SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Destek Verilmezse Malatya'da Çok Ciddi Sıkıntı Çıkar"

0
Güncellendi - 2018-04-10 04:21:45
A- A+ PAYLAŞ

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Malatyalı üreticilerinin her yıl don,dolu,sel gibi tabii afetlerle  imtihanına son verilmeli, alan bazlı veya havza bazlı desteklerle soruna kalıcı çözüm bulunmalıdır. Alan bazlı desteğin verilmesi için daha kaç felaket yaşayacağız?" dedi.

Malatya’da 3 ve 4 Nisan tarihlerinde  yaşanan zirai don sadece kayısıyı değil, ceviz, erik ve diğer meyveleri de yaktı. Erken çiçek açan kayısı Darende’ye bağlı Tohma Havzası, Balaban, Yavuzlar ve Ulupınar Mahallerinde yüzde 70’e yakın bir zarara yol açarken,  Akçadağ’a bağlı Kömekavak, Ören, Sahilköy ve dere boyu mahallelerinde, Yeşilyurt ilçesi’ne bağlı Oluklu Mahallesi’nde, Doğanşehir İlçesi’ne bağlı Eskiköy, Suçatı, Polatdere bölgelerinde sadece kayısı değil ceviz ağaçlarında bile  hasar oluşturdu.

Ağbaba, son don olayının ardından konuyu tekrar gündeme getirerek hem meclise soru önergesi verdi hem de yazılı bir açıklama yaptı.

FINDIKLA KAYISI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Ağbaba, Nisan ayı başında meydana gelen don olayının ardından üreticilerin bir kez daha büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığını belirterek, Malatyalı üreticilerin her yıl don, dolu, sel gibi tabii afetlerle, TARSİM tarafından icat edilen fizyolojik dökülmelerle uğraşmaktan yorulduğunu, pek çok üretici için üretim yapmanın çile haline geldiğini kaydetti. “Üreticilerin yıllardır talep ettikleri ‘Alan Bazlı destek’ e kulak tıkamak kabul edilemez” diyen Ağbaba, “ Alan bazlı destek alan fındık ürünü ile destek alamayan kayısı ürünü arasındaki farkın ne olduğunu kim açıklayacak?”dedi.

SİGORTA PARASIYLA AVUTUYORLAR

Malatyalı üreticilerin TARSİM’e sigorta yaptırıp sigorta parası ile 1 yıllık masraflarını karşılamalarını istemenin insafsızlık olduğunu kaydeden Ağbaba, “Malatya değişen iklim şartları nedeniyle her yıl Mart-Nisan aylarında soğuk havaların etkisine girmektedir. Ekonomisi kayısı ürününe bağlı olan ve her yıl don felaketi yaşanan Malatya’da üreticileri sadece sigorta parası ile avutmak sosyal devlet gerçekleriyle uyuşmamaktadır. Bir kentin göz göre göre küçülmesine AKP Hükümetinin sessiz kalması bu küçülmeye ortak olmaktır. Gerekli destekler verilmediği takdirde Malatya’da çok ciddi ekonomik ve sosyal sıkıntılar çıkacağı  bilinmelidir” dedi.

Ağbaba, konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması isteğiyle TBMM Başkanlığına bir de soru önergesi verdi.

Bülten

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Kerem Sarı (6 yıl önce)
    Sayın vekilim Akçadağda sadece ören ve dedeköyden bahsetmişsiniz ama çok daha zararı olan geçen yılda bir kasa kaysısı olmayan 18 ocakta da kar ağırlığı ile bahçeleri yer ile bir olan zaten evveli de fakir olan dağ köylerinide unutmasanız memnun oluruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faik (6 yıl önce)
    Tarım sigortası eksperleri mevsimlik işçi gibi calıştırılırsa olmaz.yazık bu gençlere sayın vekilim
    0
    0
    Yanıtla
  • Melih (6 yıl önce)
    Sigorta parası dedikleri de hep kandırmaca kim nasıl uydurursa o şekilde işlem yapılıyor. Dürüst olan ekmek yiyemez bu ülkede.....
    0
    0
    Yanıtla
  • fikret çezık (6 yıl önce)
    sığorta şart bırde yanmamasııçın erturlu tedbır şart pazarlama sorunu var esas
    0
    0
    Yanıtla
  • HAS (6 yıl önce)
    Her yıl aynı nakara çözüm sunan yok hep destek mazota suya tohuma ineğe keçiye eşeğe destek isteniyor.Ben esnafım hiç destek aldığım yok hep veriyoruz. Bir de çözüm sunun sigorta yapılmalı çiçeği geç açacak kayısı ağacı geliştirin. hep show yaparak bir şey elde edilmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (6 yıl önce)
    Malatyada milletvekili sadece veli ağbaba mı var diğerleri nerede aynısı fındığın başına gelse karadeniz m.vekilleri acaba malatya nın m.vekilleri gibi mi davranırlar sadece don vakası değil kalan kayısılarda susuzluktan kuruyacaklar.malatya halkı duyarsız kalırsa vekillerin ve diğer yöneticilerin umurunda olurmu ? Neyse hayırlısı
    0
    0
    Yanıtla
  • mertcan (6 yıl önce)
    bu milletvekili hep kayısı ile ilgili konuşuyor. ama geçimini kayısıdan sağlayan çiftçiler oyunu bu milletvekiline vermiyor. bence söylemesede olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (6 yıl önce)
    AĞBABA BİR DE EMEKLİYİ DÜŞÜNÜN. Emekli açmış tokmuş kimin umurunda. 2. iş bulup ailelerini geçindirmek derdinde olan emekliler aklınıza gelmiyor sayın Veli Ağbaba. Kayısı üreticisi ürün bol olsa da ağlıyor, yansada. Şükür ettiklerini görmedik. Gören varsa söylesin. Sayın Ağbaba gerçekçi olup tüm ezilenler ve çaresizler için hak arayın. Sadece kayısı üreticileri için değil.
    0
    0
    Yanıtla