SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dev Proje ABD'ye Kaldı..

A- A+ PAYLAŞ

Ekonomisinde zor günler geçiren Avrupa, dünyanın en büyük savunma projelerinden birini de en büyük rakibi Amerikalılara kaptırdı. 35 milyar dolarlık dev projenin tehlikeye düşmesi en çok Avrupalı uçak şirketi Airbus'ın ABD'li rakibi Boeing'e yarayacak.

Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi'nin (EADS) Pentagon için 179 adet tanker uçağı üretme projesindeki ABD'li ortağı Northrop Grumman çekilme kararı aldı. EADS'in rakibi Boeing'in Amerikan hükümetine baskı yapması sonucu proje zora girince, Northrop Grumman tanker yüzyılın projesi olarak gösterilen uçak projesinden vazgeçtiğini açıkladı.

Airbus firmasının ana ortağı EADS, 2009 yılı için 763 milyon euro zarar açıkladı. Şirketin zarar açıkladığını fırsat bilen Amerikan savunma şirketi Northrop Grumman, EADS'le birlikte üretmeyi planladığı tanker uçak projesinden vazgeçti. Northrop Grumman (NGC), EADS'in en büyük ortağı olan Airbus'la 35 milyar dolarlık dev proje çerçevesinde ABD Hava Kuvvetleri için 179 tanker uçak üretecekti.

YÜZLERCE KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Airbus ve ortağının tanker uçak projesinden vazgeçmesi en çok rakibi Boeing'e yarayacak.

Airbus'ın kardeş kuruluşu EADS'in ihaleden çekilmesi, Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya'da yüzlerce çalışanın geleceğini olumsuz etkileyebilecek.

BOEING BASKI YAPMIŞTI

ABD savaş uçakları F-18'e havada yakıt ikmali yapan tanker uçak ihalesini NGC/EADS ortaklığı 2008 yılında kazanmıştı. Ancak Boeing'in Amerikan hükümetine baskı yapması sonucu, Kongre ihalede rekabet koşullarının tam olarak yerine getirilmediğini gerekçe göstererek Pentagon'a ihaleyi iptal etme önerisinde bulunmuştu.

AIRBUS BEYAZ SARAY'I SUÇLADI

Airbus Başkanı Thomas Enders de, Amerikan hükümetini "önyargılı" davranmakla suçlamıştı. Enders, ortaklarının projeden çekilme gerekçesini şöyle açıkladı: "Teklifimiz ne kadar mükemmel olursa olsun, bu alanda hiçbir şansımız olmadığını gayet iyi biliyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız