SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dikkat ! Fazla Meyve Kilo Aldırıyor

A- A+ PAYLAŞ

Yaz sıcaklarıyla birlikte sağlık problemleri de artış gösterdi. Özellikle beslenme konusunda titiz davranılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, yaz ayları için özel beslenme metotları açıklıyor.

Diyetisyen Nurcan Erzurumlu, yaz sıcaklarında oluşan sıvı kaybını önlemek için erkeklerin günde en az 14, kadınların ise en az 10 bardak su içmesi gerektiğini söyledi. Gazlı içeceklerden uzak durulması yönünde uyarılarda bulunan Erzurumlu, karpuz diyetine de karşı çıktı.

Erzurumlu, "Sadece karpuz ile öğün geçiştirmek doğru olmaz; çünkü fazla meyve tüketme kilo artışına sebep olmaktadır" dedi.

Yaz aylarında tüketilen yiyecekler hem yazı daha sağlıklı geçirmek, hem de ideal kiloyu korumak açısından önemlidir" diyen Erzurumlu, şunları söyledi: "Sıcaklığın artmasıyla ve potasyum gibi birçok mineral kaybı olmaktadır. Vücuttan fazla miktarda su kaybedilmesi sonucu halsizlik, yorgunluk, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle su vücudumuz için en önemli içecektir. Ayrıca sıvı ihtiyacını karşılamak için süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları, soda da tercih edilebilir. Dünya Sağlık Örgütü sıvı kaybını önlemek için günde kadınların 10 bardak, erkeklerin 14 bardak su içmesi gerektiğini belirtmektedir"

6 -7 PORSİYON MEYVE TÜKETİN"

Erzurumlu, yaz aylarında kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde rol oynayan sebze ve meyvelerin daha çok tüketilmesi gerektiğini söyledi. Sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, potanyum C vitamini, beta karoten, folat, E vitamini gibi antioksidanlarda hastaların önlenmesinde etkili olduğunu antalatan Erzurumlu, "Bu nedenle günde 6- 7 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi önerilmektedir." dedi.

"KIZARTMADAN UZAK DURUN"

Yaz mevsiminde günlerin uzun olması sebebiyle daha çok yemek yenildiğini hatırlatan Diyetisyen Erzurumlu, "Özellikle geç saatlere kadar süren akşam yemeği esnasında yağlı ve ağır yemekler yenmesi, vücut dengesini bozabilmektedir. Bu nedenle fırında pişirme, ızgara ve haşlama yöntemleriyle hazırlanan besinler tercih edilmelidir. Kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınılmalıdır" önerilerinde bulundu.

"SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN"

Yeterli ve dengeli beslenildiğinde, şeker ihtiyacının besinlerden doğal olarak karşılandığını hatırlatan Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Diyetisyeni Nurcan Erzurumlu, "Tatlı tüketiminden kaçınmak, yenildiği takdirde tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, baklava, lokma, kadayıf gibi ağır tatlılar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha uygun olacaktır. Yazın öğünlerin sadece meyve ile geçiştirilmesi de yanlıştır. Örneğin sadece karpuz ile öğün geçiştirmekte doğru olmaz çünkü fazla meyve tüketme kilo artışına sebep olmaktadır" diye konuştu.

Erzurumlu, her zaman 3 ana ögün, 3 ara öğün şeklinde beslenilmesini tavsiye ederek, böylelikle bir sonraki öğünde hem yavaş hem de az yemek yenilmesinin sağlanacağını, yazın daha hafif ve erken saatlerde yemek yemenin tercih edilmesinin iyi olacağını söyledi.

YAZIN BESLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Nurcan Erzurumlu, yazın beslenirken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: "Kışa göre tabaklarınızdaki yemek porsiyonlarını daha küçültünüz. Kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra A,B,C,D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, çinko gibi minerallerce zengin olan dondurma ve sütlü tatlıları tercih ediniz.

Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etleri tercih ediniz. Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli omega-3 yağ asitlerini içeren balığı haftada 2 kez tüketiniz.

Bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdaları tercih ediniz.

Tükettiğiniz gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, soda, ayran ve bol su tüketiniz. Fazla tüketilen kafein, kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur. Bütün bu ilkelere ilave olarak mutlaka egzersiz yapılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü en çok tempolu yürüyüşü egzersiz olarak önermektedir. Ayrıca bisiklete binme, yüzme, tenis, dans, aerobik gibi aktiviteler de bazal metabolizma hızını arttırmaktadır. Haftanın 4 -5 günü 45 -50 dakika egzersiz yapılması yeterli olacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız