SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dev Tesisler Bir Bir Kapanırken..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da, binlerce işçiye “iyi” koşullarda istihdam sağlayan Sümerbank Fabrikası’ndan sonra, Tekel Sigara ve Şeker Fabrikaları’nın “özelleştirme” gerekçesiyle elden çıkarılması gündemde iken, "gerektiği gibi tepki koymama" ile eleştirilen Ticaret ve Sanayi Odası bir konuda ses verdi!.. Odaya göre, Organize Sanayi Bölgelerindeki yatırım projelerinde teşvik için öngörülen asgari 10 kişilik istihdam koşulu 30’a çıkınca 2. OSB’deki 60 “fabrika” projesi “akamete” uğradı..

Malatya’da bir dönem 2 bin’in üzerinde işçiye “iyi” koşullarda istihdam sağlayan Sümerbank Fabrikası’nın kapanmasından sonra, yine 1.500’e yakın işçiye “iyi” koşullarda istihdam sağlayan Tekel Sigara Fabrikası’nın aynı yolla elden çıkarılması girişimleri sürerken ve işçi sayısı 200’e düşürülürken, yüzlerce işçiye “iyi” koşullarda istihdam sağlayan Şeker Fabrikası “özelleştirme” tehdidi ile karşı karşıya iken “gerektiği” gibi ses vermeyen Ticaret ve Sanayi Odası’ndan, çok daha düşük istihdam sağlayan OSB yatırımlarına yönelik teşviklerle ilgili bir düzenlemeye tepki geldi.

Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Mücahit Fındıklı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Küçük Sanatlar Sanayi Bölgeleri ve Küçük Sanayi Siteleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, Organize Sanayi Bölgelerine yatırım yapanlara asgari 10 işçi istihdam etmeleri halinde uygulanan teşvikle ilgili istihdam koşulunun asgari 30’a çıkarılmasına tepki gösterdi.

Fındıklı tarafından gönderilen yazıda şöyle deniliyor:

“Malumlarınız olduğu üzere 5084 sayılı yasa yatırımların ve istihdamın teşviki kapsamında yatırım yapanlara 10 işçi istihdam etmesi halinde; % 20-50 enerji desteği, sigorta primi işveren payları ve stopajların devlet tarafından karşılanması ile hazine arazilerinin bedelsiz tahsisinden faydalanma desteği içermekte idi. 5350 sayılı kanunla yapılan değişikliklerde 10 kişilik istihdam şartı 30 kişiye çıkarılmıştır.

Bu yasanın çıkarılması sonrasında ilimiz 2. OSB’de inşaat aşamasındaki 50 firmadan 30’u inşaatını yavaşlatmış, proje aşamasında 58 firmanın 30’u da projesini ileri bir tarihe ertelemiştir. Bölgemiz açısından kobilerimizin kapasitesi itibarı ile 30 kişilik istihdam alt sınırı çok yüksektir. Oysa kanunun ilk çıktığı haliyle uygulanması durumunda bu yatırımlar tekrar canlanıp istihdama önemli katkı sağlayacaktır.

Durumu bakanlıklar nezdinde gündeme alınmasını sağlamınızı bilgi ve takdirlerinize arzederim.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız