SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Dışişleri: "Neden Endişe Ediyorlar?"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:46:15
Dışişleri:
A- A+ PAYLAŞ

Dışişleri Bakanlığı Malatyahaber.com yazarı Niyazi Doğan’ın Malatya’nın Kürecik Beldesi’ne kurulan Füze Kalkanı Radar Üssü’ne ilişkin sorularına karşılık olarak gönderdiği yazılı açıklamada İran ve Rusya’nın tehdit algısına diplomatik bir uslupla cevap vererek ‘Balistik füze saldırısında bulunmaya niyeti olmayan ülke ve uluslararası aktörlerin bu sistemden endişe etmemeleri gerektiği açıktır’ ifadelerini kullandı.

NATO Savunma Koleji’nin Ocak 2012 tarih ve 71 sayılı "İran’ın nükleer güç olmasının bir gün sonrası: NATO’ya etkileri" başlıklı raporunda ‘Kürecik Radar Üssü’nde elde edilecek verilerin, ABD istihbaratının veri ve değerlendirmeleriyle birlikte İsrail dahil, müttefiklerle paylaşılacağı’ şeklinde NATO kaynaklı resmi açıklama yapılmasına karşılık, Dışişleri Bakanlığı, Malatyahaber.com yazarının konuya ilişkin sorularına verdiği cevapta, radar verilerinin İsrail’le paylaşılmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

Ara Yeteneği 20-21 Mayıs Şikago NATO Zirvesi’nde İlan Edilecek

Füze Kalkanı Radar Üssü konusunda ilk defa bu kadar ayrıntılı yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Kürecik’teki radar üssünün komutanının bir Türk subay olacağını da belirterek,  söz konusu radarın bir unsurunu oluşturacağı NATO Füze Savunma Sistemi’nin ara yeteneğinin 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde Şikago’da düzenlenecek NATO Zirvesinde ilan edileceğini de duyurdu.

Bakanlık, radar üssünde hangi ülkelerden kaç askerin bulundurulacağı konusundaki soruya ise yanıt vermedi.

İşte, Dışişleri Bakanlığı’nın, İran ve Rusya’nın Kürecik Radar Üssü konusundaki tehdit algılarına da örtülü biçimde verdiği karşılık içeren, Malatyahaber.com Yazarı Niyazi Doğan’ın sorularına verdiği 24 Şubat 2012 tarihli o yazılı cevap:

"Sayın Niyazi Doğan,

Kuzey Atlantik Andlaşması’nın en önemli maddelerinden biri Müttefikler arasında müşterek savunma müessesesini tesis eden beşinci maddedir. 2010 Kasım ayında gerçekleştirilen NATO Lizbon Zirvesinde kabul edilen İttifakın yeni Stratejik Konsepti NATO füze savunma yeteneğinin müşterek savunmanın ayrılmaz bir parçası olduğunu kayıt altına almıştır.

Müttefik ülkeler halklarının, topraklarının ve birliklerinin korunmasına yönelik olarak bir NATO füze savunma sistemi geliştirilmesi kararı keza Lizbon Zirvesinde alınmıştır.

Tamamen savunma amaçlı olan bu sistemin herhangi bir ülkeye karşı kullanılması hedeflenmemektedir. Bu sistem, İttifakın mevcut imkânları temelinde ve Müttefiklerin katkılarıyla inşa edilecektir ve tamamen savunma amaçlıdır. Ülkemizdeki erken uyarı radarı, NATO füze savunma sisteminin bir unsurunu oluşturacaktır.

NATO füze savunma yeteneği çerçevesinde ülkemizde bir erken uyarı radarı konuşlandırılmasına ilişkin hukuki metin doğal olarak NATO Lizbon Zirvesinde alınan kararları temel almıştır. Mevzuatımıza göre NATO çerçevesindeki faaliyetler hakkında çok taraflı ya da ikili anlaşmalar akdedilebilmektedir.

Bahsekonu sistemin ve erken uyarı radarının savunma amaçlı olduğu ve balistik füze saldırısında bulunmaya niyeti olmayan ülke ve uluslararası aktörlerin bu sistemden endişe etmemeleri gerektiği açıktır.

NATO füze savunma sistemi ve bunun bir unsuru olan erken uyarı radarı sayesinde elde edilecek bilgiler NATO’nun mevcut usulleri çerçevesinde sadece Müttefikler arasında paylaşılacak ve İttifak’ın savunmasına yönelik olarak kullanılacaktır.

Sözkonusu radarın bir unsurunu oluşturacağı NATO füze savunma sisteminin ara yeteneğinin 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde Şikago’da düzenlenecek NATO Zirvesinde ilan edilmesi öngörülmektedir.

Radarın yeri tespit edilirken, insan sağlığı ve çevrenin korunması hususları en ön planda bulundurulmuştur.

NATO füze savunma sistemi kapsamındaki Radar Tesisinin Komutanı bir Türk subayıdır”.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız