SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Diğer İki Ajans İse..'

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Doğu Anadolu Bölgesi'nde 4 ayrı kalkınma ajansı kuracaklarını belirterek, Bankalar Birliği'nin talebi doğrultusunda İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Erzurum'da düzenlen Sosyal ve Ekonomik Konsey Toplantısı'na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, basın mensuplarına kalkınma ajansları hakkında açıklamalarda bulundu. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kurmayı düşündükleri 4 kalkınma ajansından ilkini Van'da, ikincisini ise Erzurum'da açtıklarını belirten Ekren, diğer iki ajansı ise Malatya, Elazığ, Bingöl ile Kars, Iğdır, Ardahan illerini kapsayacak şekilde kuracaklarını belirtti.

Kalkınma ajanslarının önem arz eden bazı özellikleri bulunduğunu belirten Ekren, "Daha önceki bölgesel kalkınma yaklaşımından farklı olarak kalkınma ajanslarında önce kurumsal altyapıyı tamamlamış oluyoruz. Hangi il veya illerde kurulacaksa vali ilk başkan oluyor. Sonra diğer iller dönüşümlü başkanlık yapıyor. Belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları onun yönetimine giriyor. Burada asıl kritik nokta genel sekreterde düğümleniyor. Genel sekreter atandıktan sonra o il ya da iller bütününde
hangi sektörlerin, hangi aktivitelerin gerekli olduğuna karar veriliyor. Uzman kadroyu da genel sekreter ve ekibi oluşturuyor. Genel sekreterin standart özelliklerine ise Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bölge valileriyle görüşüp karar verecek. Genel sekreter o bölgede hangi tür uzmanlık gerekiyorsa o uzmanlarla ilgili liste oluşturacak ve seçimini yapacak" dedi.

Kalkınma ajanslarının yanı sıra gelişme için diğer enstrümanların da cazibe merkezleri olduğunu ifade eden Ekren, Diyarbakır'dan sonra Sivas ve Trabzon'un yeni açıklanan cazibe merkezleri olduğunu belirtti. Kalkınma ajansları için ayırdıkları fonun bir merkezinin cazibe merkezleri için de oluşturulduğunu anlatan Ekren, şunları ifade etti:

"Gelişmenin lokomotifi olabilecek, göçü daha fazla batıya aktarmadan bünyesinde tutabilecek şehirleri cazibe merkezi olarak seçmek istiyoruz. Bu sene de üç tanesini belirledik. Biri Diyarbakır, diğer ikisi ise Sivas ve Trabzon'dur."

"GAP RAPORU AÇIKLANACAK"
Diyarbakır'da Güneydoğu Anadolu Projesi'yle ilgili yapılan toplantıda, Başbakan Erdoğan'ın üç ayda bir basına ve bakanlar kuruluna rapor verilmesini istediğini de ifade eden Ekren, ilk olarak ekim ayında bir rapor sunacaklarını belirtti. Ekren, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 ayrı kalkınma ajansı kurmayı planladıklarını da kaydetti.

İstanbul'da da bir kalkınma ajansı kurmak için çalışmalara başladıklarını anlatan Devlet Bakanı Ekren, geçen perşembe günü Bankalar Birliği'yle toplantı yaptıklarını bildirdi.

Bankalar Birliği'nin Başbakan Erdoğan'a sunduğu, 'İstanbul finans merkezi olabilir mi?' içerikli rapor taslağının güncellenmiş halini değerlendirdiklerini ifade eden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, şöyle dedi: "Toplantıda, bu ayın sonunda İstanbul'da da ekonomik sosyal konsey toplantısı yapma kararı aldık. Orada
da vali, belediye başkanı, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, yerli ve yabancı kim varsa onların üst düzey yöneticileri ve temsilcilerinden görüş alacağız. İstanbul'un, bir uluslararası metropol olması, finans merkezi olması, kültür merkezi olması, kentsel değişim dönüşüm gibi konularda görüşlerini alacağız. Ama ilk projemiz daha çok finans merkezi olması yönünde olacak. Orada da bir organizasyon oluşturup vizyon strateji belirleyerek İstanbul'a has bir finans merkezi için aklımızdan geçen bir eylem planı demeti oluşturacağız. Hazine müsteşarımız 2009 yılında IMF toplantılarının İstanbul'da olacağını bildirdi. Dolayısıyla finans merkezi olma konusunda biraz daha hızlı davranmamız, en azından vizyonu belirleme, strateji belirleme konusunda iyi bir başlangıç noktası olacak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız