SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Din ve Kültür İçtihatlarla İşler"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:38:05
A- A+ PAYLAŞ

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç, “Kültür üreten bir din olan İslam dininin bu özelliğini koruyabilmesi içtihat prensibinin işletilmesiyle mümkündür” dedi. 

Malatya İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Din ve Kültür Üzerine” başlıklı konferans düzenlendi. Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen konferansta Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Kılıç konuştu. Hoca Ahmet Yesevî Salonu’nda verilen konferansa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hulusi Arslan, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Din ve kültür arasındaki ilişkinin farklı bakış açılarından değerlendirilebileceğini belirten Prof. Dr. Recep Kılıç, bu ilişkinin çoğunlukla sosyal bilimlerin yaklaşımıyla ele alındığını ve dinler özelinde konunun tahlil edilmediğini vurguladı.

Konferansında dinin, kendisini içinde bulundurduğu kültürle nasıl irtibatlandığını, kültürün mü’minin dini anlama ve yaşama tarzına nasıl tesir ettiğini, dini anlama ve anlamlandırmada meydana gelen gelişmelerin geçerli olanlarıyla olmayanların birbirinden nasıl ayırt edilebileceği konularında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Kılıç konuşmasını özetle şöyle sürdürdü: 

“Din ile kültür arasında, farklı bakış açılarına göre değişik ilişki türleri tasavvur etmek mümkündür. Konunun ele alındığı yaklaşım tarzı, hem dinin hem de din-kültür ilişkisinin mahiyetini etkilemekte olduğundan öncelikle konuya yaklaşım tarzının belirlenmesi önem arz etmektedir. Çünkü konuya yönelik farklı bakış açılarının ortaya çıkardığı sorunlarda farklı olmaktadır. Kültürle ilişkisi sorgulanan dinin hangi din olduğu belirlenmedikçe din-kültür ilişkisinin sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi mümkün görünmemektedir. Aralarında müşterek kavramlar olmasına rağmen, bu kavramlara yükledikleri anlamlara göre dinler farklılaşmakta ve çoğalmaktadır. Karşılaştığı kültürle canlı ve dinamik bir ilişki kurabilen; böylece kültürü değiştirip dönüştüren ve zenginleştiren, kısaca kültür üreten bir din olan İslâm dininin bu özelliğini koruyabilmesi içtihat prensibinin işletilmesiyle mümkündür.”

Konferansın sonunda İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hulusi Arslan tarafından Prof. Dr. Recep Kılıç’a plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız