SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Dışarıdaki' Siyasetçiler

A- A+ PAYLAŞ

AKP, CHP ve MHP’nin açıkladığı 12 Haziran seçimlerine yönelik milletvekili aday listelerinde Malatya kökenli bazı isimler çeşitli illerde milletvekili adayı gösterildi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2002-2007 ve 2007-2011 dönemlerinde Malatya Milletvekili olarak TBMM’de görev yapan Ferit Mevlüt Aslanoğlu 3. dönemde Malatya’dan aday olmadı ve İstanbul’u tercih etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve PM’nin ısrarına rağmen Malatya yerine İstanbul’u tercih eden Aslanoğlu, İstanbul 3. bölgeden 9. sırada milletvekili adayı gösterildi. Aslanoğlu’nun seçime girdiği bölgede CHP 2007 seçimlerinde 8 milletvekili çıkarmıştı. Mevlüt Aslanoğlu’nun 6. sırada aday gösterilmeyi beklediği, 9. sıraya yerleştirilmesi nedeniyle ‘Buruk bir sevinç’ yaşadığı ifade ediliyor.

Malatyalı olan ve uzun süre MHP İstanbul İl Başkanlığı yapan İhsan Barutçu MHP İstanbul 3. bölge listesinden 4. sırada aday gösterildi. MHP’li Barutçu CHP’li Mevlüt Aslanoğlu ile aynı bölgede seçimi kazanmak için mücadele edecek.

AKP’den 2007 yılında Malatya Milletvekili aday adayı olan Malatyalı işadamı Üzeyir İlbak bu defa İstanbul’dan aday adayı oldu. AKP Üzeyir İlbak’ı 2. Bölge 19. sırada aday gösterdi. İlbak’ın 27 milletvekli çıkaracak 2. bölgede seçimi kazanma şansı düşük görünüyor.

AKP Adana listesinde de Malatya / Darendeli bir kadın aday bulunuyor. AKP Çukurova İlçe Başkanlığı da yapan Darendeli Yüksek Mimar Fatma Güldemet Sarı AKP Adana listesinde 7. sırada aday gösterildi. Adana’nın 14 milletvekili bulunuyor. AKP 2007 seçimlerinde bu kentte 6 milletvekili çıkardı. 7. sıradaki Malatyalı adayın kazanma şansı % 50-50 olarak görülüyor.

İzmir 2. bölgede de Malatyalı bir aday AKP listesinde yer aldı: Mehmet Kavuk. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk’un torunu olan Mehmet Kavuk İzmir 2. bölgede 13. sırada yani son sırada aday gösterildi. Mehmet Kavuk’un kazanma şansı yok.

Malatya / Darende kökenli bir başka aday FİFA kokartlı eski futbol hakemi Selçuk Dereli. Selçuk Dereli CHP’den İçel 7. sırada aday gösterildi. Selçuk Dereli’nin dedesi Hasan Dereli aslen Darendeli. Aile Darende'nin Dere Mahallesinden olduğu için bu soyadını almış. Selçuk Dereli’nin 2007 seçimlerinde 12 milletvekiline sahip olan ve AKP, CHP, MHP tarafından eşit biçimde kazanılmış Mersin’de 7. sırada kazanma şansı bir hayli düşük görünüyor.

Malatya / Akçadağlı işadamı Hasan Süzer’in kızı Cennet Süzer CHP Gaziantep listesinden 4. sırada aday gösterildi. 2009 yerel seçimlerinde ‘MHP’nin Alevi adayı’ olarak Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olan Cennet Süzer’in milletvekili sayısı 10’dan 12’ye çıkan Gaziantep’te kazanma şansının olduğu belirtiliyor.

MALATYA’DA GÖREV YAPAN BÜROKRATLAR
Malatya eski valilerinden, emniyet genel müdürü iken milletvekili aday adayı olmak amacıyla istifa eden Oğuz Kaan Köksal AKP Kırıkkale listesinde 2. sırada aday gösterildi.

Malatya eski emniyet müdürlerinden Abdulkadir Aksu 3. dönem aday gösterilen nadir isimlerden biri olarak bu defa da İstanbul 3. bölge 2. sırada AKP milletvekili adayı. Aksu’nun memleketi Diyarbakır’da aday gösterileceğine dair spekülasyonlar doğru çıkmadı ve Başbakan Erdoğan Aksu’yu yine İstanbul’dan aday gösterdi.

Yerel seçimlerin yapıldığı 2009 yılı öncesinde Malatya Vali Yardımcısı iken MHP’den Elazığ Belediye Başkan aday adaylığı için görevinden istifa eden Enver Erdem bu defa MHP Elazığ listesinde 1. sırada milletvekili adayı gösterildi.

İNÖNÜ REKTÖRÜ ÇELİK KOVDU, BAŞBAKAN ERDOĞAN MİLLETVEKİLİ YAPIYOR
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in bir toplantı sırasında kendisine alenen hakaret ettiğini, kişiliğini tahkir ve tezyif ettiğini kamuoyuna açıklayan ve Rektör Çelik’in bu davranışı nedeniyle toplantı anında istifa dilekçesini yazan, istifasından sonra da zehir-zemberek bir açıklama yaparak Rektör Çelik’e ağır ithamlarda bulunan İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Cem Zorlu AKP Konya listesinde 5. sırada milletvekili adayı oldu. Prof. Dr. Cem Zorlu’nun seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda AKP Malatya milletvekillerinin desteği ile rektörlük seçimini kazanan ve 2. dönem için rektörlük seçimine hazırlanan Prof. Dr. Cemil Çelik’e AKP içinde ciddi muhalefet yapacak bir güç merkezinin oluşabileceği belirtiliyor.

ADAY GÖSTERİLMEYENLER
Malatyalı bürokrat ve siyasetçi Galip Demirel’in kızı olan ve AKP kurucuları arasında yer alan, bir dönem Turizm Bakanlığı da yapan Güldal Akşit 3. dönemde Başbakan Erdoğan’ın üzerini çizdiği milletvekilleri arasında yer aldı ve aday gösterilmedi.

Özal’lı yıllarda Malatya Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir yeniden aday gösterilmeyerek liste dışı kaldı.

Bayındırlık Bakanlığı eski müsteşarı Malatya / Darendeli Ali Helvacı 3 Kasım 2002 seçimlerinde Malatya’dan 1. liste başı olarak mücadele etmiş, ancak kazanamamıştı. Ali Helvacı bu defa şansını eşinin memleketi olan Diyarbakır’dan denemek istedi, ancak MHP Ali Helvacı’ya Diyarbakır listesinde şans tanımadı.

MHP’de 22 Temmuz 2007 seçiminde Tekirdağ milletvekili seçilen Malatyalı Kemalettin Nalcı, yeni dönemde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından yeniden aday gösterilmeyen 23 MHP milletvekili arasında yer aldı.

HABER: Niyazi DOĞAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız