SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dinamo Cingenlik' Kapanmamak İçin Çırpınıyor

0
Güncellendi - 2018-01-19 04:12:57
'Dinamo Cingenlik' Kapanmamak İçin Çırpınıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya amatör sporunun köklü kulüplerinden Sancaktarspor kapanma noktasına geldi. Kulübün kapanmaması için çaba gösteren kurucusu Hikmet Alkan yetkililerden yardım bekliyor.

Kulübün kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının baş nedeni İnönü Stadının yıkılacak olması. İnönü Stadının alt kısmındaki bir odada faaliyetlerini sürdüren Sancaktarspor, bir mekân bulamazsa faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak.

Malatya futbolunda “Dinamo Cingenlik” adıyla tanınan Sancaktarspor, 1984 yılında Hikmet Alkan tarafından kurulmuştu. Malatya'da yerli halkın eskiden boş alan olan bir bölümünü 'Cingenlik' olarak tanımladığı Sancaktar mahallesinin gençlerine spor yaptırmak gayesiyle kurulan kulüp, Malatya 2. Amatör Kümede başladığı faaliyetini 1. Kümeye taşımış, sportif başarılarından ziyade, kurucusu ve aynı zamanda yıllarca antrenörlüğünü yapan Hikmet Alkan’ın saha içi ve dışındaki kendine özgü tavırları, heyecanı, tepkileri ve futbolseverlerin yüzlerinde bıraktığı gülümsemelerle anılır olmuştu. Şeker ve Sümer statlarında oynanan Sancaktarspor maçlarına gidenler, sahada futbol takımının yanı sıra saha kenarında “antrenör” izlediler.

Başvurmadığı Yer Kalmadı

1980li yıllar Malatya amatör futbolunun belki en güzel dönemiydi. Semt ve ilçe takımlarının yanı sıra devlet kurumlarının himayesinde, Sümerbank’ın Sümerspor’u, Demiryollarının Demirspor’u, elektrik idaresinin TEKspor’u, Tekel fabrikasının Tekelspor’u, Maksanspor, ayrıca Malatya Gençlik, Kernekspor gibi kulüpler toprak sahalarda kıran-kırana, zevkli maçlar sergiliyordu.

Böyle bir ortamda, 25 Aralık 1984 yılında resmen kurulan Sancaktarspor, şehrin nispeten daha yoksul kesimlerinden gelen Sancaktar Mahallesinin gençleriyle yola çıkıp amatör futbolun rengi, tadı, tuzu oldu. Her ne kadar kulübün kapıları başka mahallelerden gelenlere açık olsa da Sancaktarspor hep “Sancaktar” karakterini korudu.

Bu hikâyeyi başlatan Hikmet Alkan bugünlerde çok dertli. Niye mi?

“Amatör futbolun işi çok zor. İnönü Stadının alt kısmında bize tahsis edilen bir odayı kulübümüzün faaliyetleri için kullanıyorduk. Şimdi İnönü Stadı yıkılacak ve bir yer bulamazsak kulübü kapatmak zorunda kalacağız. Futbolun yanı sıra hentbol, basketbol, atletizm, satranç ve halk oyunları faaliyetlerimiz var. Bine yakın lisanslı sporcumuz var; ancak bunların 150 kadarı faal. Bu gençlerimizin hiçbiri spor yapamayacak.

Kulübün 30 üyesi var. Cüzi bir üyelik aidatını dahi ödemiyorlar. Kongreydi, yönetimdi, hepsiyle ben ilgilenmek zorundayım. Eşim Feray Kaya da kulübün başkanlığını üstlendi. Birkaç yıldır ailevi nedenlerle İstanbul’a gitmek zorunda kaldım. Arada geliyorum ama çoğunlukla İstanbul’da yaşıyorum. Bu sebeple kulübün işlerini bizim Sancaktar’dan yetişmiş Ali Uçar ve Yunus Uçar kardeşlerim yürütüyor. Ali ve Yunus amca çocuğu; geçinmek için biri şoförlük biri muhasebecilik yapıyor ve onca işlerinin arasında, canı gönülden Sancaktarspor’un faaliyetlerine öncülük ediyorlar.

İnönü Stadı yıkılınca biz şimdiki yerimizden olacağız. Yeni bir yer bulamazsak kulüp kapanacak. Kapanmasın diye devletin resmi kurumlarına farklı kanallardan başvuruda bulundum. BİMER üzerinden de yazdım ama sonuç yok. Son çare olarak Change.org sitesinde ‘Sancaktar Gençlik ve Spor Kulübünün Kapanmasını İstemiyorum’ diye kampanya başlattım. Belki bu site sayesinde kamuoyunun dikkatini çekebiliriz diye düşündüm.”

Hikmet Alkan bunları söylerken çözüm önerisi getirip destek istiyor. İstediği sadece 42 metrekare prefabrik bir bina. Yani Malatya’da son dönem yapılan evlerin 2 odası kadar bir mekân sorunu çözecekmiş. Alkan, aileden kalma ve kendi imkânıyla aldığı 2 arsadan birinin üzerine söz konusu prefabrik yapının kondurulabileceğini söylüyor. Alkan “maddi durumumuz iyi olsa zaten biz yaptırırız. Herhangi bir yeri kiralayacak durumumuz da yok. Valiliğimizden, belediyelerden veya bu konuda kim yetkiliyse destek bekliyoruz. Sancaktar gençlerinin spor yapmaya devam edebilmesi için bu imkânın sağlanmasını istiyoruz. Bu olmazsa geriye yapabileceğimiz tek şey kulübü kapatmak olacak; Sancaktar mahallesinin gençleri ortada kalacak” diyor.

 Dinamo Cingenlik Adı Nereden Geliyor?

Malatya’da “gayri resmi” olarak Dinamo Cingenlik adıyla anılıyor. Bunun sebebini Hikmet Alkan geçmişte yapılan bir röportajda açıklamıştı. Alkan şunları söylemişti:

"Futbolu bilmeyen Cesur Yürek lakaplı bu gençleri bir araya getirdim. Mahalle takımları bile bizimle oynamıyor bizi aralarına almıyordu. Kavgacı ruhumuz herkesi korkutuyor, kabul görmüyorduk. Şimdiki çevre yolu eskiden bahçelerden oluşuyordu. Bizde Cingenlik Mezarlığı’nın yanında, eski hal binasının yerinde ve Sancaktar  (Cingenlik) Mahallesi’nde birçok tarlayı kazma ve küreklerle düzelterek kendimize minik sahalar yapıyorduk. Namımız almış başını gidiyordu. Dinamo Cingenliki kurmak için tüzük hazırlıklarına başladım. Bu arada mahalleler arası maçlara da devam ediyorduk. Yaptığımız maçlarda yorulmak nedir bilmiyorduk. Sabahları halde kamyon boşaltıyor, inşaatlarda amelelik yapıyor, akşamları da maçlara çıkıyorduk. O aralar her yerde Dinamo Cingenlik olarak tanınıyorduk. Tabi o dönemde yüzyılın takımı olarak adlandırılan Sovyet takımı Dinamo Kiev yüreğimizde büyük yer edinmişti. 1980 yılında Dinamo Cingenlik Spor diye bir tüzük hazırladım. O zamanlar Dernekler Masası, Emniyet Müdürlüğü içerisinde bulunuyordu. Hazırlamış olduğum tüzüğü Dernekler Masası’na götürdüm. Sorumlu memur tüzüğe baktı ve bana göz kırparak, 'Sovyet Rusya' falan dedi. Ben de 'ne alakası var ağabey' dedim. Dinamonun ne olduğunu sorunca, 'Dinamo Kiev; Kiev’in gücü, Dinamo Torpedo; Torpedo’nun gücü, Dinamo Moskova; Moskova’nın gücü, Dinamo Cingenlik’te; Cingenliğin gücü' cevabını verdim. Neticede de isim sakıncalı bulunarak kabul edilmedi. Bizde onun yerine 1984'te bir tüzük hazırladık ve Sancaktarspor'u kurduk"

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Malatyalı sporsever (6 yıl önce)
    Editör kafana göre yorumları eliyorsun yazdığımız notu yayınlamıyorsun birdahada malatya haber okumam
    0
    0
    Yanıtla
  • hızır544torun (6 yıl önce)
    bırakın kapansın faydası yok bu takımın antraman maç otobüs parası toplanıyor lisans parası alınıyor ne faydası var !!!!!1
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Okan (6 yıl önce)
    Aman hocam bu malatya bu kadar mi sahipsiz köklü bir kulübün kapanmasını hiç kimse istemez burdan maatya,lı agabeylerime sesleniyorum sirket sahiblerine sesleniyorum lütfen sahib cikalim kulübümüze
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ergün (6 yıl önce)
    Sayın hocam Allah kolaylık versin, bizde o formayı az terletmedik, yardımcı olacağımız bir şey olursa burdayız
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Hikmet Abimin Malatya ve İlçelerinde kurulan Amatör Spor Kulüplerine çok emeği var,Allah razı olsun tam bir spor adamı ,Türk futboluna emek veren nice kulüpler vardı Malatya da hani nerdeler,maddi imkansızlık ve Belediyelerin kapanması ile beraber gençlerinde,internet gençliği olması Malatya mızı her türlü değerlerden uzaklaştırdı kulüp ortamı demek sevgi,saygı,efendilik,vatan sevgisi demek biz öyle gördük,kulübü kapanan ,bu işe gönül veren,seven ,eskimeyen Sürgü Belediyespor başkanı,keşke başka amatör kulüpler kapanmasa yazık..........çok yazık.........
    %100
    %0
    Yanıtla
  • efsane (6 yıl önce)
    kapansın ne olcakki neye faydası var bu takımın
    %0
    %100
    Yanıtla