SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Devlet Desteği Gerekli"

A- A+ PAYLAŞ
 
Kayısı entegre tesislerinin kurulmasında devlet desteğinin gerekli olduğunu söyleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, kayısı ihracatının 380 milyon doları bulduğunu söyledi. 
 
Ticaret Borsası'nın 5174 no'lu kanunla idare edildiğini vurgulayan, Başkan Kalaycıoğlu, kayısı, et, süt, un gibi tüm gıda sektörünü kapsadıklarını; ürünlerde stopaj yüzde 4 iken tescilin ardından yüzde 2'ye düştüğünü ve 2009-2010 yıllarında kayısı ihracatının 380 milyon doları bulduğunu önemle ifade etti. Bu ölçüde gelirlerin de arttığına değinen Kalaycıoğlu, "Katma değer arttıkça Malatya'mızdaki refah düzeyi de artacaktır" diye konuştu. 
 
Entegre tesislerinin önemli olduğunu belirten Başkan Kalaycıoğlu, "Bu tesisler tek kişilik bir durum değil, devlet desteğinin olması gerekir" dedi. Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı içerisinde yer aldıklarının üzerinde duran Başkan Kalaycıoğlu, İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Enstitüsü'nün bu konudaki araştırmalarının önemini hatırlatırken; İnönü Üniversitesi öğretim üyesi ve Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç Dr. Bayram Murat ASMA'nın başarılı çalışmalarına değindi. Kalaycıoğlu, bu konuda Malatya kayısıcılığında soğuğa karşı dayanaklılık seviyesi arttırılmış bir kayısı çeşidi üzerinde araştırmalar yapıldığını ve farklı meyve ağırlığında ve özelliğinde kayısıların da ortaya çıkacağını belirtti. 250 bin kişilik saygıdeğer bir kayısı üretici kitlesi bulunduğunu, üreticilerin sabırlı olmaları gerektiğini, pazara ihtiyaç nispetinde kayısı inmesinin fiyatlar açısından azami önemde olduğunu kaydeden Başkan Kalaycıoğlu, internetteki sayfalarında fiyatların 15 gün aralıklarla yenilendiğini bildirdi. Malatyalının zor işlerin insanı olarak bilindiğini ve kayısının da milli ürünümüz olduğunu belirten Başkan kalaycıoğlu, kayısı ağaçlarının 9 yaşına kadar kendini amorti ettiğini, 12 yaşından sonra ise meyve verdiğini yani bir evlat gibi bakım ve hassasiyet istediğini vurguladı.
 
 Kalaycıoğlu,yeni bahçe oluşturanlardan özellikle Tarım İl Müdürlüklerinden destek alıp fizibilite raporlarını oluşturduktan sonra bu işi yapmalarını ve kayısı harici ürünlere de yönelerek tarım alanında bilinçli birer yetiştirici olmaları gerektiğini ifade etti. Malatya Ticaret Borsası Başkanlığını büyük bir vicdani sorumluluk getirdiğini ve bir gönül işi olduğunu bildiren Başkan Kalaycıoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin faaliyet raporlarında 2000'li yıllarda 113 borsa arasında 60. sırada yer alırken, 2006'da üstün çalışmalar sonucu ilk 20'ye girdiğimizi ve delege bazında 1 kişi ile temsil edilirken, şu an 5 delege ile temsil edildiğimizi ve bu noktada ciddi anlamda söz sahibi olunduğunu söyledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız