SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Diyabetin En Fazla Görüldüğü İl Olduğundan Proje Başlatıldı'

0
Güncellendi - 2019-11-08 06:29:43
'Diyabetin En Fazla Görüldüğü İl Olduğundan Proje Başlatıldı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Türkiye’de en fazla diyabet hastalığının olduğu il olarak tespit edilmesi üzerine, Halk Sağlığı problemi olarak görülüp bu konuda neler yapabilir diye diyabet farkındalığını artırmak için proje başlatıldı.

Malatya genelindeki lise öğrencilerinin diyabet, sağlıklı beslenme ve obezite konularında bilgilendirilmeleri amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Malatya genelindeki liselerden birer temsilci öğretmen belirlenerek, İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası toplantı salonunda bilgilendirme eğitimi gerçekleştirildi.

Eğitimde konuşan Malatya İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Recep Bentli, “Ergenlik çağı, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir. Ergenlik çağındaki bireylerin sağlıklı beslenme ve daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri konularında desteklenmeleri sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Okullar, çocukların gününün büyük bir kısmını geçirdiği ve eğiticilerinden hem derslerine katılmak hem de onların tavır ve davranışlarını izlemek yoluyla çok şey öğrendiği yerlerdir. Bu yüzden diyabetin öğrenilmesi ve obeziteyi önleme çalışmaları kapsamında okul bazlı programlar sıklıkla uygulanmaktadır” diyen Bentli, 3 Nisan 2019 tarihinde Malatya Valiliği Sağlık kurulunda alınan karar neticesinde ilimizdeki yaklaşık 180 bin öğrenciye ulaşılması hedeflenerek, Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte tüm sınıf öğretmenleri ve ilgili branş öğretmenlerine her eğitim- öğretim yılında özellikle çocuklarda Diyabet hastalığı farkındalığı, Obezite, Sağlıklı Beslenme, Düzenli Fiziksel aktivite ile ilgili bir ders olacak şeklinde planlanırken;2010 yılında‘Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması-II (TURDEP-II Çalışması)’nın saha araştırması Malatya ilinin Türkiye’de en fazla diyabet hastalığının olduğu il olarak tespit edilmesi üzerine Halk Sağlığı problemi olarak görülüp bu konuda neler yapabilir diye diyabet farkındalığını artırmak için bu projemiz başlatıldı” şeklinde konuştu.

Bentli’nin açılış konuşmasından sonra, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin ve Endokrinoloji Bilim Dalında görevli Dr. Öğretim Üyesi Bahri Evren tarafından Diyabet konusu anlatıldı.

Daha sonra "Sağlıklı Beslenme ve Obezite" konularında bilgilendirme yapılarak öğretmenlerden İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan sunumların öğrencilere aktarılması ayrıca öğrencilere verilecek eğitimin her yılın dönem başında tekrarlanmasının sağlanması istenildi.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • yılmaz (4 yıl önce)
    Dardenel tonla besleniyorlar sanki..
    0
    0
    Yanıtla
  • GDO lu kayısı (4 yıl önce)
    kimse hasta olmaz ise sağlık ve doktorlar üzerinden oy devşirilemez
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhteşem (4 yıl önce)
    Her köşe başında MISIR ŞURUBUNDAN yapılan "datlıları" satan "datlıcılar " yüzünden olmasın sayın böyyük doktor gardaşlarım. Hani o denetlenmeyen GDO denen zeher vardı ya? Çeper kalınlığı eccük normal olan beyinler anlar ne demek istediğimi. Hastayı artırmak üzerine kurulmuş olan Recep Akdağ sistemi, yane "performans" sistemcileri anlamaz ne demek istediğimi. O sistem hasta sayısını artırsınlar diye doktorlara bile baskı yapar. Hastayı artırmanın biricik yolu da "gıda" dan geçer. Ispanağı bile kontrol edemeyenler diğer gıdaları nasıl kontrol edecekler. Yeni kurulan ŞEHER HASTANELERİNE HASTA GARANTİSİNİ NEYİMİZE GÜVENEREK, NASIL VERECEKTİK ACABA?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yorumunuza şapka çıkarıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • tengiz (4 yıl önce)
    bir şehirde bu kadar kontrolsüz tatlı imalatçısı olursa olacağı bu ne bekliyordunuz ya...
    0
    0
    Yanıtla
  • Katılıyorum tatlı kesinlikle acıktan satılmamalı hicbir faydası yok vücuda
    0
    0
    Yanıtla