SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Destekleme Miktarları

A- A+ PAYLAŞ

Hayvan üreticilerine 2010 yılı için verilecek destekleme miktarları açıklandı.

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karar ile bu yıl için hayvancılığın desteklenmesiyle ilgili hususlar belirlendi.

Karara göre, Hayvan Kayıt Sistemine (Türkvet) ve Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi veri tabanına (e-ıslah) kayıtlı, kültür ırkı veya kültür ırkı melezi en az beş baş anaç sığıra sahip, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiriciler ile Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı dişi mandaya sahip olan yetiştiricilere, anaç sığır için soykütüğüne kayıtlı olanlara farklı olmak üzere hayvan başına ödeme yapılacak.

Anaç sığır başına ödeme birim miktarı, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için yüzde 50’si, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25’ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı işletmeler tek işletme kabul edilecek.

Buna göre, hayvan başına anaç sığır için 225 TL, anaç manda için 250 TL, sığır soykütüğü için de ilave olarak 50 TL ödenecek.

Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağılar için dişilerine Brucelosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla buzağı başına 60 TL destek ödemesi yapılacak.

Koyun-keçi için hayvan başına 10 TL, oğlak tiftiği için 15 TL, ana mal için 14 TL, tali ırklar için de 10 TL destek verilecek.

ÇİĞ SÜT DESTEĞİ

Üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım Bakanlığından süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan yetiştiricilere litre başına sığır-manda sütü için 0,04 TL, koyun-keçi sütü için de 0,10 TL destek ödenecek.

Yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına 25 TL, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik’e ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına damızlık koza için 18 TL, 1. sınıf koza için 15 TL, diğerleri için de 10 TL ödeme yapılacak.

Merkez birliği düzeyinde örgütlenmiş yetiştirici birlikleri ve/veya üretici birliklerine üye olan üreticilere, Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olma şartı ile kovan başına 6 TL, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla bombus kullanan yetiştiricilere de koloni başına 50 TL destek verilecek.

Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı olmak şartıyla kilogram başına alabalık için 0,65 TL, çipura-levrek için 0,85 TL, yeni türler için 1 TL, midye için 0,10 TL, yavru için de adet başına 0,05 TL ödenecek.

YEM BİTKİSİ ÜRETİMİNE DESTEK

ÇKS’ye kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, üretim yaptıkları, yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına ödeme yapılacak.

Buna göre, dekar başına yonca (sulu) için 125 TL, yonca (kuru) için 70 TL, korunga için 80 TL, tek yıllıklar için 30 TL, silajlık tek yıllıklar için 45 TL, silajlık mısır (sulu) için 50 TL, silajlık mısır (kuru) için 30 TL, yapay çayır-mera için de 75 TL destek verilecek.

HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELEYE DESTEK

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu kapsamında belirtilen tazminatlı hastalıklardan birine yakalandığı ilgili mevzuat çerçevesinde tespit edilerek kestirilen, öldürülen ya da ölen hayvanların sahipleri ile ihbarı zorunlu hastalıklardan birine karşı koruma amacıyla hükümet veteriner hekimi ya da Tarım Bakanlığınca gönderilen veteriner hekim tarafından yapılan aşı, serum ilaç uygulamaları nedeniyle öldükleri otopsi ve laboratuvar muayeneleri ile tespit edilen hayvan sahiplerine, miktarı il ve ilçelerde oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmek üzere ödeme yapılacak.

Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova illerinde faaliyette bulunan hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt işletmelerinde bulunan tüm sığırlara hayvan başına 300 TL destek verilecek.

Hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında, brocellosis S-19 genç aşısı ve şap aşısı yapılmış dişi sığırlar için hayvan başına 20 TL, Rev-1 aşısı yapılmış dişi kuzu ve oğlaklar için yetiştiricilere hayvan başına 4 TL destek yapılacak.

Büyükbaş hayvan başına şap aşısı için 0,75 TL, küçükbaş hayvanlar için 0,50 TL, brucellosis S-19 genç (büyükbaş) aşısı için 1,50 TL, brucellosis Rev-1 genç (küçükbaş) için de 0,50 destek ödenecek.

KESİM DESTEĞİ

Hayvansal orijinli gıda kontrolünde etkinliğin sağlanması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, mezbaha ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi amacı ile Tarım Bakanlığının belirlediği işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması için, kesilen hayvan başına 0,16 ile 13,20 TL arasında değişen miktarlarda destek verilecek.

Ancak kesim miktarı ne olursa olsun aylık destekleme miktarı bin 500 TL’den az, 3 bin TL’den fazla olmayacak.

Tarım Kredi Kooperatifi ile sözleşmeli besicilik yapan ve hayvanlarını Et ve Balık Kurumu kombinalarında veya Et ve Balık Kurumunun anlaşma yaptığı özel kombinalarda kestiren Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerindeki yetiştiricilere 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığır karkas ağırlığının beher kilogramı için 1,50 TL ödenecek. Ödenecek kırmızı et destekleme primi tutarı ise yıllık 13 milyon TL’yi aşamayacak.

GEN KAYNAKLARININ KORUNMASI

Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarım Bakanlığınca uygulanan proje kapsamında alınan yetiştiricilere koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayvan başına 400 TL ile 40 TL arasında değişen miktarlarda, arı için de kovan başına 10 TL destek verilecek.

Söz konusu destekler için ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak. Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak Ziraat Bankasına destekleme tutarının yüzde 0,2’si oranında hizmet komisyonu ödenecek.

Karar kapsamındaki desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları ile ortakları yararlanamayacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun ilgili maddesinde belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak.

Kararda belirtilen destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacaklar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız