SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Diş Sağlığına Önem Verilmeli'

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:14:56
'Diş Sağlığına Önem Verilmeli'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da ağız diş sağlığı programları çerçevesinde eğitim verilirken, eğitimde Türkiye’de vatandaşların ağız diş sağlığına gerekli özeni göstermediği dile getirildi. 

Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına yönelik ağız diş sağlığı eğitiminde konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, aşıda sağladıkları başarıyı, ağız diş sağlığında elde edemediklerini söyledi.

Şener, istatistiki bilgiler de vererek, “Türkiye’de düzenli şekilde diş fırçalama oranı yüzde 19-25 civarındadır. Özellikle ilk okula başlayan çocukların yüzde 20’sinde diş çürümeleri görülmektedir” dedi.

Doktor Şener, “Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak toplum sağlığı hizmetleri içerisinde yer alan koruyucu ağız diş sağlığı programları çerçevesinde ilimizde bulunan ana sınıfı ve ilkokul 1.sınıf öğrencilerine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda ana sınıfı öğrencilerine (5-6 yaş) flor vernik, ilkokul 1.sınıf öğrencilerine ise flor jel uygulamaları yanı sıra ağız hijyeni eğitimi yapılması planlanmıştır. Toplumda önemli bir sağlık sorunu olan ağız ve diş sağlığı problemleri çocukluk çağında görülen en sık 5 hastalık içinde bulunmaktadır. Bu nedenle soruna yönelik koruyucu hizmetler sunmak ve toplumda bu bilinci oluşturmak gerekmektedir. İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 23-24 Ekim 2014 tarihlerinde eğitim gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Kırıkkale Üniversitesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Türksel Dülgergil tarafından ağız hijyeni eğitimi, ağız sağlığı ve genel sağlık arasındaki ilişki, yerel flour uygulamaları ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Prof. Dr. Türksel Dülgergil, diş çürüğünün dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğuna dikkat çekerek, “Diş çürüğü, dünyanın en pahalı enfeksiyonudur” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Türksel Dülgergil, Türkiye’de ayda 2,5 milyon dolgu yapıldığına parmak basarak, “Belçika’da ağış diş sağlığının, genel sağlık harcamalarına oranı yüzde 0.08’dir. Türkiye’de ise yüzde 11’dir” dedi.

Bu arada, program kapsamında 24 Ekim 2014 tarihinde eğitim alan uygulayıcı katılımcılar ile birlikte saha çalışması olarak Fırat İlkokulu'nda flour jel tatbiki uygulaması gerçekleştirileceği kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız