SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dikkat!.. Kayısıcılık Yerle Bir Olur'

A- A+ PAYLAŞ

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, fidan satış dönemi olması nedeniyle "önemli" uyarılarda bulundu.

Müdürlükten konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"..Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde bitkilerde yaprak döküm sezonunun başlamasıyla piyasada büyük bir sektör haline gelen meyve, bağ ve süs bitkilerine ait fidanların satışına başlanmıştır.

Malatya yöresi ve dolayısıyla da ülkemiz meyveciliğinin gelişmesinde ve ilerlemesinde ismine doğru, sağlıklı ve sertifikalı fidan üretimi ve satışının yaygınlaşması önemli bir unsurdur. Son yıllarda bu konuda yaşanılan ilerlemeler ve kurulan özel sektör kuruluşları, devlete ait kurum ve kuruluşların yanı sıra birçok konuda piyasaya renk katmış, özellikle polikültüre (birden çok meyve türünün yetiştiriciliğinin yapılması) geçişte lokomotif öncüler haline gelmişlerdir.

Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra bazı hususlara da dikkat edilmesi gerekir. Özellikle şehrimizde kayısı, kiraz gibi sert çekirdekli meyvelerin yetiştiriciliği oldukça ön plandadır. Hatta bazı noktalarda yaşanan pazarlama sorunları münasebetiyle polikültüre yönlenen Malatya üreticisi kayısı veya kiraza ait farklı çeşitlerin ve hatta erik, badem, şeftali, nektarin (tüysüz şeftali), elma, armut, nar gibi yeni türlerin yetiştiriciliğine de önem vermeye başlamıştır.

Ne var ki bu çeşit ve türlerin fidanlarının çoğu il dışından farklı fidan üretim merkezlerinden getirilmektedir.

Oysa günümüzde özellikle sert çekirdekli meyveler üzerinde son yıllarda Avrupa’da oldukça olumsuz ve yıkıcı üretim tahribatlarına yol açan bazı hastalık ve virüsler de yine bu fidanlarla şehrimize gelebilme durumundadırlar.

Bu münasebetle Tarım İl Müdürlüğümüzün sıkı kontrolünde olan fidan giriş çıkışlarında özellikle Malatya ilçeleri ile Elazığ ve Şanlıurfa dışındaki illerden şehrimize sert çekirdekli meyve fidanı girişinin yapılması ve satılması yasaklanmıştır.

Fidan satıcılarının kontrolü halkımızın kendi merakı ve ya üretimi çeşitlendirme çabalarından kaynaklanacak olan fidan girişinin kontrolünden daha kolay olmaktadır. Burada halkımızın özellikle il dışından getirecekleri sert çekirdekli meyve fidanı ve bağ fidanları konusunda oldukça hassas olmaları gerekmektedir.

Nitekim çok kısa bir zaman önce gündemimizi meşgul eden Banazı yöresindeki bağ alanlarının Floksera zararlısı ve kanser hastalığı nedeniyle yok olmasının temelinde il dışından getirilen hastalıklı ve üzerinde zararlıların olduğu bitkisel materyal yatmaktadır.

Dünyanın kayısı üretim merkezi olan Malatyamız’da da halkımız tarafından fazla bilinmeyen ancak özellikle Avrupa’da kayısı üretimini ve ekonomisini yerle bir eden Şarka (Plum Pox) Virüsü’ne karşı çok dikkatli olmalıyız.

“Aman bir fidandan ne olacak ki” gibi düşünceler ve yapılacak fiillerin ilimiz kayısıcılığını yerle bir edecek kadar büyük kayıplara sebep olacağını değerli halkımıza uyarı niteliğinde sunar, getirilecek fidanların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış olmasına dikkat etmenizi temenni ederiz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız