SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dink Davası'nda Karar Çıktı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:16:32
Dink Davası'nda Karar Çıktı...
A- A+ PAYLAŞ

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2’si tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın bugün görülen 25. duruşmasında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada bütün sanıkların, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beraatine karar verdi.
 
Sanıklar Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarpıtırıldı.
 
Sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal örgüt üyeliği suçlamasından beraat etti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde azmettirici olduğu iddiasıyla İstanbul 14’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan ve dünkü karar duruşmasında beraat eden Erhan Tuncel, tutuklu bulunduğu Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi.
 

DİNK AİLESİNİN AVUKATI ÇETİN: Bizimle dalga geçtiler 
 
Karara tepki gösteren Dink’in eşi Rakel Dink ile Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin gözyaşlarını tutamadı. Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Dink Ailesi’nin avukatı Fethiye Çetin, adliye önünde bir açıklama yaparak karara tepki gösterdi. Cinayetin üzerinden 5 yıl geçtiğini belirten Avukat Fethiye Çetin şunları söyledi:
 
Dalganın En Büyüğü
 
“Bu 5 yıl içerisinde Arat Dink ne demişti? ’Bizimle dalga geçtiler.’ Dalganın en büyüğünü meğerse en sona saklamışlar. Onu da bugün öğrendik. Meğer Dink bütün o planlı eylemlerden değil 3-5 kendisini bilmez tarafından öldürülmüş. Burada örgüt yokmuş, bu kadarını beklemiyorduk. Bu karar ne anlama geliyor? Bu karar yerleşik bir geleneğin bozulmadığı ve hiçbir şekilde bozulmasına izin verilmediği anlamına geliyor. Nedir bu gelenek? Devletin siyasi cinayetler geleneği ve devletin bir kısım vatandaşını ötekileştirerek düşmanlaştırma geleneğidir. Bu gelenek devam ediyor. Bugün bu kararla bunu bir kez daha tescil ettiler. Kanlı ve acılı tarih ve bu yaratan gelenekte yüzleşmek, arınmak, böyle yeni cinayetlere bir daha asla diyebilmek ve demokratikleşmek için Hrant Dink davası eşsiz bir fırsattı, ama onlar bu fırsatı kullanmadılar. Biten bir komedi dosyasıdır, bizim için bu dava yeni başlıyor. Karanlıkta saklanmaya çalışan gerçek fail ve failler aslında bütün çıplaklığıyla ortaya çıktılar. İşte bu nedenle bu dava yeni başlıyor. Gideceğimiz pek çok yol kullanacağımız çok sayıda alan var. Bunların her birini büyük bir kararlılıkla kullanacağız. Karanlıkların sorgulanmasına faillerin yargılanmasına bu dava biz bitti diyene kadar bitmeyecek.” 
 
Orhan Pamuk’u tehditten 3 ay 
 
Yasin Hayal’e gözaltında adliyeye getirildiği gün “Orhan Pamuk akıllı olsun akıllı” sözlerinden dolayı da 3 ay hapis cezası verildi. Hayal ayrıca ‘ruhsatsız silah’tan da 1 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme sanıklar Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’i, Ogün Samast’a ciayette yardım ettiklerinin sabit olduğu gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırdı. Ancak suçun yardım etme olması nedeniyle ceza önce 15’er yıla, iyi halden de 12.5 yıla indirildi. Sanık Ahmet İskender ayrıca “ruhsatsız silah” suçundan 10 ay hapis ile cezalandırıldı. Sanık Salih Hacısalihoğlu’na da “ruhsatsız silah bulundurmak” suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası verildi. 
 
Önce ‘kamu’ya takipsizlik verilmişti 
 
DİNK cinayetinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında bir çok kamu görevlisi hakkında takipsizlik kararı verildi. 30 kamu görevlisi için ise “görevi ihmal”den değil, “yardım ve yataklıktan” soruşturulmaya izin verildi.
 
Reşat Altay Cinayetten sonra görevinden alınan Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay hakkında başlatılan soruşturmada önce ‘takipsizlik’ kararı verildi. İtiraz üzerine Altay 28 Mart’ta ifadesi alındı. Altay iddiaları reddetti. 
 
Ramazan Akyürek 2004’te Trabzon Emniyet Müdürü olarak atanan Akyürek, Erhan Tuncel’e polis muhbiri olarak görev verdi. Akyürek 2006’-da Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olarak atandı. Dink’in öldürüleceğine dair sayısız ihbar yapılmasına rağmen gerekli önlemleri almamakla suçlandı. Görevden alındı. İddialarla ilgili mülkiye başmüfettişlerince yapılan incelemede herhangi bir olumsuzluğun ortaya konulamadığı için açtığı davayı kazandı. 
 
Muammer Güler Cinayet öncesinde İstanbul Valiliği’nde bir MİT görevlisi tarafından Dink’in tehdit edildiği ortaya çıkmıştı. İstanbul Valisi Güler bu kişilerin isimlerini açıklamadı ve bir tehdit olmadığını söyledi. Güler, daha sonra Kamu Güvenliği Müsteşarlığı’na atandı. 12 Haziran seçimlerinde AKP milletvekili olarak meclise girdi.
 
Celalettin Cerrah Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah hakkında görevi ihmalden soruşturma açılmasına İdare Mahkemesi izin vermedi. Cerrah 2009’da Osmaniye’ye vali olarak atandı.
 
Albay Ali Öz Dink cinayetiyle ilgili ihmali olduğu gerekçesiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde yargılanan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Öz altı ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
Yasin Hayal 25 yıl yatacak 
 
YASİN Hayal, yarın 5. yılı dolacak Dink cinayetinden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Hayal’in cezaevinde yatması gereken süre 30 yıl. İnfaz Kanunu’na göre 5 yıldır cezaevinde olan Hayal, 25 yıl sonra tahliye olacak. Erhan Tuncel ise McDonald’s bombalama eyleminden ötürü 10 yıl 6 ay hapse mahkum oldu. Tuncel’in cezaevinde yatması gereken süre 7 yıl. 5 yıldır tutuklu olan Tuncel tahliye edildi. Yargıtay cezasını onarsa Tuncel 2 yıl daha cezaevinde yatacak. 24 Ekim 2004’te Trabzon’da McDonald’s’a gerçekleştirdiği bombalı eylemde “3 yıl yatar çıkarım” diyen Hayal 10 ayda tahliye olmuştu. 5 bin 275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Kanun 107. Maddesi’nin 2. fıkrasına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabiliyor.
 
Hayal tahliye edilebilir mi?
 
Bu arada Erhan Tuncel’in tahliye edilmesi Hayal de tahliye edilebilir mi tartışmalarına yol açtı. Tutukluluk sürelerini sınırlayan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 102. maddesi 31 Aralık 2010’da yürürlüğe girmişti. Yasin Hayal’in tutukluluk süresi 24 Ocak’ta 5 yılı dolduruyor. Yargıtay’ın, terör suçlarının dışındaki sanıkların tutukluluk sürelerini 5 yılla sınırlayan Ceza Muhakemesi Kanunu yürürlüğe girdiğinde verdiği kararlar Hayal’in tahliye olmasının yolunu açıyordu. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun geçen Nisan ayında, yerel mahkemenin verdiği mahkumiyet kararıyla tutukluluk süresinin dolduğu, Yargıtay’daki temyiz sürecinin tutuklulu süresi olarak sayılmayacağı kararı verdi. 16’ya karşı 17 oyla bu kararı alan Genel Kurul böylece tutukluluk süresini yerel mahkeme aşamasıyla sınırlı tuttu. Hayal hakkındaki son karar temyiz başvurusunu görüşecek Yargıtay dairesi tarafından verilecek. Daire, Ceza Genel Kurulu’nun kılpayı farkla aldığı kararı uygularsa, Hayal hükümlü statüsünde sayılacak ve talebi reddedilecek. Ancak Hizbullah sanıkları ile tahliye olan diğer yüzlerce sanığa uygulanan kural Hayal için de uygulanırsa tahliye olabilecek.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız