SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğalgaz Hangi İlde, Kaça?

A- A+ PAYLAŞ

EPDK verilerine göre, Türkiye'de doğalgaz en pahalı İstanbul'un lüks semti...

Bahçeşehir'de Aralık 2010'da KDV'siz bir metreküp gaz 63,8 kuruştan satılırken aynı dönemde en ucuz gazı 51,1 kuruşla İzmir'deki aboneler tüketti.

Doğalgaza 27 aydır zam yapılmıyor. Doğalgaz dağıtım şirketleri fiyatlara sadece döviz cinsinden belirlenen birim hizmet amortisman bedellerindeki değişimi yansıtıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerine göre iki yılı aşkın bir süredir zam yapılmayan doğalgaz, konutlarda en ucuz İzmir'de satılıyor. İzmirli aboneler 1 metreküp doğalgazı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi (KDV) dahil 60,3 kuruştan alıyor. Bu ili 62,4 kuruşla Ordu, Giresun ve Adana izliyor. Doğalgaz en pahalı 75,3 kuruşla İstanbul'un Bahçeşehir Dağıtım Bölgesi'nde satılıyor.

İstanbul'un lüks semtlerinden biri olan Bahçeşehir, sahip olduğu pahalı konutlarıyla çok yüksek gelire sahip kişilere hitap ediyor. Başakşehir'e bağlı Bahçeşehir'de yapılan istatistikler sonucunda semtteki kişi başına gayri safi milli hasıla bugün Türkiye ortalamasının beş katı. Pahalılıkta Bahçeşehir'i İstanbul İGDAŞ, ardından 72,5 kuruşla Kocaeli izliyor.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğalgaz fiyatlarına en son 1 Kasım 2008'de yüzde 22 zam yapmıştı. Bu fiyat artışıyla birlikte 2008'de yapılan zam oranı yüzde 80'i buldu. Yüksek fiyat nedeniyle doğalgaz tüketimi hızla azalınca BOTAŞ, almadığı gazın parasını ödemek zorunda kaldı. Şirket, satışları artırmak için konutlara verilen gaza zam yapmamayı hedefliyor. BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel de gaz fiyatlarıyla ilgili "Bu yılı da zamsız geçirmeyi planlıyoruz." açıklamasını yaptı.

Doğalgazla ilgili, bir taraftan fiyatlar, diğer yandan ise hizmet kalitesi konuşuluyor. Gaz dağıtım şirketi sayısının 61'e çıkması, denetimin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. EPDK kaynakları, şirketlere yönelik denetimlerin düzenli olarak yapıldığı bilgisini verirken abonelerin yaşadığı sorunları Kurul'a iletebileceklerini söylüyor. Üst Kurul, tüketici şikâyetleri için izlenecek yolu da belirledi. Şikâyet başvuruları için ilk merci, ilgili dağıtım şirketi. Tüketici, mevzuata aykırı bir durumla karşılaştığında öncelikle bağlı olduğu dağıtım şirketine yazılı olarak başvuru yapacak. Dağıtım şirketine yapılan başvurunun cevapsız kalması ya da sorunun çözümlenmemesi halinde, şikâyete sebep olan bilgi ve belgelerle dağıtım şirketiyle yapılan yazışmaları içeren bir dilekçeyle Kurum'a yazılı olarak elden veya posta yolu ile başvuracak.(

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız