SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Diyette Bütün Yasakları Yasaklayın!

A- A+ PAYLAŞ
Uzmanlar yanlış olduğunu söylese de yaz mevsimi diyet mevsimi... "Diyetteyim, o yasak, bu yasak" türünden cümleler herkesin dilinde. Oysa damak tadınızdan taviz vermeden kilo vermek mümkün. Yapmanız gereken tek şey, yediklerinizin miktarına dikkat etmek.
Diyet denince ilk akla gelen, upuzun bir yasaklar listesi... Hatta uzak durulması gereken üç beyaz çoktan fişlenmiştir: Un, şeker, tuz... Özel Sema Hastanesi diyetisyeni Hayrettin Mutlu'ya göre diyet yaparken tüm bu yasakları yasaklamak mümkün. Hemen sevinmeyin, dozunu kaçırmamak şartıyla tabii! Parola basit: "Yasak yiyecek yoktur, yasak miktar vardır."
 
Sevdiğiniz yiyecekleri yaşamınızdan tamamen çıkarmanız zor. Bu sebeple diyette asıl hedef az miktarla doyabilmek. Tüketilen yiyeceğin içeriğini bilmek önem taşıyor. Örneğin, orta büyüklükteki bir adet zeytinyağlı biber dolması, bir dilim ekmek ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağı demek. Asıl marifet bir tane yedikten sonra kendinize engel olabilmekte. Eskilerin tabiriyle 'nefsini köreltmek'te yani. Tabii doktorunuz size bunları 'kesinlikle' yasaklamadığı müddetçe.
 
Mantı: Bu cânım gıdanın makbul ölçüsü 6 yemek kaşığı. Bu miktar 2 dilim ekmek, 1 köfte, yarım bardak yoğurt, bir tatlı kaşığı yağ içeriği ile çok zengin bir enerji kaynağı. Ama işi abartıp yanında bir de ekmeğe abanmayın! Mantıyı salatayla beraber ana öğün olarak tercih edebilirsiniz.
 
Kumpir: Orta büyüklükteki bir kumpir, 3 buçuk dilim ekmek, 2 köfte büyüklüğünde et, 2 buçuk tatlı kaşığı yağ içerir. Ortalama 400 ila 700 kalori enerji sağladığından, bu miktar serbest. Ama yemeğin üstüne değil, bizzat yemeğin kendisi olmak kaydıyla...
 
Etli ekmek ve pide: Bu gıdalar hem et hem de tahıl grubu içerir. 2 köfte et, ortalama 5 dilim ekmek ve 1-2 tatlı kaşığı yağdan ibaret bu yiyeceğin 1 bardak ayran ve salatayla beraber ana öğün olarak alınmasında sakınca yok.
 
Gözleme: 1 adet gözleme 6 dilim ekmek, 1 köfte kadar et ve 1 tatlı kaşığı yağa karşılık gelir. Fazla karbonhidrat içerdiğinden bir tanesini tek başınıza mideye indirmek yerine, dört kişi gittiğiniz bir yemekte ortaya söyleyin.
 
Pizza: Kalın peynirli bir dilim pizza ortalama 2 dilim ekmek, 1 köfte et (peynir), 2 tatlı kaşığı yağa denk gelir. Tek başına sadece bir dilim aldıktan sonra bırakabilecek bir babayiğide henüz rastlanmadığından, arkadaş grubuyla tüketmekte fayda var.
 
Dondurma: 2 top dondurma ortalama bir bardak süt, 4 ila 6 tatlı kaşığı şeker içerir. Bu da 150-200 kaloriye denktir. Çikolata kaplı, fıstıklı, soslu vs. hazır dondurmaların enerji içeriği yüksek olduğu için uzak durmakta fayda var.
 
Çiğköfte: Türk mutfağının en tatlı acısı çiğköftenin etsizini tercih etmek sağlık açısından en doğrusu. İki adet çiğköfteyi 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.
 
İçli köfte: Güneydoğu mutfağının gözbebeği içli köftenin kızarmışı yerine haşlanmışı tercih edildiği sürece sorun yok. Zira bir adet haşlanmış içli köfte 1 dilim ekmek, 1 köfte kadar et ve 1 tatlı kaşığı yağa denk geliyor.
 
Patates kızartması: Yağda kızartılan patates, tavada durduğu kadar masum değil maalesef. Kızartma yağlarının kalp ve damar sistemini tehdit ettiğini unutmayın. İştahınızı dizginleyemediğinizde 10 adet ince dilim patates kızartması yiyebilirsiniz. Bu miktar 1 dilim ekmeğe karşılık gelir.
 
Döner: Yüz gram et döner, ortalama 3 köfte et ve 2 tatlı kaşığı yağ ile aynı enerjiye sahip. Dürüm olarak alındığı zaman 4 dilim ekmeğin kalorisini de buna ekleyin. Ortaya çıkan kabarık hesap ışığında, siz siz olun döneri yarım porsiyondan fazla tüketmeyin.
 
Su böreği: İki kibrit kutusu büyüklüğündeki su böreği, iki dilim ekmek, yarım köfte kadar et ve 2 tatlı kaşığı yağ yerine içerir. Su böreğini mideye indirirken içiniz kan ağlasa da yanınızdakine ikram etmeyi ihmal etmeyin.
 
Baklava: En fazla enerjiye sahip besinler arasındaki bu lezzete hapur hupur yutulan bayram şekeri muamelesi çekmediğiniz sürece sorun yok. Bir dilim kuru baklava ortalama 1 dilim ekmek, 2 tatlı kaşığı şeker ve 2 tatlı kaşığı yağ içeriyor.
 
Simit: Simit 4 dilim ekmek yerine geçiyor. Ancak yarım tatlı kaşığı yağa denk gelen üzerindeki susamları da unutmamak gerekir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız