SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Devlet Bu Kadar mı Aciz?!

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:04:26
Devlet Bu Kadar mı Aciz?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Mahalli Çevre Kurulu, kaçak ve kente sokulması yasaklanmış kalitesiz yakıt girişini engellemek  amacıyla şehirlerarası yollarda denetim yapılması için oluşturulmuş olan kontrol noktalarının işlevini yitirdiği gerekçesiyle bu noktaların iptaline karar verirken, bir devlet organizasyonu içerisinde ciddi tartışmalara yolaçacak gerekçeler gösterdi. Kışın yaklaşması, havaların soğumaya başlaması ile birlikte özellikle kömür başta olmak üzere kirlilik yaratacak, Malatya'da yakılması daha önce yasaklanan yakıtların girişinin kontrol edileceği  bir görevin şu anda "yapılamadığı" kurul kararıyla itiraf edildi. Kurulun, yeni yakıt kontrol noktaları oluşturulması, denetimi engelleyecek etkenlerin ortadan kaldırılması  ile ilgili "hemen" bir karar vermek yerine, konuyu daha sonraki toplantıda ele alma kararı da ilginç bulundu.

ARAÇLAR DURMUYORMUŞ, POLİS GELMİYORMUŞ!..

Malatya İl Mahalli Çevre Kurulu’nun son toplantısında ilginç kararlar alınırken, ortaya ise yine ilginç sonuçlar çıktı. Mahalli Çevre Kurulu’nun almış olduğu resmi karar maddelerinde, Malatya’ya girişi yapılan yakıtların tam anlamıyla denetlenemediği itiraf edildi. Alınan karar da, denetim için oluşturulan kontrol noktalarının yol yapımı ve diğer etkenler nedeniyle denetim yapamaz hale geldiği kaydedildi.

Malatya Çevre Kurulu’nun kararında, “Karayollarının bu güzergahlar üzerinde yapmış olduğu yol çalışmaları neticesinde denetim noktalarının denetim görevini yapamaz hale gelmesinden, Ayrıca denetim noktalarında trafik ekiplerinin sürekli bulunmamasından dolayı araçlar durdurulamadığından, Denetim noktaları işlevini yitirmiş olup….” İfadelerine yer verildi.

Malatya’ya girişi yapılan yakıtların tam anlamıyla denetlenmediği ve bu konuda da acil önlem alınmadığı konusu,  Mahalli Çevre Kurulu’nun Eylül 2014 toplantısında almış olduğu kararlarına da  yansıdı. 

Malatya İl Mahalli Çevre Kurulu’nun Eylül 2014 toplantısını Kurul Başkanı olan Vali Yardımcısı Ömer Dağdeviren başkanlığında gerçekleştirdiği belirtildi. Toplantıya Malatya Büyükşehir belediyesi adına Çevre ve Koruma Kontrol Şube Müdürü Ahmet Özer ile birlikte kurulun diğer üye kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı belirtildi. Toplantı tutanağında kurula üye olan TSO’nun imza yeri ise boş bırakılmış olarak görünüyor. 

Malatya Valiliği’nin resmi internet sitesinde yayımlanan Çevre Kurulu’nda alınan kararlar şu şekilde: 

“İlimiz Mahalli Çevre Kurulu, Malatya Vali Yardımcısı Sayın Ömer Dağdeviren başkanlığında .. toplanarak gündeminde bulunan 2014-2015 kış dönemi yakıt kriterleri ve uygulama esasları konusunu görüşerek ısınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmenliği çerçevesinde aşağıdaki kararları almıştır;

1-Isınmadan Kaynaklanan Hava kirliliğinin Kontrolü Yönetmenliği gereğince ısınma amaçlı yakıtlar için 2013-2014 kış sezonunda alınan Mahalli Çevre Kurulu Kararının 2014-2015 kış sezonunda aynen devamına,

2-27.10.2010 tarih 2010/06 sayılı Mahalli  Çevre Kurulu kararı ile şehrin ana giriş noktalarında (Malatya-Adana Karayolu, Hekimhan Karayolu ve Malatya-Elazığ Karayolu) Malatya Belediye Başkanlığı tarafından kurulan sabit kontrol istasyonlarının;

-Doğalgazın  kent merkezinde kullanımının yaygınlaşmasıyla katı yakıtın kullanımının azalması nedeniyle kontrol edilen araç sayısında büyük düşüş olmasında,

Karayollarının bu güzergâhlar üzerinde yapmış olduğu yol çalışmaları neticesinde denetim noktalarının denetim görevini yapamaz hale gelmesinden,

-Ayrıca, denetim noktalarında trafik ekiplerinin sürekli bulunmamasından dolayı araçlar durdurulamadığından,

Denetim noktaları işlevini yitirmiş olup; daha önce tespit edilen kontrol noktaların iptaline; Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından denetim yapılacak kontrol noktaların belirlemesine; belirlenen noktaların bir sonraki Mahalli Çevre Kurulu gündemine getirilmesine,

-Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda mevzuatlarda herhangi bir değişiklik olması durumunda konunun tekrar Mahalli Çevre Kurulu gündemine getirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir”.

YASAK KÖMÜR GİRİYOR..

Malatya il merkezinde doğalgaz kullanımı nedeniyle hava kirliliğinin azalmasına karşın, yine de zaman zaman yine de kirlilik görülmesinin, kaçak olarak sokulan, daha önce Mahalli Çevre Kurulu tarafından sokulması yasaklanan kömür türlerinin yakılmasından kaynaklandığı tespitleri geçtiğimiz yıllarda sık sık yapılıyordu. Büyükşehir statüsü nedeniyle bugün birer mahalleye dönüşmüş kalabalık nüfuslu birçok beldede de yine bu yakıtın yarattığı kirliliğe ilişkin tespitlerin yanı sıra, yasak kömürlerin buralarda satışının yapıldığı da kurul kararlarında ve denetimlerde saptanıyordu. 

Kış mevsiminin yaklaşmasına karşın; yol yapımı nedeniyle daha önceki yerleri elverişsiz hale gelen kontrol noktalarının, sağlanacak konteyner kulübelerle aynı güzergahta uygun bir yerde oluşturulması, araçların durdurulmasını sağlayacak trafik ekibi görevlendirilmesi gibi düzenlemelerin kısa sürede yapılabilir olmasına karşın, bunun yerine noktaların iptal edilip, bunlarla ilgili yeni kararlar alınması işinin bir sonraki toplantıya bırakılarak, kaçak yakıt trafiğinin yoğunlaşacağı günlerde yolların denetimsiz bırakılmasına bir anlam verilemiyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız