SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Diyarbakır Baro Başkanı Öldürüldü

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:32:18
Diyarbakır Baro Başkanı Öldürüldü
A- A+ PAYLAŞ

Diyarbakır Baro Başkanlığı’nca Dört Ayaklı Minare’de düzenlenen basın açıklaması sonrasında çatışma çıktı. Olayda, Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, 1 polis şehit oldu, 2 polis de yaralandı. Yaralı polislerden biri de hastanede şehit oldu ve şehit sayısı 2'ye yükseldi.

Önceki gün YDG-H üyeleri ile polis arasında çıkan çatışmada Dört Ayaklı Minare, kurşunların isabet etmesi sonucu tahrip oldu. Olayın ardından bugün Diyarbakır Barosu’nca Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında yapılan konuşmaların ardından Dört Ayaklı Minare’nin girişinden gruba silahlı saldırı düzenlendi.

ELÇİ BAŞINDAN VURULDU

Polislerin karşılık vermesi ile çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, başından silahla vurularak, hayatını kaybederken, 1 polis şehit oldu, 2 polis de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin ara sokaklara kaçmasının ardından polis ekipleri, zırhlı araç desteği istedi. Görüntü almaya çalışan basın mensupları, çatışmanın ortasında kaldı. 

SON SÖZLERİ ÇATIŞMASIZLIK OLDU

Öte yandan, Tahir Elçi’nin son sözleri çatışmasızlık oldu. Elçi, vurulmadan önce yaptığı basın açıklamasında, “Tarihi bölgede bir çok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah çatışma operasyon istemiyoruz savaşlar çatışmalar operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

TAHİR ELÇİ KİMDİR

Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak’ın Cizre ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Cizre’de tamamlayan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Tahir Elçi, 1992 yılından beridir Diyarbakır’da serbest avukatlık yapıyor ve mesleğinde yoğunlaşıyordu.

Tahir Elçi, Türkiye’de gündemde kalan çok sayıda davayı yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde temsil ederek bölgede en çok tanınan avukatlar arasında yerini almıştır. Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gören Tahir Elçi, 1998’ten beridir staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermektedir. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve birçok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer alan Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı.

VALİLİK AÇIKLAMASI..

Diyarbakır Valiliği, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği, 1 polisin de şehit olduğu saldırının güvenlik güçlerine yönelik gerçekleştirildiğini duyurdu. 

Diyarbakır Valiliği’nce, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği, 1 polisin şehit olduğu, 2 polisin de yaralandığı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerine yönelik saldırı yapıldığı belirtilerek, “Bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir” denildi.

ŞEHİT POLİS..

Diyarbakır’da şehit düşen polisin adı ve memleketi belirlendi. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği saldırıda ağır yaralanan ve kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, şehit düşen polisin adı ve memleketi belirlendi. Şehit polis Ahmet Çiftaslan’ın Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı olduğu belirtildi.

BİR SALDIRI DAHA..

Sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur ilçesinde Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın inceleme yaptığı sırada da zırhlı aracın geçişi sırasında yola tuzaklanan el yapımı bomba infilak etti. Patlamada, 2 polis yaralandı. 

Diyarbakır’da Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürüldüğü, 1 polisin şehit edildiği ve 2 polisin de yaralandığı çatışmanın ardından sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur ilçesinde çatışmalar sürerken, olay yerine gelen Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın bölgedeki incelemeleri sırasında bir sokağa giren zırhlı polis aracının geçişi sırasında yere önceden tuzaklanan el yapımı bomba infilak etti. Patlamada, aracın içerisindeki 2 polis ağır yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan ambulanslarla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 

OTOPSİ RAPORU..

Bu arada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, uzak mesafeden sıkılan kurşunun ensesinden girip burnundan çıkması sonucu öldüğü açıklandı. 

Diyarbakır Barosu’nca bugün Sur ilçesinde bulunan Dört Ayaklı Minare’nin tahrip edilmesi nedeniyle basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasının bitmesinin ardından çıkan silahlı çatışmada, Tahir Elçi, başından aldığı kurşunla hayatını kaybetti. Elçi’nin naaşı, yapılan incelemenin ardından Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Hastaneye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri, belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş da geldi.

CENAZE PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Otopsinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan İpek, “Diyarbakır Adli Tıp Daire Başkanı otopside bulundu. Yapılan incelemede tek bir ateşli silah yarası ile sol kulağının arka tarafından uzak bir mesafe ile yapılan bir atışla ve giriş ve çıkış deliği olan ateşli silah yarası sonucu katledilmiştir. Biz çok üzülüyoruz. Üzüntülüyüz. Neler konuştuğumu şu an tam olarak bilemiyorum. Cenazesini yarın Diyarbakır’daki Yeniköy Mezarlığı’nda öğlen namazına müteakip defnedeceğiz. Otopsi raporu sonuç kısmı çok açık. Kişinin ölümünün ateşli silah mermi çekirdeği yaralanmasına bağlı kafatası sol zigoma ve burun kemiği, beyin beyincik kanaması ve harabiyeti sonucu meydana gelmiş kanaatindeyiz. Böyle bir sonuçla açıklanmıştır. Yani uzak mesafeden ateşli silah yarası ile olan bir ölümdür” dedi.

YARALI POLİS DE ŞEHİT..

Diyarbakır Valiliği, Sur ilçesinde yaşanan saldırı ve çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, “Olayda başından yaralanan 1 polis memurumuz tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde şehit olmuştur. Gündüz saatlerinde olayın vuku bulduğu yerde, içinde savcılarımızın da yer aldığı olay yeri inceleme ekibinin çalışma yaptığı bölgeye ateş açılmış, herhangi bir can kaybı meydana gelmemiştir. Ayrıca olay yeri inceleme ekibinin güvenliğini sağlamakla yükümlü 1 adet kobra tipi aracın geçişi sırasında tuzaklı bombanın patlatılması sonucu araçta bulunan 3 polis memuru hafif şekilde yaralanmıştır” denildi.

Diyarbakır’da Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından çıkan çatışmada yaralanan ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, akşam saatlerinde şehit olan polis memurunun Elazığ’ın Maden ilçesi nüfusuna kayıtlı Cengiz Erdur olduğu bildirildi.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde bugün sabah saatlerinde Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından çıkan çatışmada yaralanan ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi’ne kaldırılarak, tedavi altına alınan polislerden Cengiz Erdur, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, şehit oldu. 

Aynı çatışmada Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı Ahmet Çiftaslan da şehit olmuş, bir polis memuru daha yaralanmıştı.

Şehitlerin cenazelerinin yarın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bahçesinde düzenlenecek törenin ardından memleketlerine uğurlanacağı belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız