SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Doğalkaz'' Sendromu!..

A- A+ PAYLAŞ

Doğalgaz aboneliğinin Malatya'da 180 dolar, Elazığ'da ise 5 dolar olması "Doğalkaz" yerine konulduğu endişesini taşıyan vatandaşta soru işaretlerine neden olurken, Belediye Başkanı"İncelettiriyoruz" açıklaması yaptı, gaz şirketi ise "icraatını" anlattı..

ELAZIĞ İHALESİ 6 SAAT 15 DAKİKA, MALATYA 15 DAKİKA..
EPDK'de geçtiğimiz hafta yapılan Elazığ Doğalgaz Dağıtım Lisans İhalesi'ne, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Öztürk de kendi şirketi adına düşmüş, 180 dolar olarak öngörülen rakam, 6 saat 15 dakika ve 72 tur süren ihale sonucu, başkanın verdiği 6 dolarlık teklife karşı 5 dolar veren rakip firma kazanmıştı. Elazığ TSO Başkanı böylece, Malatya'da dağıtım lisansını alan Pegaz Şirketi'nin peşin ödeme olarak 180 dolar+KDV veya 79 dolar peşin ve 45'er dolarlık 3 taksit olması halinde 214 dolar+KDV ile yaptığı abonelik işlemini, onlarca kat daha düşük bir fiyatla hemşehrilerinin kullanmasını sağlamıştı.

Malatya'nın söz konusu doğalgaz dağıtım lisans ihalesinin 15 dakika sürdüğü de biliniyordu. Kurulan şirkete yüzde 10 ortak olan Malatya Belediyesi'nin, şirketin "Malatya"yı çağrıştıran bir isimde olması konusunda da herhangi bir talebi olmadığı için, ihaleyi alan şirketin 30 yıllığına Malatya Doğalgaz Dağıtım Lisans işini yapacak olmasına karşın, şirkete kendi adını vermesi de eleştiri konusu olmuştu. Son tartışmalar üzerine, "Malatya ile ilgili isim konusunda hiçbir girişimi olmayan belediyenin, bu konuda ne yapacağı" merak konusuydu.

Bu arada, Elazığ'daki abone fiyatı ile Malatya'daki fiyat arasındaki 175 dolarlık fark, Malatya'da 81 bin abonenin hedeflendiği yolundaki açıklamalar gözönüne alınarak değerlendirildiğinde, Malatyalılardan toplam 14 milyon dolar civarında fazladan bir tahsilat yapılması söz konusu.

Ayrıca, doğalgaz şehiriçi şebeke çalışmalarına başlandıktan sonra, şebeke inşaatlarıyla ilgili "özensizlik ve umursamazlık" konusunda belediye tarafından şirkete 8 maddelik bir uyarı gönderilmişti.

Yine, benzer birçok konuda olduğu gibi Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'ndan, kentte yaşayan vatandaşlardan "fazladan" 14 milyon doların üzerindeki bir paranın tahsil edilme tartışmasının yaşandığı konuyla ilgili de "hiç ses çıkmaması" dikkat çekti.

BELEDİYE BAŞKANININ AÇIKLAMASI..
Belediye Başkanı Cemal Akın, Doğalgaz abonelik ücretinin Malatya'da fazla olmasıyla ilgili olarak, "Konuyu incelettiriyorum, ama ihaleyle ilgili yasalarda kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiği kanaatindeyim"dedi.

Basın mensuplarının, Elazığ'da doğalgaz ihalesinde abonelik bedelenin 5 Dolar'a kadar düştüğü, Malatya'da ise 180 dolar artı KDV abonelik ücretinin alındığına ilişkin sorularını cevaplandıran Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, "Bilgi edinmek bakımından arkadaşlar konuyu araştırıyor. Ancak benim kaanatim, ihaleyle ilgili yasalarda kanuni düzenleme gerekiyor"dedi.

Türkiye'de 29 il'de ihaleyi alan firmaların beklediğini, işe başlamadıklarını söyleyen Başkan Akın, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, sanırım ihale yasasıyla ilgili yeni bir çalışma yaptıracak. Gelişmelere bakacağız"şeklinde konuştu.

ŞİRKET NE DİYOR?
Bu arada, Malatya'nın Doğalgaz dağıtım işini üstlenen Pegaz adlı şirketten, 26 Temmuz Çarşamba günü basın organlarına gönderilen açıklamada, Elazığ- Malatya fiyat farkı ile ilgili tartışmalar konusunda açık bir ifade yeralmazken, "endirekt" dokundurmalarda bulunulması dikkat çekti.

Bahse konu açıklama şöyle:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Türkiye’nin 44 ilinde, 4646 sayılı kanuna göre düzenlenen ihalelerle, ülkemiz doğalgaz rahatlığına kavuşuyor. Her ile göre yatırım koşullarının belirtildiği, şehrin coğrafi durumu ve proje teknik altyapısının da kriter olarak alındığı ihaleleri kazanan firmalar, 30 yıl boyunca ihaleyi kazandığı şehrin tüm doğalgaz dağıtımı sorumluluğunu da almaktadır... 30 yıl boyunca, kesintisiz ve %100 güvenilir hizmet sorumluluğu... Planlanan projeleri zamanında hayata geçirme sorumluluğu... Sorunsuz, sıkıntısız hizmet sunma sorumluluğu...

EPDK tarafından düzenlenen Malatya doğalgaz dağıtım ihalesini, bildiğiniz ve tüm kente bir anda yayılan çalışmalarımızı gördüğünüz üzere Pegaz Malatya Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi kazanmıştır. Pegaz’ın 2006 yatırım planı, Türkiye çapında var olan doğalgaz dağıtım firmaları arasında, ilk yılda yapılan en büyük yatırım olma başarısını göstermiştir. 36 km çelik hat, 270 km polietilen hat, 105 km servis hattıyla, ilk yılda bu çapta bir projeyle, büyük bir sorumluluk alması, Malatya halkını bir an önce doğalgaz rahatlığına kavuşturmak amacıyladır. Mevcut durumda yukarıda bahsedilen metrajların %60’ından fazlası tamamlanmış ve 30 Eylül tarihi itibarıyla 2006 yatırım programında olan tüm noktalara doğalgazın ulaştırılması hedeflenmiştir.

Amacımız, EPDK’nın tüm ihale şartnamelerinde de belirtildiği gibi 5 yılda bitirilmesi şarta bağlanan bir projeyi uzatarak 8 yılda, 12 yılda değil, tam aksine 3 yılda, 4 yılda bitirebilmektir. Amacımız, 30 yıl hizmet vereceğimizi unutmayarak, tam müşteri memnuniyeti sağlamaktır. Yapmayı taahhüt ettiğimiz işleri zamanından önce ve kaliteli bir şekilde tamamlamak Pegaz A.Ş.’nin tüm çalışanlarının paylaştığı ortak hedeftir.

Hızla süren yatırım çalışmalarımızla, planlanan bölgeler planlanan zamanlarda doğalgaz altyapısına kavuşmuş, abone sayımız 2000‘i aşmış, şehir dış bölgelerinden merkeze doğru odaklanma tamamlanmıştır. Elektrik ya da su altyapı çalışmaları gibi, tüm şehri bir ağ gibi saracak olan doğalgaz altyapısı hızla tamamlanarak, Malatya’nın modern, çevreci ve konforlu çehresine kavuşması sağlanacaktır.

Kazanan kesinlikle Malatya olacaktır!"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız