SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dimdik Durmaya Devam..'

A- A+ PAYLAŞ

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İşçi Bayramı dolayısıyla AKP milletvekili Ömer Faruk Öz'ün yanı sıra bazı kuruluşlar birer kutlama mesajı yayınladılar.

ÖZ'ÜN MESAJI..
Milletvekili Öz, mesajında şöyle dedi:

"1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle tüm emekçi ve işçi kardeşlerimin Bayramını tebrik ediyorum.

Bugün dünyanın ilk 16 ekonomisi içinde yer alan ve ilk 10’a girmeyi hedefleyen Ülkemiz için bugünün anlam ve önemi daha da artmıştır. Güçlü bir toplumun ve ekonominin en vazgeçilmez şartı; İşçi- İşveren arasındaki uyumdur. Kutsal değerlerimizin ve kültürümüzün bizlere tavsiyesi olan “çalışanın, işçinin, emekçinin hakkını alın teri kurumadan verin” düsturu ise bu uyumun en önemli şartıdır.

Bu günün işçilerimizin hak ve hukuklarının konuşulup tartışıldığı, çalışanlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik gelişmelerin sağlandığı ve bayram havasında kutlanan bir gün olmasını diliyorum.

Bu vesileyle tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü bir kez daha can-ı gönülden tebrik ediyorum."

CHP'NİN MESAJI..
Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Hüseyin Baştürk'ün mesajı şöyle:

"Avrupa ve Amerika'da 19. yüzyıl boyunca çok kötü çalışma koşulları içinde çalışan işçiler, yaşadıkları koşulları değiştirmek üzere bir çok grev ve direniş gerçekleştirdiler. Amerikan ekonomisinin 1860'lı yıllardan itibaren büyük sorunlar içine girmesiyle işverenler 1874 yılında dört eyalette birden ücretlerin düşürülmesine karar verdiler.

İşçiler bu karara karşı direndi. 13 Ocak 1874 günü düzenledikleri kitlesel bir toplantı, polis tarafından bastırıldı. Pek çok işçi yaralandı ve tutuklandı.

Kısa bir süre sonra Pensilvanya'da kömür işçileri de harekete geçti. Direniş kanlı bir biçimde kırıldı, 10 işçi lideri asıldı, 14'ü zindanlara atıldı.

Bu arada Amerikan işçi sınıfının kanı pahasına sürdürdüğü direniş sürerken işverenlerin baskısı da yoğunlaşıyordu.

1877 yılında bütün baskılara rağmen 8 saatlik işgünü isteyen ve ücretlerinin düşürülmesini protesto eden işçiler eylemlerini doruğa ulaştırdı. Bu eylemlerde demiryolu işçileri 12 ölü verdi. 1877 direnişi de kanlı biçimde sona erdi. Ama işçi sınıfı örgütlenmesini sürdürdü.

1 Mayıs 1886 günü Amerikan işçileri genel greve çıktı. 80 bin işçi sekiz saatlik işgünü için direnişe geçti. 3 Mayıs'ta Chicago'da direnişçi işçilerin üzerine ateş açıldı. Yüzlerce işçi çoluk çocuk demeden vuruldu, bir çoğu hapse atıldı.

Olayı protesto eden işçiler, ertesi gün yeniden alanlardaydı. Kalabalık dağılırken bir kışkırtıcının attığı bomba ortalığı karıştırdı. Bunun üzerine polisler gösterilere katılanlara karşı silah kullandı. Olaylar sonunda dört işçi önderi idam edildi.

1888 Aralık'ında toplanan Amerikan İşçi Federasyonu 8 saatlik işgünü elde edilinceye kadar, her yıl 1 Mayıs'ta kitle gösterileri düzenleme kararı aldı. Aynı aylarda birbirinden habersiz olarak Fransız ve Belçika İşçi Sendikaları Konfederasyonları sekiz saatlik işgünü için mücadele kararı alıyordu.

14-21 Temmuz 1889'da Paris kongresi ile kuruluşu gerçekleştirilen 2. Enternasyonal, 1 Mayıs'ı işçi sınıfının uluslararası birlik ve dayanışma günü ilan etti.

1890 yılından sonra 1 Mayıs'lar bütün ülkelerde uluslararası işçi bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

Ülkemizde ise işçi sınıfına ve onun bayramı olan 1 Mayıs’a hep kuşku ile bakıldı ve yasaklandı.İşçilerimizin inatlı ve karalı mücadelesi sonucu 1 Mayısın bayram olarak kazanımı sağlandı.

Hükümetin 1Mayıs ile adı bütünleşen Taksim meydanı inadı ,işçilerin yoğun mücadelesi sonucu kırılmış ve ilk olarak bu yıl Taksimde kitlesel 1 Mayıs kutlamaları yapılacak.

1 Mayıs 1977 yılı ülkemiz işçi sınıfı açısında karanlık bir sayfadır.Bu sayfa arada 34 yıl geçmesine rağmen halen karanlıkta kalmaya devam etmektedir.

Biz CHP olarak 1 Mayıs 1977 olaylarının sorumlularının cezalandırılması istiyoruz.Eğer Ergenekon diye bir örgüt aranıyorsa kitap yazanlarda değil ,buralarda aranmalıdır. "Bir büyük katliamının üzerinden tam 34 yıl geçti. ’77 Katliamı’ olarak bilinen 1 Mayıs 1977’deki katliamda, Taksim Meydanı’nı dolduran yüz binlerce emekçinin üzerine yağdırılan kurşunlar ve ardından yaşanan izdiham 34 işçinin yaşamına mal olurken 126 işçi de yaralandı. Aradan 34 yıl geçmiş olmasına karşın katliamı gerçekleştiren ve planlayan sözde karanlık olan fakat gerçekte belli olan güçler hakkında hiçbir işlem yapılmadı, bir arpa boyu yol gidilmedi"

EĞİTİM- İŞ
Eğitim- İş Sendikası Malatya Temsilcisi Feyzullah Çelik'in mesajı şöyle:

"Emekçinin alın terinin karşılığını alabildiği,
Yokluğun, yoksulluğun, işsizliğin ortadan kaldırıldığı ve sadaka ekonomisinin yok edildiği,
Üretilenin hakça paylaşıldığı bir düzenin yaratıldığı,
Laik, bilimsel, demokratik ve çağdaş eğitim politikalarının yaşama geçirildiği,
Tüm yurttaşların parasız eğitimden eşit yararlandığı,
Çocuklarımızın, gençlerimizin alın terlerinin şifrelenerek çalınmasının engellendiği,
400 bine yakın öğretmen arkadaşımızın işsizliğinin sona erdiği,
Tüm yurttaşlarımızın parasız sağlık hizmeti alabildiği,
Haksızlığın, hukuksuzluğun sona erdiği,
Faili meçhul cinayetlerin ve 1977 1 Mayısının perde arkasının aydınlatıldığı,
12 Eylül’ün hesabının sorulduğu,
Irkçılığın, gericiliğin, bölücülüğün yok edildiği,
Ülkemizin yer altı ve yerüstü zenginliklerinin yabancılara peşkeş çekilmediği,
Ulusal tarım politikaları ile tarım ve hayvancılığımızın yeniden canlandırıldığı,
Herkesin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürebildiği
Bir dünya özlemi içindeyiz.

Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yıl da Emek ve Dayanışma Bayramı’nda tüm emekçiler birleşerek ve dayanışma içerisinde, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkımızı da alarak, eşitlikçi ve demokratik bir düzen kurmanın mücadelesini vereceğiz. Eğitim-İş olarak, çalışma yaşamında emekçinin koşullarını düzenleyen hükümlerin uluslar arası ölçütlere uyumunun sağlanması, hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi, grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hakların kazanılması için var gücümüzle çalışmaya ve sömürü düzenine karşı dimdik durmaya devam edeceğiz.

Mustafa Kemal’in devrimciliğinde ülkeye ışık olan Cumhuriyetin, tam bağımsız Türkiye’nin eğitim emekçileri, yarını belirleyenler, karanlığı yırtarak, bilgi ile, sevgi ile, emek ile, çağdaş Türkiye’yi sonsuza dek yaşatma yemini etmişlerdir. Türkiye’nin bilim ve eğitim işçileri, Eğitim-İş üyeleri olarak, her 1 Mayıs’ta meydanlarda karanlığın, emperyalistlerin, kuşatmacıların, işgalcilerin, gerici ve yobazların, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının üzerine yürüyeceğiz."

FOTOĞRAFLAR: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız