SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Destek Sözü Vermişlerdi Ama..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:55:22
Destek Sözü Vermişlerdi Ama..
A- A+ PAYLAŞ
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destek taahhüdünü yerine getirmeyince katı atık depolama-bertaraf tesisi tamamlanamıyor.. Kaynak arayışına giren belediye yöneticileri çareyi İller Bankası’na başvurmakta buldu. Belediye Başkanı Ahmet Çakır “ Evet. .Bakanlığın yüzde 45 taahhüdü vardı. Biz bunu yüzde 70’lere çekelim derken yüzde 45’i bile alamadık. Çareyi İller Bankasına başvurmakta bulduk” diyerek bakanlığın destek taahhüdünü yerine getirmediğini ve başka arayışlar içerisine girdiklerini doğruladı.
 
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 13 milyon liraya ihale edilerek inşaatına başlanan ve 2012 yılı sonunda ilk etabının hizmete girmesi beklenen tesiste çalışmalar durma aşamasına geldi. Belediye Başkanı Çakır; “ Bakanlığın taahhütlerinden vazgeçmesi üzerine kaynak arayışlarımız sürüyor. İller bankasına başvurduk. Sanıyorum olumlu sonuçlanır” ifadelerini kullandı. 
 
Merkez Orduzu Pınarbaşı yanında bulunan, yaydığı gazlar ve kokularla  başta üniversite olmak çevre yerleşim birimlerinde önemli sağlık sorunları yaratmasının yanı sıra oluşan gazların patlama tehlikesinin de bulunduğu çöp toplama merkezinin taşınması amacıyla Kapıkaya mevkiinde yaklaşık 550 dönümlük alan üzerinde 5 etaplık çalışmayla kurulması düşünülen Katı Atık Bertaraf ve Depolama tesisinin ilk etap ihalesi geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Bakanlıktan alınan 2 milyon lira başlangıç ödenekleri ile hafriyat (kazı) işleminin yüzde 95’i tamamlandı. Bu alanda  yastıklama, yalıtım, tesislerin kurulumu gibi diğer çalışmaların tamamlanması için 10 milyon lira civarında ödeneğe ihtiyaç var. 
 
Malatya için yaşamsal önem arz eden bir tesisin,  Bakanlığın taahhüdünden vazgeçmesi nedeniyle kurulamaması tehlikesi ile baş başa kalması konusunda konuşan konunun teknik uzmanları “Bu olay, AKP’nin Malatya’ya verdikleri önemin en bariz göstergesidir. Yaklaşık 600 bin insanın yaşamını doğrudan ilgilendiren bir tesisin kurulması için ödenek ayırmayacaksın da neye ayıracaksın? AKP’nin 5 vekili nelerle meşgul?” değerlendirmesini yaptılar.
 
Tesisin kurulumu için inşa faaliyetlerinin başladığı dönemde Başkan Çakır  “Mevcut kullandığımız katı atık sahasının şehir merkezinde kalmasından dolayı hem üniversiteyi hem de yakın yerleşim birimlerine yaydığı kokuyla, oradan çıkan gazlarla ciddi rahatsızlık veriyordu. Dolayısıyla bu sahanın artık kaldırılması gerekiyordu. Bunun Kapıkaya bölgemizde 528 dönüm bir alan üzerinde Katı Atık Bertaraf Tesisini kuruyoruz” diyerek mevcut sahanın hem sağlıksız hem de tehlike arz ettiğini de belirtmişti.
 
VERİLEN SÖZLERE NE OLDU?..
Tesisin sadece Malatya merkeze değil 80 kilometre çapındaki alanda bulunan  belediyelerin de ihtiyacını karşılayacağını belirten Başkan Çakır, “Bu projemizin takibini Malatya Belediyeler Birliği olarak biz yaptık. 5 lot halinde geleceğe dönük yapılacak. İlk etap olan birinci lotun ihalesi yapıldı. Yaklaşık 10 milyon liranın üzerinde bir bedelle burasının ihalesi gerçekleştirildi. Şu anda çalışmalara yoğun bir şekilde başladı. 2012 sonu itibariyle de bitirilmesini planlıyoruz” açıklamasında bulunarak kurulacak tesisin dile getirmişti.
 
Çakır, "Bu projenin gerçekleşmesinde ve yerin tahsisi konusunda değerli bakanımız Veysel Eroğlu’nun gerçekten bizlere büyük katkı ve destekleri oldu. İhale sürecinden itibaren de yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın katkıları var. Kendileriyle birlikte yürüteceğimiz bir proje. Şu an itibariyle bunun yapım maliyetine Bakanlıktan da katkı sağlanacak. Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar ile görüşerek buradaki Bakanlık katkısının daha yukarılara çıkarılmasını sağlayacağız. Yüzde 40’lar civarındaki katkının yüzde 70’lere çıkarılmasını Sayın Bakanımızdan isteyeceğiz” diyerek Bakanlıkların projenin hayata geçirilmesi ve devam ettirilmesi konusunda destek talebini belirten ifadelerde bulunmuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız