SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğa Turizmi Çalıştayı Yapılıyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:27:59
Doğa Turizmi Çalıştayı Yapılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Doğa Turizmi Master Planına son şeklinin verilmesi amacı ile çalıştay yapılacak.

Malatya Valiliği’nden yapılan duyuruya göre; Orman ve Su İşleri Bakanlığı XV. Bölge Müdürlüğüne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya İl Şube Müdürlüğü ve ilgili taraflar ile birlikte 2012 yılında hazırlanan Malatya İli Doğa Turizmi Master Planına son şeklinin verilmesi amacı ile çalıştay yapılacak. Vali  Vasip Şahin’ın başkanlığında 25 Kasım günü düzenlenecek olan  “Malatya İli Doğa Turizmi Master Planı Çalıştayı” yapılacak.  Çalıştayda  Master Planı ile ilgili görüş ve öneriler alınacak.

DOĞA TURİZMİNİN ZAYIF YÖNLERİ

Malatya Doğa Turizmi Master Planı’ndaki Malatya’da bulunan Milli Park ve benzeri sahalara ait analizdeki zayıf yönler şu şekilde; “Doğa turizmi bilincinin hizmet sunumu açısından bakıldığında yeni yeni fark edilirliği. İlin bilinirlik düzeyi yüksek değildir, benzer biçimde tanıtım yetersizdir.  Kalifiye personel bulma sorunu. Özellikle kırsal kesimin çekingenliği ve bilgi eksikliği ile devletin mali olanaklarını  kullanmada deneyimsiz ve çekingen olmaları.- Doğal kaynak değerlerin araştırılarak açığa çıkarılmadığı, bilinenlerin ise tanıtım ve  programlı sunumunun yapılamadığı. İlçelerde yeterli yapı ve tesislerin olmayışı.  Yeterli uzman olmaması, Kurumların doğa turizmi konusunda personel ve mevzuat olarak henüz güçlü bir yapıya ulaşmaması.  Doğa turizmi faaliyetlerinin çok geniş bir alanda dağılım göstermesi planlamayı güçleştirmektedir.  Sivil toplum kuruluşlarının kapasite eksikliği.”

3'Ü DÜNYACA BİLİNİYOR..

Malatya Doğa Turizmi Master Planı’ndaki Arz Analiz Tablosuna göre, Malatya’da 3 tane Milli Parkın Milletlerarası seviyede bilinirliğinin bulunduğu belirtilerek bunların; Nemrut Dağı Milli Parkı, Karakaya Baraj Gölü ve Aslantepe Höyüğü olduğu kaydedildi. Türkiye seviyesinde bilinen Malatya’daki Milli Parklar ile seçkin sahaların ise Turgut Özal Tabiat Parkı, Beydağı Tabiat Parkı, Orduzu Çınar Ağacı,Ormaniçi Köyü Çınar Ağacı, Kozluk Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Arapgir ve Arguvan’da Devlet ve Genel Avlaklar, Kınalı keklik Üretim Tesisi, Akçadağ, Darende, Pütürge, Battalgazi ve Kale’de Önemli Bitki Alanları,Sultansuyu Harası, Sarıçiçek Yaylası, Kaptaj suyu, İspendere Şifalı Suları, Tohma kanyonu, Günpınar Şelalesi olduğu kaydedildi.

“DOĞA TURİZM POTANSİYELİ YÜKSEK NOKTALAR”

Doğa Turizmi Master Planının sonuç kısmında şu ifadeler yer alıyor, “Malatya ilinde doğa turizm potansiyeli yüksek ve en iyi gelişeceği bölge il merkezi ve yakın çevresidir. Malatya merkez, Battalgazi, Yeşilyurt, Akçadağ ve Karakaya Baraj Gölü alanlarıdır. Tarihe tanıklık eden Aslantepe, Tabiat Parkları, Jeopark, Karakaya Barajı, marinalar, yelken, kürek gibi su sporları, kültür, kent, iş turizmi, şifalı içme ve doğal kaynak suları, mesire alanları, dağ turizmi, bisiklet turizmi, doğa turizmi vb alanlarda bulunan doğa turizm potansiyelleri arasında sayılmaktadır. Diğer bir alan Tohma Vadisinin yer aldığı Darende ilçesidir. Kültür turizmi, din turizmi başta olmak üzere, rafting, trekking, doğa gezileri ve fotosafari, Günpınar Şelalesi potansiyeller arasında göze çarpmaktadır. Ayrıca Arapgir ilçesi de Kayaarası Kanyonu’nun doğal ve yaban hayatı zenginliği, rafting ve kanoculuk, doğa ve dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, foto safari, eski mimari eserler, gelenek ve görenek, yeme içme kültürü açısından zengin potansiyele sahip olup belirtilen alanlara yapılacak planlamada öncelik verilmesi uygun olacaktır.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız