SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğalgaz, Deprem ve Malatya!..

A- A+ PAYLAŞ

1.derecede deprem kuşağında, daha büyük depremler üretmesi beklenen Doğu Anadolu Fay Hattı’nda yeralan Malatya’da, en son ve en önemli alt yapı çalışmalarından biri olan doğalgazla ilgili olarak, bu sistemin depreme karşı güvenliği konusunda bir önlem bulunup bulunmadığı konusunda, Belediye Başkanı Cemal Akın’ın “tam olarak bilgi sahibi olmadığı” ortaya çıktı.

İSTANBUL YAPTI..
Elazığ- Sivrice merkezli olarak 21 Şubat Çarşamba günü 13.05’de meydana gelen ve Malatya’da da büyük çapta hissedilen 5.9’luk deprem, en son yapılan doğalgaz şebekesinde, depreme karşı bir sistem olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi. İstanbul Doğalgaz Dağıtım Şirketi İGDAŞ’ın bir süre önce sistemine dahil ettiği “Realsens” denilen cihazın Malatya’da olmadığı öne sürülüyor.

Bu cihazın özellikleri, İGDAŞ’ın sitesinde şöyle belirtiliyor:

“ Deprem sırasında ve sonrasında binalarda oluşan hasarlardan dolayı oluşabilecek gaz kaçakları, patlamalara ve yangınlara neden olmakta. Bu durum depremin zararlarını arttırmakta, ilave can ve mal kayıplarına neden olmakta. Bu yüzden depremlerde bina girişinden gazın kesilmesi emniyet açısından gerekmektedir. Deprem sırasında ve sonrasında binalarda oluşan hasarlardan dolayı oluşabilecek gaz kaçakları patlamalara ve yangınlara neden olmaktadır. Bu durum depremin zararlarını arttırmakta, ilave can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Bu yüzden depremlerde bina girişinden gazın kesilmesi emniyet açısından gerekmektedir.Real-sens temelde deprem sırasındaki sismik hareketi algılayarak TSE 12884 standardında verilen ivme tepki değerleri sağladığında binaların gaz tesisat girişlerinde bulunan solenoid gaz vanalarını uyarmak ve kontrol etmek suretiyle gazı kesen bir cihazdır.“

BELEDİYE BAŞKANI HATIRLAMIYOR..
Bu sistemin Malatya’da uygulanmadığı, PEGAZ'ın şartnamesinde olmadığı öne sürülüyor. Konu, bir esnaf gezisi sırasında Belediye Başkanı Cemal Akın’a soruldu.

İşte Belediye Başkanı Cemal Akın’ın, TV Malatya’ya yaptığı açıklama:

“Bizim Enerji Piyasası düzenleme kurulu ile ilgili firmalar arasında sözleşmelerin bütün detaylarını şu anda benim hatırlamam mümkün değil. Ancak, ülkemizin diğer illerinde hangi şartlarla doğalgaz alınmış ise, Malatya’da aynı şartlarla doğalgaz alınmıştır. Ben her türlü tedbirin alındığına dair bilgi sahibiyim. Allah korusun böyle bir sıkıntı ve afet anında gerekli tedbirlerin üretildiğine dair görüşmelerimizde bize bilgiler verildi.

İnşallah böyle bir afet olmaz. Zaten gerek Japonya’da, gerek Avrupa’da yani depremden bizden daha çok sarsıntı geçiren ülkelerde de doğalgaz hizmeti veriliyor. Ve Allah korusun böyle sıkıntılar anlar yaşanmıyor. Bende ilimizde ve Türkiyemiz de böyle sıkıntıların yaşanmaması hususunda Cenabı Allah’a iltica ediyorum. Bu gibi tedbirlerin alındığı kanaati içerisindeyim. ”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız