama’ya destek yüzde 32’de kaldı.

KRİZ GEÇTİ SAVAŞ SÜRÜYOR

McChrystal krizi geçse de, Afganistan savaşı sürüyor ve sonbaharda Obama yönetimi için yeni siyasi sorunlar ortaya çıkacağına işaret ediyor. Öte yandan Irakla ilgili kaygılar zayıflamış gibi görünüyor. Ankete göre katılımcıların yüzde 46’sı ABD’nin Afganistan’da savaşı kaybettiğini, yüzde 26’sı ise kazandığını düşünüyor. Benzer şekilde ABD’nin terörle daha kapsamlı mücadelesinde kaybettiğini düşünenlerin oranı da yüzde 43’e yüzde 29.

Ancak Irak savaşı başarılı bir çaba olarak görülüyor. Ankete katılan ABD’lilerin yüzde 42’si Irak’taki Amerikan güçlerinin savaşı kazandığını, yüzde 34’ünün ise kaybettiğini düşünüyor. Kamuoyundaki desteğin böyle kademeli olarak yıkılmasının birçok nedeni var ancak McChrystal fiyaskosuyla ayyuka çıkan ordu-sivil uyumsuzluğu işleri daha da kötüleştirdi.

Ancak Obama’ya gelen kötü haberler sadece yurtdışındaki gelişmelerle bitmiyor. Newsweek anketi Başkan’ın yaptığı işleri onaylayanların oranının yüzde 48’de kaldığını gösterdi. Bu rakam geçen ay Pew Araştırma Merkezi’nin yaptırdığı anketin sonuçlarıyla aynı, Newsweek’in Ocak ve Şubat aylarında yaptırdığı anketlerde çıkan yüzde 49 ve yüzde 46 rakamlarıyla da uyumlu.

SPESİFİK KONULARDA DESTEK KAYBOLUYOR

Ancak Ronald Reagan örneğinde olduğu gibi, Obama’ya verilen destek, katılımcılara spesifik konulardaki fikirleri sorulduğunda bir anda değişiyor. Aslına bakılırsa ABD’de bugün önemli bir çoğunluk Obama yönetiminin karşı karşıya kaldığı neredeyse bütün büyük meselelerle başa çıkma yöntemlerini eleştiriyor. Bu durum dundan dört ay önce Başkan’ın gördüğü geniş çaplı desteğin neredeyse tam tersi.

Şubat ayında düzenlenen ankete katılanların sadece yüzde 41’i Obama’nın ekonomi yönetimini onaylamazken bugün bu grubun oranı yüzde 58’e çıktı. Şubat’ta Irak politikalarını katılımcıların sadece yüzde 27’si onaylamazken bugün, bu grubun toplam katılımcıların arasındaki oranı yüzde 51’i buldu.

Obama’nın Meksika Körfezi’ndeki petrol kriziyle başa çıkma yönetimini beğenmeyenlerin oranı yüzde 60ken, finans sektörü reformunu eleştirenlerin oranı da yüzde 53 oldu. Reformu destekleyenler yüzde 36’da kaldı. Obama yönetiminin en büyük başarısı ve ara seçimlerdeki en büyük malzemesi olan sağlık reformu konusunda bile katılımcıların yüzde 43’ü Obama yönetimini onaylarken, yüzde 51’i reformu eleştirdi.

KASIM SEÇİMLERİ SALLANTIDA

Bu tablo daha iyiye yönelmedikçe, Obama’nın Demokratları’nın Kasım ayında yapılacak Kongre seçimlerinde çoğunluğu elde tutmaları pek mümkün olacak gibi görünmüyor. Obama, 2008 yılında değişim vaat eden bir aday olarak seçime girmiş olabilir ancak bugün kamuoyunun hükümetle ilgili tavrı en az George W. Bush’un ikinci döneminde olduğu kadar olumsuz.

Her beş Amerikalıdan sadece bir tanesi, Washington’dan “temelde memnun” olduğunu söylerken, her dört kişiden üçü kendilerini ya öfkeli (yüzde 52) ya da kızgın (yüzde 24) hissettiklerini ifade etti. Kendini kızgın hissedenlerin oranı bu sorunun ilk kez soruldu 1997 yılından bu yana en yüksek oranına ulaştı. Özellikle ara seçimlerde dengeleri değiştirmesi muhtemel gruplar olan geleneksel Cumhuriyetçiler (yüzde 35) ve 50 ile 64 yaş arası seçmen (yüzde 32) kızgınlığını en çok dile getirenler.

DEMOKRATLARA TEK İYİ HABER

Kongre’de bugün Demokratlar da en az Cumhuriyetçiler kadar sevilmiyor. Seçmenlerin yüzde 53’ü Demokratların politikalarını, yüzde 54’ü ise Cumhuriyetçilerin politikalarını onaylamıyor. ABD’de seçmenin kalbi olan bağımsızların ise yüzde 60’ından fazlası iki partinin Kongre üyeleri hakkında da olumsuz görüşler ifade ediyor.

Demokratlar için bu anketten çıkan tek parlak sonuç Cumhuriyetçiler arasındaki bölünme olabilir. Geleneksel Cumhuriyetçilerin yüzde 30’u, Demokratların ise yüzde 18’i partilerinin Kongre grubunun performansı hakkında çok daha olumsuz düşünüyor. Bu da Çay Partisi adaylarının geleneksel gruplardan oy çalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Yine de seçmenin yüzde 69’unun ülkenin gittiği yönden memnun olmadığı düşünüldüğünde, en büyük kayıplar Demokrat Parti için olacak gibi görünüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız