SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Diyabette Erken Teşhisin Önemi

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:32:13
Diyabette Erken Teşhisin Önemi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Ülkemizde 2.6 milyon diyabetli ve 2.4 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir” dedi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Dünya Diyabet Günü dünyada hızla yayılan ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabilecek şeker hastalığını erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günüdür.

Şeker Hastalığı’nın sıklığı her geçen gün artmaktadır! 1985’te tahmin edilen rakam 30 milyon iken, bugün en az 246 milyon diyabetli bulunmaktadır. Hiçbir şey yapılmazsa bu sayı 25 yıl içinde 380 milyona ulaşacaktır!

Ülkemizde de diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri önemli bir yer tutmaktadır. 2.6 milyon diyabetli ve 2.4 milyon diyabet adayı olmak üzere toplam 5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir.

Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, dünyanın en önde gelen farkındalık kampanyasıdır.

Halka şeker hastalığını erken tanımanın önemi diyabetik kişilere ise hastalıklarının sorunları ve kontrol altına almanın önemi hakkında bilgiler verilir.

Şeker hastalığının erken tanınması ile yan etkilerinden korunulabileceği; diyabetiklerin çoğunun uygun tedavi ve takip ile normal yaşamına geri dönebileceği hatırlatılır.

Şeker hastalarına hastalıklarının önemi anlatılır.

Diyabetin erken tanınması ve tedaviye başlanması , komplikasyon riskini azaltır.Dolayısıyla hastayı etkileyebilecek fiziksel, maddi ve manevi zararlar da önlenmiş olur.

14 Kasım Diyabet Günü’nün diğer bir amacı da; belirtileri olmasa da şeker düzeylerinin yüksek olabileceğini anımsatmak ve yüzde 30-40 şeker hastasının başlangıçta hiçbir belirtisi olmayacağı, şeker hastalığının tesadüfen de tespit edilebileceğini hatırlatmaktır.

Öncelikle; ailesinde şeker hastalığı olanlar, Şişmanlar, Hareketsiz (sedanter) bir yaşam sürenler ,

İri bebek doğuran annelere, Tansiyonu ve kan yağları yüksek olanlar, Kanında yüksek insülin ve ani şeker düşüklükleri (reaktif hipoglisemisi) bulunanlar,Büyük damar (kalp, bacak, beyin damarları gibi) hasarı olanlaradır.

Ancak 14 Kasım Diyabet hastalığı farkındalık çağrısı gerçek manada tüm halkımızadır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız