SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dikkat! 2 Mayıs Son..'

A- A+ PAYLAŞ

Kamuya ait borçların yeniden yapılandırılması öngören ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)il müdürü Metin Sümer, bir basın toplantısı düzenleyerek kurumlarına borcu olan mükelleflerin bu yasadan yararlanmalarının kendi lehlerine olacağını belirtti.

Torba yasa da yer alan SGK ile ilgili yeni yapılanmalar hakkında bilgiler veren SGK İl müdürü Sümer, şunları söyledi:

“Kamuoyunda “Torba Kanun” olarak bilinen 6111 sayılı Yasa 25.02.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

5 Kısım ve geçici maddelerle birlikte 234 maddeden oluşan bu kanundan;

Prim alacaklarının yeniden yapılandırılması,
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda ve diğer bazı sosyal güvenliğe ilişkin kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin hükümleri Kurumumuzu ilgilendirmektedir.

1- Prim alacaklarının yeniden yapılandırmasıyla ilgili olarak; Kasım/2010 ve önceki aylara ilişkin olup Kanunun yayımlandığı 25.02.2011 tarihine kadar ödenmemiş olan;
a) Sigorta primi, Emekli keseneği, Kurum karşılığı, İşsizlik sigortası primi ve Sosyal güvenlik destek primi,
b) SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,

2- 2010/Kasım ve Önceki aylara ilişkin İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi,

3- 30.11.2010 tarihi itibarıyla bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin Kurumca re’sen tahakkuk ettirilen eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri,

4- 31.12.2010 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları,

5- 5510 sayılı Kanunla Mayıs 2008 ve Ağustos 2008 tarihlerinde getirilen yeniden yapılandırmaya müracaat edip şartları yerine getiremeyenlerin bozulan yapılandırmalarının yeniden ihyası.

6- 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanununa tabii alacakları.

7- 5510 sayılı Kanunun geçici 17 inci madde gereği belirli süre prim borçlarını ödemeyen ve bu nedenle sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur ve Tarım Bağ-Kur sigortalılarının sigortalılık sürelerine ilişkin prim borçları da bu yapılandırma kapsamına alınmıştır.

8- İş kazası ve meslek hastalığı, malullük, adi malullük ve ölüm halleri ile sağlık sigortalısına ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere yönelik fiiller nedeniyle ilgililerden tahsili gereken rücu alacaklar.

9- Kurumumuz tarafından fazla ve yersiz olarak ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin alacaklar.

10- Yeniden yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların en geç 02.05.2011 tarihine kadar İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir. Taksitle ödeme talebi tercih edilmesi halinde, 30.06.2011 tarihinde başlamak üzere 2’şer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitle ödenmesi şarttır. Ödemeler 2 ayda bir olacağından borçlar 36 ayda ödenecektir.

Ayrıca;
a) İl Özel İdareleri, Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli kuruluşlara 2’şer aylık taksitler halinde azami 36 eşit taksitle,

b) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Futbol Federasyonu ve Spor kulüplerine ise borçlarını 2’şer aylık dönemler halinde azami 42 eşit taksitle ödeme imkanı getirilmiştir.

c) Yapılan yapılandırmanın bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde veya eksik ödenmesi halinde bu kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.

d) Taksitler kredi kartıyla da ödenebilir.

e) Ayrıca İşverenler yapılandırma taleplerini e-sigorta kanalıyla www.sgk.gov.tr adresinden de yapabileceklerdir.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI
KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 Çırak, stajyerler ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme eğitimine katılan kursiyerler genel sağlık sigortası kapsamına alınmışlardır.

 Ülkemizde Sosyal Güvenlik sözleşmesi olmayan Ülkelerdeki işyerlerinde çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçilerinin bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4/b yerine 4/a kapsamında sayılmıştır. Böylece bu kişiler 9000 gün yerine 7200 gün prim ödeme sayısı üzerinden emeklilik haklarına kavuşmuşlardır.

 Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan 65 yaşını geçmiş olanlar talepte bulunmaları halinde sigortalılık kapsamından çıkabileceklerdir.

 Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki süreler için kısmi süreli çalışanlara çalıştıkları aya ait eksik sürelerine borçlanma imkanı getirilmiş ve bu tür borçlanmalar 4/a kapsamında sigortalılık olarak değerlendirilmiştir.

 Kurum tarafından objektif kriterlere göre belirlenecek kapsama giren işverenler, gereksiz kırtasiyecilik doğuran bir yükten kurtarılarak ay içinde 30 günden az çalıştırdıkları kişilere ilişkin “ispatlayıcı belgeleri” Kuruma sunmak yükümlülüğü kaldırılmıştır.

 Sigortalı çalıştıran işverenlerin aylık prim ve hizmet belgesini işyerine asma yükümlülüğü ile bu yükümlülüğe uymayan işverenler için öngörülen asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulaması da kaldırılmıştır.

 Bilindiği gibi trafik sigortaları kişilerin kusurlu olması halinde trafik kazalarında sağlık giderlerini karşılamamaktaydı. Bu nedenle trafik kazası nedeniyle sağlık hizmet sunucularına hizmet eden kazazedelerin genel sağlık sigortalısı ve kusurlu olup olmadıklarına bakılmaksızın sağlık harcamalarının ilgili trafik sigortasınca değil Kurum tarafından karşılanması kabul edilmiştir.

 Yeşil kart verilen kişilerde hizmet akdi ile veya gelir vergisinden muaf esnaf yada çiftçi olarak çalışanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerin genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanmaya hak kazanma tarihinden itibaren yeşil kartları askıya alınacak, söz konusu çalışmaların sona ermesinden sonra başvuru veya başka bir işleme gerek olmaksızın yeşil kartları aktif hale getirilecektir.

 Bu kişilerle aynı hanede bulunmakla birlikte, bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayan aile bireylerinin ise yeşil kartları devam edecek ve çalışan kişinin bu çalışmalarından elde edeceği gelirleri söz konusu aile bireylerinin yeşil kartlarının devamında bir engel teşkil etmeyecektir.

 Ayrıca, Kamu kaynaklı meslek edindirme kurslarına katılanların kurs sürelerince yeşil kartlarının devam etmesi imkanı da getirilmektedir.

 5510 Sayılı Kanundan önceki Sosyal Sigortalar Kanunlarına tabi olarak sigortalı olan kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kız çocuklarından, evlenme veya işe girme nedeniyle durumu değiştiği için bu statüden çıkmasından dolayı Genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanamayanlar, durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, tekrar ilgili Kanunlara göre bakmakla yükümlü haline gelmeleri imkanı getirilmiştir.

 Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışma gün sayısı 10 günden az olan şoförler ile sanatçılar için en az asgari ücretin %32,5 ‘i oranında prim ödemeleri kaydıyla sigortalı olma imkanı getirilmiştir. Bu kişilerce ödenecek primler 2011 yılı için asgari ücretin 18 günlük tutarı üzerinden başlayarak ödedikleri primler ise 30 gün sayılacaktır.

 12 eylül 1980 tarihinden itibaren 1402 sayılı Sıkıyönetim kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı gözaltına alınan veya tutuklanan kişilerden kovuşturmaya yer olmadığına veya tutuklulukta geçen sürelerini borçlanma imkanı getirilmiştir. Bu durumda olan kişilerden dava açıp tazminatını almamış alanların borçları Hazine tarafından ödenecek. Bu borçlanmalar 4(a) kapsamında sigortalılıktan sayılacaktır.

 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında aylık alanların2010 yılının 2 inci altı ayında gerçekleşen Tüfe oranında (% 2,72) değil, 60,00TL tutarında seyyanen arttırılması ve Temmuz 2011 döneminde ise ayrıca % 4 oranında arttırılması öngörülmüştür.

 Bu düzenleme ile en düşük SSK ve Bağ-Kur aylıklarındaki artış oranı yıllık % 21,70 oranında gerçekleşmiştir.

Yapılandırmada son başvuru tarihi 02.05.2011 tarihi olup, bu haklardan faydalanmak isteyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Bugüne kadar yapılan en kapsamlı yapılandırma Kanunundan bütün borçlu vatandaşlarımızın yararlanması temennimizdir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız